15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nakon protestne litije, arhiepiskop se kandidovao za premijera

Religija

Comments 1

Nakon protestne litije, arhiepiskop se kandidovao za premijera

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Bagrat Galstanjan, eparhijski arhiepiskop Jermenske apostolske crkve (54, na slici gore), objavio je svoju kandidaturu za premijera Jermenije. 

Arhiepiskop predvodi opozicione proteste do kojih je došlo nakon što se 19. aprila saznalo da su se vlade Jermenije i Azerbejdžana dogovorile da počnu razgraničenje u Tavušu. Ova granična administrativna oblast na śeveroistoku Jermenije u julu 2020. postala je mjesto sukoba s Azerbejdžanom. 

Galstanjan je upravo eparhijski arhiepiskop Tavuša, a u tom području su stari jermenski manastiri iz 12-13. vijeka. 

On je, predvodivši protestnu litiju, od Tavuša do Jerevana, 9. maja pozvao aktuelnog premijera Nikolu Pašinjana da podnese ostavku. 

Najavljujući sada svoju kandidaturu za premijera, upitan je da li mu je Jermenska apostolska crkva zamrznula duhovnu službu i vođstvo u Tavuškoj eparhiju? „Nijesam više u Tavuškoj eparhiji, ali ostajem arhiepiskop”, rekao je dvosmisleno Galstanjan.

 

Jermenska apostolska crkva je drevna, monofizitska hrišćanska zajednica koja, prema neslužbenim procjenama, širom svijeta okuplja oko devet miliona vjernika. Sadašnji poglavar je Garegin II, Katolikos svih Jermena.

26. maja, na opozicionom mitingu u Jerevanu, jermenskoj prijestonici, objavljeno je da je Bagrat Galstanjan kandidat za premijera Jermenije iz Pokreta Tavuš za Otadžbinu. Tada je arhiepiskop izjavio da se obratio Katolikosu svih Jermena sa molbom da zamrzne njegovu 30-godišnju duhovnu službu.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

joksim

Ako se i kod nas kandiduje sto posto pobjeđuje.