15 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hristos put, istina i život: Boris sa sveštenstvom služio liturgije u crkvama na Skadarskom jezeru i Cetinju

Religija

Tag Gallery
Comments 2

Hristos put, istina i život: Boris sa sveštenstvom služio liturgije u crkvama na Skadarskom jezeru i Cetinju

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Boris, koji je 3. septembra aklamacijom na Opštecrnogorskom zboru izabran za arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog - poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, načalstvovao je proteklog vikenda svetim arhijerejskim liturgijama u crkvama na Gavrilovcu (Skadarsko jezero) i Cetinju.

Saopšteno je da je „u subotu 9. septembra 2023. arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Boris sa sveštenstvom SLUŽIO PRVU SVETU SLUŽBU od kako je izabran za poglavara Crnogorske pravoslavne crkve u hramu Svetog Đorđa na Gavrilovcu”.

„Ova crkva Božija, posvećena mučeniku Božijem, prvi je nanovo sagrađeni hram poslije obnove Crnogorske pravoslavne crkve, čiji je ktitor Budimir Lopičić sa porodicom”.

Boris je tokom službe proizveo u činove protojereja: paroha cetinjskoga Stefana Markovića i paroha nikšićkoga Iliju Vujovića.

U arhipastirskoj beśedi Boris, pozivajući na mir, ljubav i toleranciju, ističe „da je temelj svega što činimo ljubav prema Bogu, porodici i domovini i da sva naša djela odzvanjaju u vječnosti”.

Iz kabineta Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog saopštavaju i da je juče, „u neđelju 14-tu po Pedesetnici, kada molitveno proslavljamo Prepodobnog Mojseja Murina [monah i hrišćanski svetitelj iz 4. vijeka], svetu arhijerejsku liturgiju na Cetinju u hramu Sv. Ivana Crnojevića služio Blaženjejši Boris sa sveštenstvom”.

„U arhipastirskoj beśedi na prvoj Liturgiji na Cetinju, od kako je izabran za Mitropolita, Blaženjejši po pročitanom začalu iz Svetog Jevanđelja je kazao:

- Sva nada naša je sazdana u Vaskrsenju Hristovom, jer Vaskrsenje Hristovo pobjeđuje smrt, naš duhovni život nastavlja se poslije ovozemaljske smrti. Jer šta bi bio život kada bi se završavao i bio postojanje na zemlji”.

„U našem životu imamo mogućnost da svojim djelima spasimo sebe, kao i da svojim djelima i primjerom spašavamo druge da im pomažemo da nađu pravi put, kako da dođu do spoznanja istine, kako da dođu do Boga”.

„Nadam se da ćemo u budućem vremenu naći snage i volje u našim srcima da budemo bliski jedni drugima, da ne osuđujemo jedni druge i odbačimo sujetu među sobom, te da ne gledamo grijeh brata svoga, nego da skrušeno spoznamo da smo i mi grešni. Kao što reče Hristos: Ko nije grešan neka prvi bači kamen". 

„Pravi i jedini put je Hristos, jer je Hristos put, istina i život. Neka vas Bog čuva i blagoslovi!” — poručio je Boris.

Napominjemo, mitropolit Mihailo (85), ne priznaje odluku Opštecrnogorskog zbora. On je 4. septembra objavio saopštenje u kojem tvrdi da izriče protiv Borisa i sveštenstva koje je sasluživalo u obredu na Opštecrnogorskom zboru, kako navodi, „privremenu zabranu svještenodjejstvovanja do konačne odluke na narednoj śednici Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve”.

Ali, uzevši u obzir da je Mihailo ranije, 1. avgusta o.g., objavio da prihvata navodnu ostavku episkopa kotorsko-primorskog Simeona Minihofera, austrijskoga državljanina, od 10. aprila 2023. — dodaviši da Simeonu „prestaju i sva prava i obaveze u Svetom Arhijerejskom Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve” — u sinodu, koji pominje Mihailo, sada su ostali neupitni on i episkop Gorazd Glomazić, takođe strani državljanin. Episkop Gorazd se nije javno izjašnjavao o tekućim zbivanjima. A Sinod se u punom sastavu nije još od 2019. sastajao.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

lazar

Ovo što je nspisano je živa istina,na jedno dvadestak metara od ckve i kapele,sa desne strane,stoji slika crkve i da se zove sveti Nikolaj,vjerovatno su mislili na Velimirovića

pop

Vaše preosveštenstvo,bilo bi krajnje korisno da pokrenete inicijativu,a nadležne institucije da vrlo efikasno sprieče mijenjanje naziva Crnogorskih svetinja.Tako u Grahovu je Crkva,koja postoji od 1499 god preimenovana,od srbijanskig popa,u Crkvu svetog Nikolaja,a eto koliko godina je bila crkva svetoga Nikole.Skandal!!!