16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šok za crkve Srbije i Rusije: Bugarski i ukrajinski arhijereji prvi put liturgijski sasluživali

Religija

Comments 1

Šok za crkve Srbije i Rusije: Bugarski i ukrajinski arhijereji prvi put liturgijski sasluživali

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 U sabornoj crkvi patrijaršijskog i stavropigijskog manastira Valuklis uz sasluženje episkopata vaseljenskoga prijestola i SVETIH CRKAVA BUGARSKE i UKRAJINE, danas je arhijerejskom liturgijom načalstvovao vaseljenski patrijarh gospodin Vartolomej, tokom jutrenja u neđelju Mironosica — saopštava Vaseljenska patrijaršija.

Ovo je PRVI PUT DA LITURGIJSKI SASLUŽUJU vladike Bugarske pravoslavne crkve i autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (čiji je prvojerarh mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Epifanij).

Njegova Svesvetost, patrijarh Vatolomej — navodi „Orthodox Times” (orthodoxtimes.com) — „izrazio je radost zbog učešća na današnjoj svetoj liturgiji vladikâ DVIJE ŠĆERKE-CRKVE, Bugarske i Ukrajine”.

Uz ovaj tekst, prenosimo i fotografije s današnjeg arhijerejskog bugarsko-ukrajinskoga obrednog sabranja pod omoforom Vaseljenskoga Patrijarha.

 

.

„Poruka Vaskrsenja čuje se na današnji praznik Mironosica”, kazao je Vartolomej nakon liturgije. „Ovo je posljednja zapovijest Hristova učenicima Njegovim: ‘Idite po svemu svijetu i propovjedite jevanđelje svakome stvorenju. Koji uzvjeruje i pokrsti, spašće se!’ I da propovijedaju Vaskrsenje, sa sâmim Gospodom kao saučesnikom. A znak vječnoga prisustva Gospodnjeg u našoj sredini je sabranje prvosveštenika dviju dragih šćerki Crkve Carigrada, odnosno autokefalnih crkava Bugarske i Ukrajine”.

.

Kako navode bugarski mediji, prethodno, „u subotu uveče, Vaseljenski Patrijarh je bio domaćin večere za bugarske i ukrajinske jerarhe u Carigradu, dodatno naglašavajući važnost ovih događaja i interakciju”.

Napominjemo, Bugarska pravoslavna crkva još nije zvanično „priznala” tomos o autokefaliji Pravoslavne crkve Ukrajine, koji je 9. januara 2019. izdat od strane patrijarha Vartolomeja i Sinoda Vaseljenske patrijaršije.

Današnje sabranje mitropolitâ Bugara sa „autokefalnim” Ukrajincima je IZAZVALO ŠOK u vrhovima crkava Rusije i Srbije.

Jer, zajedničko litugijsko opštenje bugarskih i ukrajinskih vladika — vjerovatno je UVOD U ZVANIČNO PRIZNANJE Sinoda Bugarske kanonske UKRAJINSKE AUTOKEFALIJE, čemu se Rusi i Srbi, sektaški rušeći poredak Svete Pravoslavne Crkve, protive.

U suprotnom, ako Bugarska pravoslavna crkva osporava ukrajinsku autokefaliju, tj. ako Pravoslavnu crkvu Ukrajine u crkvenoj Sofiji još smatraju „raskolničkom”, bugarski mitropoliti koji su učestvovali u današnjem liturgijskom sabranju bi promptno morali biti raščinjeni.

 Takođe napominjemo: ukrajinski arhipastir, mitropolit Epifanij, kako smo objavili, nedavno je prisustvovao u Sofiji zaupokojenoj liturgiji Neofitu Dimitrovu, patrijarhu Bugarske pravoslavne crkve, kojom je načalstvovao upravo Vartolomej. Novi bugarski patrijarh trebalo bi da se izabere krajem juna.

https://www.antenam.net/drustvo/religija/318309-sahrana-bugarskog-patrijarha-nacalstvovao-vartolomej-prisustvovao-i-epifanij

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Nikac

Dako nas veliki Bog pogleda i Patrijah Vartolomej usliši želje Crnogoraca za obnovu Svete Crnogorske Crnogorske Crkve. To bi bila Božja pravda za Crnu Goru i Crnogorce.