14 °

max 21 ° / min 14 °

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 13°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

20° / 16°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

23° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CPC: Slijedimo Hrista, Jevanđelje i put crnogorskih svetitelja; sujeta i mržnja okupila Dedeića, Minihofera i Gago Rozu

Religija

Comments 2

CPC: Slijedimo Hrista, Jevanđelje i put crnogorskih svetitelja; sujeta i mržnja okupila Dedeića, Minihofera i Gago Rozu

Autor: Antena M

  • Viber

„Sve su sile slabe i ništavne za onoga koji pravo misli” (Sveti Petar Cetinjski). Odluke crnogorskoga pravoslavnog naroda, donijete na Opštecrnogorskom Zboru na Cetinju 3. septembra 2023. godine su, Bogu hvala, konačne i neopozive, kao i sve odluke koje je Opštecrnogorski Zbor donio kroz istoriju! — saopštavaju iz Crnogorske pravoslavne crkve.

 „Ostajemo zatečeni klevetama i uvredama iznijetim prema sveštenstu i mitropolitu Borisu”.

Ranije danas objavili smo da su dvojica stranih državljana — Austrijanac Rihard Minihofer, alijas arhiepiskop kotorsko-primorski Simeon i Argentinac Klaudio Fabijan Gago Roza, alijas episkop Gorazd, te Mihailo Dedeić — objavili tvrdnju da su oni „sinod” i da su „donijeli sinodski dekret” kojim se „ratifikuje sinodalni akt od 13. septembra 2023. godine” da se „za sva vremena isključuje se iz CPC bivši vikarni episkop Bojan Bojović (Boris)”.

Međutim, iz Crnogorske pravoslavne crkve opovrgavaju „sinod” Dedeić-Minihofer-Gago Roza.

Navode u današnjem saopštenju da je „u skladu s tradicijom i kanonima, izabran novi poglavar Crnogorske pravoslavne crkve - arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Boris”.

 „Na isti način, na istom mjestu i od iste institucije izabran je, kao i dva predhodna Mitropolita od obnove Crnogorske pravoslavne crkve. Ključni cilj Zbora je u očuvanju Crnogorske pravoslavne crkve i njene Svete misije”.

„Očigledno je da su penzionisani Mihailo i odbjegli Simeon zaboravili da postoji Crkveno pravo i da se nikakve odluke ne donose bez saglasnosti naroda i sveštenstva. Crkva je po definiciji zajednica naroda, klira i episkopa”.

 „Sveti Sinod Crnogorske pravoslavne crkve nije se sastao u punom sastavu već četiri godine. Umirovljenom mitropolitu Mihailu članstvo u Svetom Sinodu prestalo je njegovim umirovljenjem-penzionisanjem. Bivšem arhiepiskopu kotorskom Simeonu (Minihoferu) članstvo u Svetom Sinodu prestalo je na Ilindan 2. avgusta 2023. godine”.

 „Za episkopa Gorazda (Claudio Fabian Gago Rosa) ispituju se navodi o njegovom odustajanju od crkve svetog Nikole u Mađagaju u provinciji Ćako, Argentina. Veliki broj vjernika ga optužuje da je predao u ruke Crkvi Srbije i za to dobio novac”.

 „Kao stranac, Simeon nije imao pravo da upravlja episkopijom kotorsko-primorskom; niti živi na teritoriji ove Episkopije. On je poveo raskol i samoisključio se iz Crnogorske pravoslavne crkve. Javnost je upoznata s ovim činjenicama”.

„Upravo zbog svega navedenog organizovan je Opštecrnogorski zbor, kao jedina legitimna i legalna institucija crnogorskog pravoslavnog naroda, kako bi se sačuvalo zdravo tkivo Crkve i dostojanstvo sveštenstva i vjernog naroda”. 

 „Duboko žalimo, što ove nekadašnje vladike nije ujedinila ljubav u Hristu i Njegovo spasonosno Jevanjđelje, već sujeta i mržnja prema onima koji upravo slijede put Hristov i put crnogorskih Svetitelja”, zaključuju iz Crnogorske pravoslavne crkve.

