25 °

max 28 ° / min 17 °

Petak

05.07.

28° / 17°

Subota

06.07.

30° / 19°

Nedjelja

07.07.

32° / 21°

Ponedjeljak

08.07.

34° / 23°

Utorak

09.07.

35° / 23°

Srijeda

10.07.

37° / 24°

Četvrtak

11.07.

35° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
18 novih svetosavskih arhiepiskopa, jesu li i Mićovića činovali?

Religija

Comments 1

18 novih svetosavskih arhiepiskopa, jesu li i Mićovića činovali?

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Crkva Srbije (SPC) obavila je — bezmalo u tajnosti — izmjene svog crkvenog ustava, uspostavljajući tokom zasijedanja Arhijerejskoga sabora 14-18. maja o.g. u Beogradu gomilu eparhija u novom rangu MITROPOLIJA, a štancujući i nove MITROPOLITE i ARHIEPISKOPE.

O čemu se tačno radi, Patrijaršija Srbije nije za javnost razjasnila. Saborsko SPC saopštenje je nedorečeno: „Sabor se bavio i temom organizacije naše pomjesne Crkve, kao i IZMJENAMA I DOPUNAMA ODREDABA Ustava SPC koje se tiču TITULATURE EPARHIJSKIH ARHIJEREJA”.

Na „Anteni M” juče smo ocijenili da ova „inflacija” mitropolita-mitropolija-arhiepiskopa Crkve Srbije devalvira reklamni prestiž koji je za eparhiju crnogorsko-primorsku tri decenije u ovdašnoj javnosti, najvećim dijelom neupućenoj u crkveno-kanonsko-istorijske realnosti, ako ne i neznavenoj, izgradio počivši Amfilohije Radović — vješto flertujući i manipulišući sa blistavim nasljeđem autokefalne Mitropolije - Crnogorske pravoslavne crkve.

Prenijeli smo i nezvanične procjene naših izvora (vidi link na kraju teksta), da je uz Arhiepiskopiju beogradsko-karlovačku tj. eparhiju Porfirija Perića, te postojeće Mitropoliju daborbosansku (Sarajevo-Sokolac, BiH), Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku (Zagreb, Hrvatska), Mitropoliju crnogorsko-primorsku (Cetinje) — još OSAM EPARHIJA UZDIGNUTO U MITROPOLIJE, sa isto toliko novih mitropolita, možda ujedno i isto toliko arhiepiskopa, a to su:

- Mitropolija banatska, Mitropolija banjalučka, Mitropolija bačka, Mitropolija bihaćko-petrovačka, Mitropolija zvorničko-tuzlanska, Mitropolija raško-prizrenska, Mitropolija šumadijska, Mitropolija australijsko-novozelandska.

Ovome spisku — naglašavam: nezvaničnom, plus-minus — treba izgleda pribrojati i novouspostavljenu Mitropoliju nišku. Portal „Glas Juga” (glasjuga.rs) objavljuje da „odlukom svetog arhijerejskog sabora SPC, Eparhija niška od danas je MITROPOLIJA; visokopreosvećeni vladika Arsenije (Milomir Glavčić) će od sada nositi titulu ARHIEPISKOPA i MITROPOLITA niškog.

Već smo objavili da na zvaničnome sajtu eparhije u Kragujevcu (eparhija-sumadijska.org.rs) doskorašnjeg episkopa Jovana Mladenovića titulišu „visokopreosveštenstvo, ARHIEPISKOP kragujevački i MITROPOLIT šumadijski gospodin Jovan”.

Zatim, na službenoj stranici svetosavske eparhije u Bijeljini (eparhijazt.com), Fotije (Rade) Sladojević, dojučerašnji episkop zvorničko-tuzlanski, objavljuje da „naša NOVA TITULA, po odluci svetog sabora će biti - ARHIEPISKOP i MITROPOLIT zvorničko-tuzlanski”.

„Ali će ova titula POČETI ZVANIČNO DA SE PRIMJENJUJE kada službeno o tome DOBIJEMO PISANU ODLUKU SVETOG SABORA”, nastavlja Sladojević. „Vjerujemo da ćemo od svetog sinoda DOBITI I UPUTSTVO, kako i kada nove titule možemo primenjivati i koristiti”.

Sajt eparhije crnogorsko-primorske, ili ovdašnji njoj bliski mediji, molčat o tome jesu li iz Srbije JOANIKIJA MIĆOVIĆA u ovome paket-aranžmanu činovali arhiepiskopstvom, koje mu 2021. uskratiše, ukidajući za njih neželjeno naslijeđe epohe samotitulišućeg „arhiepiskopa cetinjskoga” Amfilohija Radovića, kao i: „Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori”; „Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”; „Svetog Mitropolita Petra Drugog Tajnovidca Lovćenskog”…

Sve ovo, kao i ono što se sada dešava u svetosavskoj jerarhiji, ne samo da nikakve veze nema s viševijekovnom tradicijom ustrojstva Svete Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, koja je imala nikom podvlašćene, autokefalne AEM (arhiepiskope-mitropolite), svoj crkveni ustav i Sveti Sinod, nego je izrugivanje toj tradiciji!

