16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Arhiepiskop Kipra: Uz Božiju pomoć, kad CRNOGORSKA CRKVA postane AUTOKEFALNA, odnose ćemo još bolje razvijati

Religija

Tag Gallery
Comments 3

Arhiepiskop Kipra: Uz Božiju pomoć, kad CRNOGORSKA CRKVA postane AUTOKEFALNA, odnose ćemo još bolje razvijati

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Mediji na Kipru citiraju arhiepiskopa Georgiosa III, poglavara autokefane Kiparske pravoslavne crkve, koji je, nakon jučerašnjeg sastanka s predśednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, kazao da su „imali veoma INTERESANTNU DISKUSIJU o pitanjima koja se tiču PRAVOSLAVLJA UOPŠTE, ali i o našem nacionalnom pitanju i njihovom nastojanju da uđu u Evropsku uniju".

Na novinarsko pitanje da li može biti dalje saradnje na nivou crkava između dvije zemlje, arhiepiskop je rekao da „postoji zajednička vjera”.

Potom je — prenosi ΚΥΠΕ, nacionalna press-agencija (cna.org.cy), zatim portali „Ειδήσεις Κύπρος” (reporter.com.cy) i „Philenews” (philenews.com), ali i vjerski portal na grčkome „Ορθοδοξία News Agency” (orthodoxianewsagency.gr), etc. — poglavar Kiparske pravoslavne crkve doslovno kazao:

„CRKVA CRNOGORSKA još uvijek NIJE AUTOKEFALNA i mislim da ono što je istina među svim ostalim pravoslavcima postoji i među nama. Kada, uz Božiju pomoć, POSTANU AUTOKEFALNI, naši odnosi će se sigurno dalje razvijati”.

Kancelarija za odnose za javnošću Jakova Milatovića jutros saopštava da tokom njegova sastanka sa poglavarom Kiparske pravoslavne crkve „nije bilo riječi o kanonskom statusu Crkve u Crnoj Gori”. Međutim u saopštenju NE DEMANTUJU riječi koje je arhiepiskop Georgios kazao nakon sastanka s Milatovićem.

Arhiepiskopo Georgios III, rođen 1949, na čelu je Kiparske crkve od 7. novembra 2022. godine. Zvanična, drevna titula poglavara Kiparske crkve glasi: Arhiepiskop Nove Justinijane i cjeloga Kipra.

Kiparska pravoslavna crkva, u rangu arhiepiskopije, ima prizatu autokefaliju od 431. godine. 

Moskovska patrijaršija je 2019. jednostrano prekinula kanonsko i liturgijsko opštenje s Kiparskom crkvom jer je priznala autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Simkliser

Ajde vise, trebali smo i prije ive srbe pustit na funkcije da se opamete ...kad vide sto srbija radi prema Crnoj Gori ..nije cudo

BijeliPavle

@Miro ST / Ništa nije vječno. Zašto se ne bi Jakov Milatović ugledao na pok. Veljka Milatovića, velikog crnogorskog rukovodioca koji da je živ, odmah bi zatražio kao Preśednik autokefaliju za Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu. I ne zaboravite CPC sve riješava u Crnoj Gori!

Miro ST

Šta se Milatović javlja s komentarima o autokefalnosti CG Crkve? Pa nije to njegova crkva, neka se brine za svoju tj. političku organizaciju koja djeluje pod pseudonimom SPC…