15 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mihailo tvrdi da je stavio pod privremenu zabranu sveštenosluženja dio klira Crkve i da će im suditi Sinod – koji se godinama nije sastao u punom sastavu!

Religija

Comments 6

Mihailo tvrdi da je stavio pod privremenu zabranu sveštenosluženja dio klira Crkve i da će im suditi Sinod – koji se godinama nije sastao u punom sastavu!

Autor: Antena M

  • Viber

Autor: V.J.

Obmanuti sveštenici Crnogorske pravoslavne crkve koji su 3. septembra 2023. učestvovali u nekanonskom, nezakonitom i antiustavnom proglašenju vikarnog episkopa Borisa Bojovića za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve odrekli poslušnost su zakonitoj jerarhiji — tvrdi mitropolit Mihailo (85).

On saopštava da je to navodno protivno „apostolskom kanonu 31; gangrijskom 6; antiohijskom pomjesnom saboru pravilu 5; kartaginskom pomjesnom saboru pravilu 10-11; prvodr. 13, 14. i 15”.

Isti su napravili i druge greške i grijehe i u Crkvi nedozvoljene radnje”, piše Mihailo u saopštenju, zbog čega im se, na osnovu apostolskih kanona 5. i 59; kanonu 20. IV vas. sabora, kanonu 3. trulskog kanonu 14. sardinijskog i kanonima 19. i 133. kartaginskog izriče: 

- PRIVREMENA ZABRANA SVJEŠTENODJEJSTVOVANJA do konačne odluke na narednoj śednici Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve”.

„Sveštenik pod ovakvom zabranom je sveštenik samo po imenu, ali bez ikakvih svešteničkih prava, što je normirano kanonskim pravilima navedenih sabora. Sve izrečene mjere privremene zabrane odnose se i na vikarnog episkopa Borisa Bojovića”, poručuje Mihailo.

Napominjemo, Mihailo je ranije, 1. avgusta o.g., saopštio da prihvata navodnu ostavku episkopa kotorsko-primorskog Simeona Minihofera, austrijskoga državljanina, od 10. aprila 2023. godine, dodaviši da Simeonu „prestaju i sva prava i obaveze u Svetom Arhijerejskom Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve” i „prestaje dužnost episkopa Kotorsko-primorske episkopije”.

Simeon tvrdi da nije podnio ostavku – oštra polemika u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Tako da su u sinodu, koji pominje Mihailo, sada ostali neupitni on i episkop Gorazd Glomazić, takođe strani državljanin. Episkop Gorazd se nije javno izjašnjavao o tekućim zbivanjima.

U citiranom saopštenju, takođe, Mihailo se ne poziva ni na jednu normu Ustava Crnogorske pravoslane crkve, dok ga oponenti upravo optužuju da je crkveni ustav on godinama ranije de fakto stavio van snage i blokirao svaku redovnu raspravu u tijelima unutar Crkve.

Napominjemo, Opšticrnogorski zbor, koji je okupio značajan dio klira, kao i veliki broj vjernika Crnogorske pravoslavne crkve, a imao je formu crkveno-narodnoga sabora — što je ustanova koju prepoznaju i kanoni i drevne prakse kako Istočno-pravoslavne Crkve tako i Crkve u Crnoj Gori — juče je u prijestonici aklamacijom izabrao episkopa Borisa Bojovića i za mitropolita i za poglavara Crkve.

Saopštili su, između ostaloga, da se SINOD CRNOGORSKE CRKVE GODINAMA NIJE SASTAJAO u punom sastavu od 2019, uostalom ni Mitropolitski savjet više od decenije. Saglasni su da Mihailo doživotno sačuva dostojanstvo mitropolita, ali ne i poglavara Crkve.

"BLOKIRAJUĆI RAD SINODA, mitropolit Mihailo je de fakto blokirao svaku legalnu i legitimnu raspravu u Crkvi o njegovom radu. Indirektno je tako u Crkvu uveo dogmu nepogriješivosti i nesmjenjivosti mitropolita”, saopšteno je s Opštecrnogorskog zbora. 

Navedeno je i da „Ustav Crkve faktički nije na snazi”.

Koristeći duboku starost poglavara Crkve, mitropolita Mihaila, kako ističu, „upravljanje Crkvom preuzela su NEOVLAŠĆENA CIVILNA LICA”.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Anon

@Samo mihailo Reče brat Srbin jer želi monopol nad vjerskim poslima.

Hungarus

Svaka cast i kapa dolje Mihailu sto je prihvatio vodi CPC u jednom teskom trenutku, ali se crkva pod njegovim vodstvom nije razvila. Ostavice bolji utisak ako se ipak casno povuce.

Samo mihailo

Samo Mihailo dolazi u obzor. Ne moze ulica birati mitropolita