„Beogradsko” proglašenje novih mitropolita-mitropolija-arhiepiskopa ideja je ominoznog Irineja Bulovića, preko tri decenije „sive eminencije” tamošnje Patrijaršije, koji je i „duhovnik” patrijarhu Porfiriju-Prletu Periću. Najavio je to Bulović u svome projektu iz 2011, naslovljenom „Revizija titulâ arhijerejâ SPC”, koji je interno dostavljen bratiji mu u svetosavskome episkopatu.

Bulović piše o „sadašnjoj titulaturi” u SPC, „uz važnu kritičku napomenu da je ona ipak uveliko prevaziđena, jer je bila ZASNOVANA NA POLITIČKOM-ADMINISTRATIVNOM ustrojstvu tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca” — tačnije, primjećujemo, Kraljevine Jugoslavije, jer je osnivački Ustav SPC donijet 1931. godine. I predlaže Bulović ukupno 18 NOVIH ARHIEPISKOPA:

- da titula patrijarha SPC ostane ista; - da mitropoliti u Zagrebu, Sarajevu i CETINJU dobiju dodatak „arhiepiskopa”, dakle UKUPNO TRI NOVA ARHIEPISKOPA, s napomenom za ovoga na Cetinju: „na liturgijskom mnogoljetiju, SAMO U NJEGOVOJ EPARHIJI, dodatak: egzarh pećkoga trona”;

- da titule i „arhiepiskopa” i-ili „mitropolita” DOBIJU I ČELNICI JOŠ 15 (PETNAEST) EPARHIJA, i to: - Sremske, Zvorničko-tuzlanske, Banjalučke, Torontsko-kanadske, Čikaško-srednje-zapadnoameričke, Žičke, Novosadsko-bačke, Berlinsko-srednjeevropske, Zaječarsko-timočke, Kragujevačko-šumadijske, Požarevačko-braničevske, Niške, Mostarsko-trebinjsko-zahumske, Raško-prizrenske-kosovo-metohijske, Australijsko-novozelandske;

- da svaki SPC episkop, KAD NAPUNI 15 ILI 20 GODINA SLUŽBE — „kako već odlučimo”, pisao je Irinej Bulović — može da dobije TITULU „ARHIEPISKOPA”, a KAD NAPUNI 25 ILI 30 GODINA SLUŽBE — opet, „kako već odlučimo” — TITULU „MITROPOLITA”, „pri čemu njegova eparhija i dalje ostaje u rangu episkopije, a nasljednik pri izboru nosi titulu ‘episkop’”;

- da, tumači Bulović, čuvaju značenje „naziva ‘episkop’, bilo u izvornome obliku bilo u varijanti ‘arhiepiskop’, i ne dozvoljavamo da relativno pozna, administrativna titula ‘mitropolit’ bude prenaglašena ili da potpisne titulu ‘episkop’”;

- konačno, uz izuzetak poglavara SPC, „svi ostali, bez obzira na rang i titulu, da se liturgijski pominju kao ‘episkopi’, eventualno ‘arhiepiskopi’; termin ‘MITROPOLIT’ NE TREBA UOPŠTE IKADA DA SE ČUJE NA BOGOSLUŽENJU”!...

Drugim riječima, ako je ovaj projekat Irineja Bulovića sada unijet u izmijenjeni Ustav SPC, bila bi degradirana eparhija crnogorsko-primorska jer je u rangu mitropolije izjednačavaju s gomilom drugih; titula mitropolita ne bi se više ni liturgijski pominjala; a Mićović bi kolektivnom promocijom novih arhiepiskopa, dobio — da citiramo izreku iz Morače, koristio je Amfilohije: „Evo ti ništa, i drži ga čvrsto”.

Jer, prema do juče važećim odredbama Ustava SPC, koji im je 16. novembra 1931. propisao Aleksandar Karađorđević — između ostaloga tada je osnovao eparhiju crnogorsko-primorsku — svega četvorica njihovih eparhijskih arhijereja nose titule mitropolita: U čl. 12 Ustava SPC iz 1931. navodi se: „Arhijereji eparhija: Crnogorsko-Primorske, Skopljanske, Dabrobosanske i Zagrebačke imaju po svom položaju tutiulu mitropolita”.

Prije dvije godine Srbi su odustali od Skopljanske eparhije (jurisdikcija Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije) i preostale su titule mitropolita za episkope: na Cetinju, Sarajevu, Zagrebu. U naslovu titule, mitropolit je i Porfirije Perić („arhiepiskop pećki, MITROPOLIT beogradsko-karlovački i patrijarh srpski”).

Amfilohije Radović je od 2006, odmah po obnovi nezavisnosti Crne Gore, tvrdio da je AEM, dakle i arhiepiskop i mitropolit, tj. samo po formi a ne i po suštini nalik istorijskim autokefalnim vladikama Mitropolije - Crnogorske pravoslavne crkve — no arhiepiskopstvo Amfilohiju nikad Patrijaršija Srbije nije priznala i u svojim saopštenjima i službenim aktima vazda ga potpisujući jedino kao mitropolita, etc.



Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sdrotiv

Super ima da se lakse rasparca sepece i konacno ostvare bosanska hrvatska vojvodjanska pravoslavna crkva i imovina spece vrati drzavama u kojoj se balaze Crnogorska pravoslavna crkva u kojoj su stvarali sv vladimir Sv petar cetinski i vasilije ostroski simeon mirotocivi da se vrati sCrnoj Gori D