16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moskovska patrijaršija ukida samu sebe – kompletan intervju mitropolita dr Grigorija Papatomasa

Religija

Tag Video
Comments 0

Moskovska patrijaršija ukida samu sebe – kompletan intervju mitropolita dr Grigorija Papatomasa

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Mitropolit peristerijski autokefalne Grčke pravoslavne crkve, Grigorije Papatomas (62, na slici gore), doktor crkveno-kanonskoga prava i predavač Bogoslovskoga fakulteta Univerziteta u Atini, obrazložio je potrebu hitnih kanonskih sankcija protiv Moskovske patrijaršije.

Najavu intervjua mitropolita Grigorija je „Antena M” objavila prije par dana, a od danas je dostupan i cjelokupan s titlom na ENGLESKOME JEZIKU (link dolje)...

U razgovoru za TV program „Απαρχή”, mitropolit je komentarisao potez Moskovske patrijaršije — uspostavljanje tzv. ruskoga egzarhata u Africi, kontinentu od davnine u jurisdikciji Aleksandrijske patrijaršije (6. kanon I Vaseljenskoga sabora iz 325. godine), koja je i drugoprijestolna katedra Istočno-pravoslavne Crkve, osnovao je Sveti apostol i jevanđelist Marko, etc.

Mitropolit Grigorije je kazao da Rusi na taj način „UKIDAJU SOPSTVENU AUTOKEFALIJU”.

Ostale pomjesne crkve, rekao je, odmah bi trebalo da daju odgovor na taj potez, jer je sličan s pokušajem raskola Bugarskoga egzarhata iz ranih 1870-ih na temelju anticrkvene jeresi „etnofiletizma”.

Sveti Oci Crkve, navodi mitropolit Grigorije, na IV Vaseljenskome saboru u Halkidonu 451. godine su podijelili Vaseljenu na Πατριαρχεία Πόλεων, tj. pet drevnih „Patrijaršijâ Gradova“ — Rim, Konstantinopolj (Carigrad), Aleksandriju, Antiohiju i Jerusalim. Taj crkveni poredak „pet poglavara“ ili Pentrahija (Πενταρχία), uobličen je između 4. i 7. vijeka. Uz još samo Kiparsku crkvu, katedre Pentrahije imaju od Vaseljenskih sabora potvrđene autokefalije — za razliku od svih novijih crkva, uključujući i Rusku.

U drugome milenijumu, a nakon Velikoga raskola Istoka i Zapada, mitropolit Grigorije kaže da je Patrijaršija Carigrada priznavala nove autokefalije na teritorijima unutar svoje jurisdikcije odgovarajući na zahtijeve narodâ za crkveno samoopredeljenje.

Tradicija Crkve, rekao je dalje Grigorije, nalaže da 15 postojećih pomjesnih crkava, koje po diptihu Vaseljenske patrijaršije zasad čine Istočno-pravoslavnu Crkvu, imaju jasne granice, ali i jasan misionarski (soteriološki) mandat unutar svojih teritorijalnih granica.

„Međutim, u osvit ove godine bili smo svjedoci zločina protiv Crkve: osnivanja ‘ruskoga egzarhata’ na teritoriji halkidonske Aleksandrijske patrijaršije. Ovaj čin infiltracije na teritoriju druge pomjesne crkve protivuriječi dvijehiljadugodišnjoj tradiciji Tijela Crkve (Σώματος της Εκκλησίας)”.

Ruska patrijaršija, rekao je, crpi svoju autokefaliju iz Konstantinopoljske Majke-Crkve (Drugi Rim). Sada iz Moskve tvrde da postaju nekakva „univerzalna crkva ‘Trećega Rima’ (‘Третий Рим’)“.

Mitropolit Grigorije Papatomas je dodao da „razlozi postojanja autokefalije Ruske crkve time PRESTAJU DA POSTOJE!“

Pogledajte kompletan intervju Njegova Visokopreosveštenstva…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR