14 °

max 21 ° / min 14 °

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da proslavljajući Boga na Svetoj Liturgiji našu Crkvu približimo Vaseljenskoj Majci-Crkvi

Religija

Comments 5

Da proslavljajući Boga na Svetoj Liturgiji našu Crkvu približimo Vaseljenskoj Majci-Crkvi

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Novi Mitropolitski savjet će vrlo brzo pokrenuti proceduru donošenja novog Ustava čime ćemo staviti tačku na institucionalnu krizu u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Svi su pozvani da zajedno proslavljajući Boga na Svetoj Liturgiji pristupimo svojoj svetoj obavezi da Crnogorsku crkvu i vjerni narod približimo Vaseljenskoj patrijaršiji-Majci-Crkvi — saopšteno je iz kabineta Borisa, koji je 3. septembra aklamacijom klira i vjernika izabran za poglavara Crkve, arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog.

Navodi se da je „mitropolit Mihailo umirovljen, te mu je dodijeljena titula Umirovljeni Mitropolit Crnogorski, čime su prestale sve njegove aktivne funkcije”. 

„No i pored toga Umirovljeni Mitropolit se našao u nizu iskušenja, vrijeđajući narod sabran na Zboru, vršeći mobing nad sveštenstvom i obmanjujući javnost. Shodno tome obavještavamo javnost i svu punoću Crkvenu, da je jedini legitimni poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski g. Boris, što je potvrđeno na Opštecrnogorskom zboru”.

Kada je riječ o Mihailovom „sinodu", navode da je ovo „crkveno tijelo u blokadi jače od godinu dana, što je upravo razlog sazivanja Opštecrnogorskog zbora, radi prevazilaženja krize”.

„Takozvani ‘sinod’, organizovan mimo svih pravila i kanona Pravoslavne crkve, nema nikakvu težinu ni legitimitet, budući da umirovljeni mitropolit Mihailo nema ingerencije da ga sazove. Čak i da je na aktivnoj funkciji ovakav rad ‘sinoda’ nije relevantan — upitno je ko pripada Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve, obzirom da je jedan član sa kompletnom Eparhijom u raskolu od 2. avgusta 2023”, zaključuju u saopštenju.

Napominjemo, Episkopija kotorsko-primorska Crnogorske pravoslavne crkve na čijem je čelu Simeon Minihofer — austrijski državljanin koji živi u Beču, a ne u Kotoru u kojem mu je naznačena katedra i po kanonima bi morao stalno boraviti — objavila je početkom prošloga mjeseca da će „zbog nepodnošljivog i ponižavajućeg stanja unutar Crnogorske pravoslavne crkve pod vođstvom mitropolita Mihaila (Dedeića) i zbog njegovog otvorenog rada PROTIV INTERESA Crnogorske pravoslavne crkve”, kako navode, „od Ilindana 2023. godine DJELOVATI SAMOSTALNO”.

Prethodno, Mihailo je 1. avgusta objavio: da je Simeon još proljetos navodno podnio ostavku; i da Simeon nije više član Sinoda, niti eparhijski arhijerej:

„Činom podnošenja ostavke od 10. aprila 2023. godine od Vaše strane PRESTAJE VAŠE ČLANSTVO, I SVA PRAVA I OBAVEZE U SVETOM ARHIJEREJSKOM SINODU Crnogorske pravoslavne crkve, prestaje Vaša dužnost episkopa Kotorsko-primorske episkopije Crnogorske pravoslavne crkve i prestaje Vaša dužnost rukovodioca Nadleštva za spoljne poslove Crnogorske pravoslavne crkve”, poručio je Mihailo Simeonu.

U međuvremenu, još jedan episkop, član Sinoda, Gorazd Glomazić — svjetovno ime Klaudio Fabian Gago Roza, takođe strani državljanin — saopštio je da „za mene, prema crkvenim kanonima, u našoj zajedničkoj Crkvi, postoji samo jedan mitropolit, a to je njegovo blaženstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski, gospodin Mihailo, sve dok se u regularnoj, kanonskoj crkvenoj proceduri ne bi donijela drugačija odluka ili našla drugačija solucija za aktuelne okolnosti”.

Gorazd je rukopoložen 2008. Imao je, kako se tvrdilo, misiju da organizuje vjerski život potomaka iseljenih Crnogoraca u enklavama u Argentini — što nije uspio. On je jedini preostali član sinoda koji po Mihailu nije sporan.

Društvo

Gorazd: Samo je Mihailo mitropolit

12.09.2023. 12:21

Mihailo je 4. septembra objavio da je, tvrdi, izrekao mjeru „PRIVREMENA ZABRANA SVJEŠTENODJEJSTVOVANJA do KONAČNE ODLUKE na narednoj śednici Svetog SINODA Crnogorske pravoslavne crkve” za sveštenike koji su učestvovali na Opštecrnogorskom zboru 3. septembra; kao i da se, tvrdi, „sve izrečene mjere privremene zabrane odnose i na vikarnog episkopa Borisa Bojovića”.

Ovakvu mjeru ne poznaju kanoni Istočno-pravoslavne Crkve: jedan episkop, čak ni s titulom mitropolita, arhiepiskopa ili patrijarha, i-ili statusom regularnog poglavara Crkve, ne može unilateralno stavljati pod zabranu sveštenodjejstva drugog episkopa.

Prema Mihailu (85) — on, jedan i-ili dva strana državljana iz Austrije i Argentine, koji rijetko i svraćaju u Crnu Goru — sada bi trebalo da kroz „sinod” presuđuju o sudbini Crkve.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Bokelj

Ajde Čevo ne lupetaj. Svima je jasna situacija u vezi crkve.

Чево

С тим у вези доносимо одлуку о рашчињењу Епископа Бориса (Бојовића), чиме се он враћа у ред лаика; https://www.cpc.org.me/latinica/novosti/1906-donesen-sinodalni-akt/

Чево

1.Свети Архијерејски Синод заузима јасан и јединствен став поводом расколничких и нецрквених активности које спроводи Епископ Борис (Бојовић) са групом свештеника, које су резултирале Његовим неканонским самопроглашењем за Митрополита, 3. септембра 2023. С тим у вези доносимо одлуку о рашчињењу