23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plamenac: Vučić ucijenjuje episkopat i patrijarha kompromitujućim materijalom BIA?

Religija

Tag Gallery
Comments 3

Plamenac: Vučić ucijenjuje episkopat i patrijarha kompromitujućim materijalom BIA?

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Aleksandar Vučić, kada je ono bio na śednici [arhijerejskoga] sabora, iz svoje tašne izvadio kompromitujući materijal koji mu je pripremila BIA. Onda je rekao episkopima ponaosob: ovo si radio, ovđe si snimljen... — prenosi sumnje Jovan Plamenac, protojerej.

Ovaj paroh ogranka Crkve Srbije (SPC) u Baru juče, na svome fejsbuk profilu, tvrdi da „kako se predaja Kosova i Metohije Albancima primicala cilju, tako je muk u vrhu SPC postajao silniji”.

„Jedina institucija u srpskome narodu koja je mogla da ugrozi Vučićevu veleizdaju bila je Srpska pravoslavna crkva. Bila!”

„Ćutanje episkopata SPC u narodu raspaljuje sumnje i priče da je patrijarh UCIJENJEN; da može biti kompromitovan ako se usprotivi Vučiću; da ga je Vučić doveo na tron srpskih patrijaraha i da sada mora da svira kako gazda kaže”, piše Plamenac.

On je zatražio „vanredni, hitni sabor arhijerejâ koji će Vučića izopštiti iz Crkve, odlučiti ga od svetoga pričešća”.

„Nije važno da li će se to njega dotaći, ili će se on izrugivati toj odluci sabora. Važno je da se vrh SPC odveže od ovoga duhovnoga mrtvaca”.

Napominjemo da je Sinod Crkve Srbije, s potpisom patrijarha Porfirija Perića, 31. avgusta 2021. poslao okružnicu u kojoj eparhijskim vladikama „nalažemo da odmah po prijemu ovoga akta obavijestite sveštenstvo i sveštenomonaštvo u vašim namjesništvima da NIJE DOZVOLJENO bilo kakvo istupanje u javnost, pa tako ni istupanje i djelatnost na društvenim mrežama bez našega blagoslova“.

Srpski portal „Стање ствари” juče je objavio tvrdnju Željka Poznanovića, aktiviste litija u Beogradu protiv prihvatanja francusko-njemačkoga plana za Kosovo, da je „narod tražio odgovor od Crkve i dobio ga od mitropolita JOANIKIJA”.

Područni eparhijski mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović za Radio „Svetigora” 17. marta kazao je o francusko-njemačkome sporazumu za Kosovo: „Ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti NEPRIHVATLJIV“.

Međutim, Mićović na „Svetigori” nije direktno prozivao Vučića. Prema nekim nezvaničnim tumačenjima, Mićović je „pušten“, tvrdi se „da nešto malo kaže, da istina još ne bude potpuno ogoljena; ne zaboravimo da je Perić zabranio da iko samostalno izlazi u javnost bez njegove dozvole”.

Protiv Mićovića je još u toku postupak izviđaja zbog navoda o prikrivanju zločina pedofilije.

Crkva Srbije, dakle, zvanično nije podržala litije u Beogradu, koje imaju anti-Vučić intonaciju. Ranije je iz Patrijaršije saopšteno da se „svakoga petka tokom vaskršnjega posta u hramovima služi moleban za srpski narod i svetinje na Kosovu“. To se odnosi i na ogranak u Crnoj Gori — eparhije crnogorsko-primorsku i budimljansko-nikšićku.

Za litiju, koja je prekjuče krenula od zgrade Patrijaršije u centru Beograda, pomenuti Željko Poznanović je zahvalio i „našoj BRAĆI IZ CRNE GORE”.

Iz „Miholjskoga zbora”, NVO bliske ovdašnjem ogranku Crkve Srbije, ranije su objavili da su njihovi aktivisti učestvovali u prethodnim beogradskim litijama. I prekjučerašnji „krsni hod organizuje pravoslavno udruženje ’Miholjski zbor’”, piše „СРБИН.инфо”.

Osnivač „Miholjskoga zbora”, sveštenik Miajlo Backović, sada je u Nikšiću sekretar u područnoj eparhiji budimljansko-nikšićkoj episkopa Metodija Ostojića.

Sveštenik ogranka Crkve Srbije u Nikšiću Slobodan Jokić, tokom „molebana” 17. marta — navodi portal „СРБИН.инфо” — rekao je kako je „do danas ćutao i čekao”.

„Dosta je!” — nastavlja Jokić. „Ne damo naše Kosovo i Metohiju! Tako smo ćutali i molitveno stražili kada su htjeli da nam uzmu svetinje i onda smo rekli: Ne damo svetinje!”

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Tako je Vucicu ,prevaspitaj i ucutkaj te crkvenjake ucjenama ili cime god raspolazes. Imamo i mi materijala da ove tvoje sto rovare po Crnoj Gori dovedemo u red. Tako da se mi molimo za njih a ne oni za nas. Da je vjecna Crna Gora !

Kum

Pa koga je prikrivao Joanikije u slucaju pedofilije, sebe ili druge, to se neda shvatiti iz teksta.

Jozo

Kao za sve drugo Srbi ce izdati i kukati . Njihova nacionalna svijest je novac i vlast . Sva zla koja ste radili i radite CGori vrati ce vi se kao bumerang . Sva podlost ovoga svijeta je u njihovoj glavi . Sa ovim obicni narod nema nista . Vlast crkva je rak rana Srpskog naroda i okruzenja .