17 °

max 20 ° / min 17 °

Petak

18.10.

20° / 17°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sinod Vaseljenske patrijaršije podržao Aleksandrijsku patrijaršiju u sukobu s Rusima

Religija

Comments 4

Sinod Vaseljenske patrijaršije podržao Aleksandrijsku patrijaršiju u sukobu s Rusima

Autor: Antena M

  • Viber

Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije, kojim predśedava patrijarh Vartolomej, poslije današnje radne śednice je objavio saopštenje u kome „izražava bratsku podršku” Aleksandrijskoj patrijaršiji po pitanju nekanonskoga upada Ruske crkve u oblasti njezine nadležnosti.

U međuvremenu, Sinod Aleksandrijske patrijaršije (Patrijaršije Aleksandrije i cijele Afrike) od juče zasijeda kako bi razmotrio situaciju i donio odluke povodom upada Ruske crkve. Očekuje se da će Sinod u Aleksandriji śutra završiti s radom.

Poglavari Vaseljenske, Aleksandrijske i Kiparske pravoslavne crkve – Vartolomej, Teodor i Hrizostom – obavili su prethodnih dana telefonske konsultacije u vezi s ruskom invazijom na Afriku.

Ovo je najteže iskušenje za Istočno-pravoslavnu Crkvu nakon zbivanja oko dodjele tomosa o autokefaliji novoformiranoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Dvomilenijumski crkveni kanonski poredak dobio je novu pukotinu odlukama Sinoda Moskovske patrijaršije 29. decembra da formira svoj Egzarhat Afrike, od dvije eparhije, u Kairu i Johanesburgu, te prijema u jurisdikciju 102 klirika, koji su, tvrdi se, prebjegli iz Aleksandrijske patrijaršije.

Aleksandrijska patrijaršija, koja je takođe priznala Pravoslavnu crkvu Ukrajine, ima jurisdikciju nad Afrikom utvrđenu 6. kanonom usvojenim još 325. godine u Nikeji na Prvome vaseljenskome saboru.

 

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

Kakvi su Rusi, skontali da mogu da peru pre preko crkve kao ovi iz crkve Srbije pa da zahvate što više jer mogu više oprat... Gubi se pravoslavlje rusko i srpsko ozbiljno gube nit sa hrišćanstvom.

Donji_Grbalj

@Stevan Dž imam utisak da si se malo posprdao u drugom dijelu rečenice. ako si, neka si!

dakoizdrze

@Stevan Dž Rusima je najbolje da se vrate u pagane, kao što su sa Vikinzima nekad jurišali na Vizantiju izgleda da im je opet proradilo :D I da Vaseljena se ne smije dati Rusima, jer RPC=FSB(nekad KGB), i to od 1943 fo fan danas.