25 °

max 28 ° / min 17 °

Petak

05.07.

28° / 17°

Subota

06.07.

30° / 19°

Nedjelja

07.07.

32° / 21°

Ponedjeljak

08.07.

34° / 23°

Utorak

09.07.

35° / 23°

Srijeda

10.07.

37° / 24°

Četvrtak

11.07.

35° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perić: Još ne objavljujte ko su novi mitropoliti i arhiepiskopi!

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Perić: Još ne objavljujte ko su novi mitropoliti i arhiepiskopi!

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Podśetiti visokopreosvećenu i preosvećenu gospodu eparhijske arhijereje da sveti arhijerejski sinod kao najviša izvršna vlast, shodno prvome stavu čl. 59 Ustava SPC, izvršava odluke sv. arhijerejskog sabora, na osnovu tačke 25. gorepomenutog Ustava i čl. 42 poslovnika sv. ahijerejskog sinoda  navodi se u internoj okružnici koju je prekjuče, 21. maja, potpisao Porfirije Perić, patrijarh Srbije.

Ova Perićeva okružnica odnosi se na provalu informacija u javnosti — iz Patrijaršije Srbije zvanično još bez specifikovanih potvrda (o tome smo detaljno pisali, vidi linkove dolje) — da su tokom zasijedanja arhijerejskoga sabora 14-18. maja u Beogradu:

- oformili GOMILU NOVIH MITROPOLIJA i

- međusobno se POČASTILI VELIKIM BROJEM TITULA i mitropolitâ i arhiepiskopâ.

U nastavku svoje okružnice, dostavljene podvlasnim mu eparhijama, Perić piše:

„S obzirom, pak, na gorenavedeno, kao i na to da će odluke redovnog zasijedanja sv. arhijerejskog sabora biti razmatrane tek na predstojećoj śednici sv. arhijerejskog sinoda, pa kao takve još nijesu izvršne, umoliti visokorpeosvećenu i preosvećenu gospodu eparhijske arhijereje da ne primjenjuju odluku sv. arhijerejskog sabora ASbr. 54/zap. 90 od 18. maja 2024. godine, koja se odnosi na NOVU TITULATURU arhijerejâ SPC, sve dok sv. arhijerejski sinodne RAZRADI saborsku odluku, sa konačnim UPUTSTVIMA O NAČINU UPOTREBE i sprovođenja u djelo odnosne odluke, o čemu će blagovremeno i redovnim putem biti obaviješteni”.

Perić, dakle, nije precizirao datum održavanja śednice sinoda.

„Antena M” je identifikovala da su se NOVOKOMPONOVANIM TITULAMA I ARHIEPISKOPA I MITROPOLITA potrčali da se na ovaj ili onaj način javno pohvale dojučerašnji svetosavski episkopi u: Bijeljini, Kragujevcu, Nišu… izgleda da je u Vranju i kod gej-episkopa Pahomija Gačića bila neka slavljenička žurka povodom nove titule.

Iz eparhije crnogorsko-primorske nema vijesti je li JOANIKIJE MIĆOVIĆ u ovoj grupnoj promociji čašćen titulom arhiepiskopa?

Iako je zasijedanje arhijerjskog sabora u Beogradu završeno 18. maja, Mićović je ostao u Srbiji — ovih se dana muva na relaciji Beograd-Valjevo-Beograd.

Mićoviću je, kako je i objavljeno, prestao mandat redovnoga člana sinoda Crkve Srbije, no on je još član-zamjenik.

A na sinodu, u novome sastavu, dakle, sada kroje i prekrajaju eparhijske titule, „sa konačnim uputstvima o načinu upotrebe i sprovođenja u djelo odnosne odluke”. Evo spiska ekipe iz sinoda: - predśednik, Porfirije Perić; - članovi: episkopi braničevski Ignatije Midić, gornjokarlovački Gerasim Popović, zvorničko-tuzlanski Fotije Sladojević, raško-prizrenski Teodosije Šubalić; - članovi-zamjenici: Irinej Bulović i Joanikije Mićović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sve vi cvjetalo

Je li Dritan zakucio kakvu episkopiju?!