17 °

max 19 ° / min 17 °

Petak

18.10.

19° / 17°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi, stvarate novi raskol – poglavar Albanske crkve prvi put kritikuje Moskovsku patrijaršiju

Religija

Comments 0

Rusi, stvarate novi raskol – poglavar Albanske crkve prvi put kritikuje Moskovsku patrijaršiju

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

 Arhiepiskop tiranski, drački i cijele Albanije, poglavar autokefalne Albanske pravoslavne crkve Anastasije Janulatos (93, na slici gore), povukao je paralelu s odlukom Vaseljenske patrijaršije o dodjeli tomosa Pravoslavnoj crkvi Ukrajine i nekanonskim upadom Ruske pravoslavne crkve unutar granica jurisdikcije Aleksandrijske patrijaršije.

U saopštenju za javnost, odluke Moskovske patrijaršije o osnivanju Egzarhata Afrike i prijemu u rusku jurisdikciju nešto više od 100 sveštenika Aleksandrijske patrijaršije, arhiepiskop Anastasije „opravdava“ kao rezultat „crkvene krize u Ukrajini“.

On je priložio i okružnicu koju je poslao pravoslavnim poglavarima u novembru 2019. godine, a u kojoj je – posredno osporavajući neprikosnovenost kanonske ingerencije Vaseljenske patrijršije o dodjeljivanju tomosa o autokefaliji nekoj pomjesnoj crkvi – istakao potrebu za održavanjem svepravoslavnoga sabora o ukrajinskome pitanju, nešto što još traži.

Od Vaseljenske-Majke Crkve je Albanska crkva (Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë) dobila 1937. tomos o autokefaliji. U diptihu je na 13. mjestu.

Arhiepiskop Anastasije je, dakle, do sada retorički podržavao Ruse u sukobu s Vaseljenskom patrijaršijom, no sada je u saopštenju izjavio i nesaglasnost sa stvaranjem Egzarhata Afrike na teritoriji drevne jurisdikcije Aleksandrijske patrijaršije, navodeći da je to NOVI RASKOL – to je njegova prva kritika Rusa, makar je nezvanični izvori u Vaseljenskoj patrijaršiji ocjenjuju nedovoljnom i neprincipijelnom zbog očigledno pogrešne komparacije jurisdikcija Afrike i Ukrajine i kanonskih ovlašćenja Fanara i Moskve.

Saopštenje poglavara Albanske crkve arhiepiskopa Anastasija glasi:

„Od početka crkvene krize u Ukrajini, usmenim i pismenim argumentima, ukazivali smo da vrijeme ne liječi crkvene pukotine i raskole. Naprotiv, produbljuje ih i učvršćuje. Nedavna odluka Moskovske patrijaršije o osnivanju Egzarhata na afričkome kontinentu potvrđuje prvotnu bojazan. Uporedo s raskolom među milionima ukrajinskih pravoslavaca, STVARA SE NOVI RASKOL na ośetljivom tlu Afrike.

U afričkim zemljama su odavno uspostavljene različite hrišćanske denominacije, kao i ekspanzionistički Islam. Obične Afrikance će od sada pozivati da pređu u pravoslavlje dvije pravoslavne patrijaršije, bez međusobnoga evharistijskoga opštenja. Sablazan i slabljenje pravoslavnoga svjedočenja očigledno će imati za posljedicu nove podjele. Ovo je težak razvoj.

Tvrdnja da u Pravoslavlju nema raskola, već samo neslaganja, liči na teoriju da nema koronavirusa. Raskol, s raznim mutacijama, evidentan je i hitno treba tražiti vakcinu ili liječenje definisano apostolskim predanjem, odnosno – pomirenjem.

U novembru 2019. godine, uputili smo svim pravoslavnim poglavarima okružnicu, koja je takođe objavljena u štampi, pod naslovom: ‘Apel-molitva za prevazilaženje crkvene polarizacije’. Istakli smo apsolutni prioritet i našu posvećenost jedinstvu, potrebi korišćenja dijaloga, izbjegavanja etno-rasnih klastera, hitnoga aktiviranja principa sabornosti, na koji se Pravoslavna crkva oduvijek oslanjala. Jasno smo stavili do znanja da ‘ujedinjeni u Duhu Svetome, uz uzajamno poštovanje i jedini cilj da pronađemo mirno rješenje, imamo mogućnost da dođemo do rješenja koje je opšteprihvaćeno od cijele Pravoslavne crkve. Ovaj hitni apel je i danas aktuelan”.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR