Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi napravili najveću grešku – kazao poglavar Kiparske crkve

Religija

Comments 3

Rusi napravili najveću grešku – kazao poglavar Kiparske crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Poglavari Vaseljenske, Aleksandrijske i Kiparske pravoslavne crkve – Vartolomej, Teodor i Hrizostom – obavili su telefonske konsultacije u vezi s ruskom invazijom na Afriku, koja je drevna kanonska jurisdikcija Aleksandrijske patrijaršije – objavljuje portal „Αγγελιαφόρος”.

Arhiepiskop kiparski Hrizostomos (na slici gore) osudio je nedavnu odluku Crkve Rusije da uspostavi Egzarhat u Africi:
„Smatram da je to najveća greška Moskve“.
Arhiepiskop je dodao:

„Kontaktirao sam Vaseljenskoga Patrijarha i Patrijarha Aleksandrije i uradićemo nešto, što još nije vrijeme da saopštimo”.
Dvomilenijumski crkveni kanonski poredak dobio je još jednu pukotinu nakon odlukâ Sinoda Moskovske patrijaršije 29. decembra da formira svoj Egzarhat Afrike, od dvije eparhije, u Kairu i Johanesburgu, te prijema u jurisdikciju 102 klirika, tvrdi se iz Aleksandrijske patrijaršije, a koji se nalaze u ukupno osam afričkih država.

Tim odlukama Moskovska patrijaršija nekanonski ruši jurisdikciju nad Afrikom Aleksandrijske patrijaršije, koja je jedna od najstarijih crkava – 43. godine je utemeljio Sveti apostol i jevanđelist Marko i druga je u sveštenome diptihu Istočno-pravoslavne Crkve.
Aleksandrijska patrijaršija je starija od Ruske crkve više od milenijum i po – Rusima je autokefalija priznata 1589. godine.

Jurisdikcija Aleksandrijske patrijaršije je je utvrđena 6. kanonom, usvojenim još 325. godine u Nikeji na saborovanju crkvenih otaca u epohi Sv. cara Konstantina Velikoga:

„Neka važe stari običaji koji postoje za Egipat, Liviju i Pentapolj. Naime, da EPISKOP ALEKSANDRIJE IMA VLAST NAD SVIM TIM OBLASTIMA”.

Povodom ruske invazije na Afriku, Aleksandrijska patrijaršija je objavila „da izražava najdublju tugu” i da će ta „odluka Ruske patrijaršije biti razmatrana na predstojećem sastanku Sinoda Aleksandrijske patrijaršije, a potom će biti donijete odgovarajuće odluke”.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

U Rusku Crkvu su KGB a u SPC padobranci

BELVEDER

Od sektaša iz ruske i srpske "crkve" ništa dobro i ne može da se očekuje. Ali evo se polako dešavaju procesi kojima će Vaseljenska Patrijaršija sankcionisati divljake iz ruske i srpske sekte, a vratiti makedonskoj i CPC otetu autokefalnost!

Stevan Dž

Od rusa se ne može ništa drugo ni očekivati osim ono što su i njihovi kučići srbi sprovodili nad nama Crnogorcima od prije 100 godina i ranije. Jedno obično divljaštvo i okupacija silom, a onda drže predavanja o njihovom posvećenom bogosluženju. Tu ološ moramo silom iščerati....