Napominjemo, Dedeić je 1. avgusta ove godine objavio pismo Austrijancu Simeonu Minihoferu, da:

„od Vaše strane PRESTAJE Vaše članstvo, i sva prava i obaveze u Svetom Arhijerejskom Sinodu Crnogorske pravoslavne crkve, PRESTAJE Vaša dužnost episkopa Kotorsko-primorske episkopije Crnogorske pravoslavne crkve i PRESTAJE Vaša dužnost rukovodioca Nadleštva za spoljne poslove Crnogorske pravoslavne crkve”.

 Tri dana kasnije, Austrijanac Minihofer tvrdi da će Episkopija kotorsko-primorska „zbog NEPODNOŠLJIVOG i PONIŽAVAJUĆEG STANJA unutar Crnogorske pravoslavne crkve pod vođstvom mitropolita Mihaila (Dedeića) i zbog njegovog otvorenog rada protiv interesa Crnogorske pravoslavne crkve”, kako navode, „od Ilindana 2023. godine DJELOVATI SAMOSTALNO”.

 Minihofer je, između drugih teških optužbi, tada naveo protiv Dedeića:

 - da „od 1970-ih sarađuje sa ruskim tajnim službama, preko kojih je dobijao i poslove u nekadašnjem SSSR-u”;

 - da „od 2002. sarađuje sa PUKOVNIKOM RUSKE SLužbe GRU, Leonidom Prokopjevim, čije je kadrove dovodio u Crnu Goru i davao im visoke pozicije unutar Crnogorske pravoslavne crkve”;

 - da je „učlanio Crnogorsku pravoslavnu crkvu U ‘SAVEZ LAŽNIH CRKAVA’ (tzv. sinaksis), koji je pod kontrolom pukovnika GRU-a Leonida Prokopjeva”;

 - da „takav čin predstavlja JERES”, et cetera.

Niti jedna od ovih optužbi nije povučena ili dematovana, pa ipak Dedeić i Minihofer, skupa sa Argentincem Gago Rozom, okupili su se juče i tvrde da su „sinod”.

 Minihofer i Gago Roza su bez iakvog uticaja ili autoriteta, bez pastve ili sljedbenika u svojim zemljama.

 Austrijanca i Argentinca u sinod i Crnogorsku pravoslavnu crkvu doveo je onomad Dedeić; biva, da razgrana jurisdikciju po bijelome svijetu. Za dvije i po decenije svog arhipastirovanja, Dedeić nije uspio da organizuje crkveni život ni u najvećem dijelu malene Crne Gore.

 Fakti, termin i okolnosti ne ostavljaju dilemu da je u ciljeve „sinoda” Dedeić-Minihofer-Gago Roza podmuklo umiješana odlazeća ABAZOVIĆEVA VLADA.

 Marko Kovač, Abazovićev ministar pravde, bivši član SNP, deklarisani sljedbenik Crkve Srbije (SPC), napisao je 23. oktobra 2023. akt u kojem tvrdi da je Mihailo Dedeić i dalje poglavar Crnogorske pravoslavne crkve.

U međuvremenu, Dedeić je čak pozvao da se se izađe na popis u organizaciji Abazovićeve vlade.

Društvo

Dedeić poziva na Abazovićev popis

29.10.2023. 14:20

Važno je naglasiti i sljedeće: protivno je kanonima Svete Pravoslavne Crkve da se bilo koji klirik, a episkop pogotovo, raščinjuje, a da prethodno ne samo da nije pozvan pred nadležni crkveni sud, nego taj crkveni sud, dok je Dedeić bio poglavar Crkve, nije ni sazvan.

 Opštecrnogorski zbor — a crkveno-narodni sabor je najviša vlast u pomjesnoj Crkvi — izabrao je početkom septembra dotadašnjeg episkopa Borisa za novog poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog.

 

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Sv Vraca

@Ivan P Pope Ivane, ako su nam ovakav senilni Mihailo, Austrijanac i Indios iz Argentine kanonski Sinod, e nemalo nam takve CPC. Uz Bojana je narod, a ti vidi kako ces za koju godinu, kad ove dvojice starijih ne bude.

Ivan P

Episkopi koji su ga rukopoložili, lišili su ga svještenog čina potpuno kanonski, Bojan se nema za šta uhvatiti no za partijske džepove i plaćene članke