23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NOVI RASKOL: Sinod u Moskvi objavio prekid liturgije i sa arhijerejima Bugarima

Religija

Comments 0

NOVI RASKOL: Sinod u Moskvi objavio prekid liturgije i sa arhijerejima Bugarima

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Sinod Moskovske patrijaršije sa danas, 30. maja 2024. održanog zasijedanja, objavljuje da RASKIDA evharistijsku (liturgijsku) zajednicu sa onim arhijerejima Bugarske pravoslavne crkve koji su 19. maja o.g. — pod načalstvovanjem vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja u manastiru Valuklis (Carigrad) — sasluživali s arhijerejima autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Šok za crkve Srbije i Rusije: Bugarski i ukrajinski arhijereji prvi put liturgijski sasluživali

Rusi u sinodskom sapštenju pišu:

„Patrijarh carigradski Vartolomej predvodio je liturgiju, kojoj su prisustvovali predstavnici JEDNE OD RASKOLNIČKIH STRUKTURA koje djeluju u Ukrajini. Među onima koji su služivali bili su arhijereji Bugarske pravoslavne crkve:

- mitropolit plovdivski NIKOLAJ; - mitropolit starozagorski KIPRIJAN; - mitropolit dorostolski JAKOV; - episkop velički SIONIJ: - episkop smoljanski VISARION”.

 „Snod Ruske pravoslavne crkve izrazio je duboku žalost zbog te činjenice”, saopšteno je. „Ovo je NANIJELO OZBILJNU ŠTETU odnosima između Ruske i Bugarske pravoslavne crkve”.

Učesnici zasijedanja Sinoda u Moskvi su „konstatovali NEMOGUĆNOST SASLUŽIVANJA sa pomenutim arhijerejima, koji su stupili u crkveno OPŠTENJE SA RASKOLNICIMA”.

„Sa žaljenjem je konstatovano da Carigradska patrijaršija nastavlja da preduzima akcije u cilju produbljivanja podjela u Pravoslavlju”.

Moskovskim sinodom predśedava patrijarh Kiril Gundjajev.

Napominjemo, Moskovska patrijaršija je, pokušavajući da SRUŠI DREVNI KANONSKI poredak Svete Pravoslavne Crkve, prethodnih godina — a isto povodom priznanja autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine — jednostrano raskinula liturgijsku i kanonsko opštenje sa:

- Vasljenskom Majkom-Crkvom, Aleksandrijskom patrijaršijom, te autokefalnim crkvama Grčke i Kipra.

Bugarska pravoslavna crkva, nakon smrti patrijarha Neofita Dimitrova ranije ove godine, sada je u postupku izbora novoga poglavara, koji bi trebalo da se obavi krajem juna.

Sinod u Sofiji na zasijedanju, održanom prije nekoliko dana, nije ni razmatrao (ne)opravdanost sasluživanja svojih arhijereja sa ukrajinskim 19. maja u Carigradu.

To je jedan od indikatora da se Bugarska pravoslavna crkva PRIPREMA ZA ZVANIČNO PRIZNANJE autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine.

Shodno Ustavu Bugarske crkve, konačan postupak za izbor novoga poglavara ima Sinod.

A prema posljednjim procjenama, sigurnu većinu u bugarskome sinodu imaju arhijereji koji su skloni da slijede poredak Svete Pravoslavne Crkve i poštuju prvijenstvo časti i kanonske ingerencije Vaseljenske Majke-Crkve.

O tome svjedoči i fakat da je vaseljenski patrijarh Vartolomej, kako je objavljeno, pozvan — od bugarskoga sinoda, službeno — da krajem juna u Sofiji prisustvuje intronizaciji novoga patrijarha Bugarske.

Kako smo objavili, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit kijevski i cijele Ukrajine, Epifanij, 16. marta o.g. boravio je u Sofiji, prilikom obreda sahrane bugarskoga patrijarha Neofita.

Sahrana bugarskog patrijarha, načalstvovao Vartolomej, prisustvovao i Epifanij

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR