16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knežević: Izbačite Milatovića iz SPC! Zašto ćuti Mitropolija?

Religija

Comments 12

Knežević: Izbačite Milatovića iz SPC! Zašto ćuti Mitropolija?

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

IMA LI KO IZ MITROPOLIJE da kaže Jakovu Milatoviću da je zbog jučerašnje promocije tzv. CPC zaslužio ISKLJUČENJE IZ CRKVE? Ili možda fresku u hramu? poručio je Milan Knežević danas iz Beograda.

Prema tumačenju srpskih "Večernjih novosti", propagandnog tabloida Aleksandra Vučića, Knežević je "javno uputio poziv SPC da se isključi Jakov Milatović iz crkvene zajednice zbog promocije tzv. Crnogorske pravoslavne crkve”, dodajući da je riječ o „sramnoj promociji" od strane Milatovića.

Kako smo ranije danas objavili, mediji na Kipru citiraju arhiepiskopa Georgiosa III, poglavara autokefane Kiparske pravoslavne crkve, koji je, nakon jučerašnjeg sastanka s predśednikom Crne Gore Milatovićem, doslovno kazao:

"CRKVA CRNOGORSKA još uvijek NIJE AUTOKEFALNA i mislim da ono što je istina među svim ostalim pravoslavcima postoji i među nama. Kada, uz Božiju pomoć, POSTANU AUTOKEFALNI, naši odnosi će se sigurno dalje razvijati".

Kancelarija za odnose za javnošću Milatovića jutros je saopštila da tokom njegova sastanka s poglavarom Kiparske pravoslavne crkve „nije bilo riječi o kanonskom statusu Crkve u Crnoj Gori”.

Međutim u saopštenju NE DEMANTUJU citirane riječi koje je arhiepiskop Georgios kazao nakon sastanka s Milatovićem.

Eparhija mitropolita Joanikija Mićovića crnogorsko-primorska Crkve Srbije danas je prenijela na svome sajtu saopštenje iz kabineta Milatovića.

Moskovska patrijaršija je 2019. jednostrano raskinula kanonsko i liturgijsko opštenje s Kiparskom crkvom jer je priznala autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine, a njezina saveznica, Crkva Srbije, takođe 2019, usvojila je svoj akt u kojem preporučuje svojoj jerarhiji da ne saslužuje u liturgijama sa jerarhijama koje priznaju Pravoslavnu crkvu Ukrajine a to uključuje i jerarhiju Kiparske parvoslavne crkve.

Arhiepiskop Gorgios III, rođen 1949, na čelu je Kiparske crkve od 7. novembra 2022. godine.  Zvanična, drevna titula poglavara Kiparske crkve glasi: Arhiepiskop Nove Justinijane i cjeloga Kipra.

Kiparska pravoslavna crkva, u rangu arhiepiskopije, ima priznatu autokefaliju od 431. godine. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Duško

Pipun kad god dođe u Srbiju , iskoristi priliku da pljuje po Crnoj Gori .

jovan

Što se izčuđavate? To je potomak onih što su Vladiku Danila predali Turcima kad je doša da im osvešta "Spušta sam se ja niz vaše uže, umalo se uže na pretrze..." G. Vijenac

Crnogorka

Zasto je sramno zastupati crkvu svoje drzave,Knezevicu?To sto si ti navukao mantiju srpske crkve i izadjes interese drzave Crne Gore,nije prijemčivo Crnogorcima ,kojim je SPC otela i imovinu i svo blago i sto je skandalozno,neda Crnogorskoj crkvi ni da udje u svoje hramove.Ubrzo ce Crnogorska pravoslavna crkva biti autokefalna i vratice se u svoje hramove u to budite sigurni.Izdajnicima ce biti zabranjen pristup!