16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mićović napao poglavara Kiparske pravoslavne crkve koji se susrio s Milatovićem

Religija

Comments 8

Mićović napao poglavara Kiparske pravoslavne crkve koji se susrio s Milatovićem

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Joanikije Mićović, eparhijski mitropolit crnogorsko-primorski Crkve Srbije (SPC), reagovao je na jučerašnju izjavu arhiepiskopa Georgiosa III, poglavara Kiparske pravoslavne crkve o AUTOKEFALNOSTI CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE.

Arhiepiskop Kipra je tu izjavu dao za medije nakon susreta s s predśednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a sajt eparhije crnogorsko-primorske danas citira Mićovića koji je rekao da je „ta izjava, ukoliko su je mediji pravilno prenijeli, u najmanju ruku, NEPRIMJERENA, kao i da nije uobičajeno da se poglavar jedne Crkve MIJEŠA U UNUTRAŠNJI POREDAK druge autokefalne Crkve”.

Mićović tvrdi da su „Mitropolija crnogorsko-primorska i druge eparhije u Crnoj Gori ispisale svijetle stranice svoje istorije i stvorile blistavu kulturu u okviru Srpske pravoslavne crkve”.

„Istovremeno su se uvijek borile za jedinstvo SPC”, veli Mićović, „koje se, dublje gledano, poistovjećuje sa jedinstvom cijele Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve koje ispovijedamo u Simvolu Vjere. To je naše hrišćansko i svetosavsko opredjeljenje. Nikome u našoj Crkvi od Svetog Save do danas nije palo na pamet da to opredjeljenje, koliko svetosavsko toliko i njegoševsko, pogazi ili izmijeni”.

Napominjemo, iz Beograda su 1931. Ustavom SPC osnovali eparhiju crnogorsko-primorsku, a eparhiju budimljansko-nikšićku ustrojli 2001. godine.

Po liniji subordinacije, kao čelnik Srbiji podložne eparhije, Mićović ne bi danas mogao na ovu temu uopšte da se oglasi da nije dobio prethodnu NAREDBU ili SAGLASNOST Patrijaršije u Beogradu.

Kako smo objavili, mediji na Kipru citiraju arhiepiskopa Georgiosa, poglavara autokefane Kiparske pravoslavne crkve, koji je, nakon jučerašnjeg sastanka s predśednikom Crne Gore Milatovićem, doslovno kazao:

„CRKVA CRNOGORSKA još uvijek NIJE AUTOKEFALNA i mislim da ono što je istina među svim ostalim pravoslavcima postoji i među nama. Kada, uz Božiju pomoć, POSTANU AUTOKEFALNI, naši odnosi će se sigurno dalje razvijati".

Kancelarija za odnose za javnošću Milatovića jutros je saopštila da tokom njegova sastanka s poglavarom Kiparske pravoslavne crkve „nije bilo riječi o kanonskom statusu Crkve u Crnoj Gori”.

Međutim u saopštenju NE DEMANTUJU citirane riječi koje je arhiepiskop Georgios kazao nakon sastanka s Milatovićem.

Ranije danas, Milan Knežević (DNP), poručio je iz Beograda:

„IMA LI KO IZ MITROPOLIJE da kaže Jakovu Milatoviću da je zbog jučerašnje promocije tzv. CPC zaslužio ISKLJUČENJE IZ CRKVE? Ili možda fresku u hramu?”

Prema tumačenju srpskih „Večernjih novosti", propagandnog tabloida Aleksandra Vučića, Knežević je „javno uputio poziv SPC da se isključi Jakov Milatović iz crkvene zajednice zbog promocije tzv. Crnogorske pravoslavne crkve”, dodajući da je riječ o „sramnoj promociji" od strane Milatovića.

Moskovska patrijaršija je 2019. jednostrano raskinula kanonsko i liturgijsko opštenje s Kiparskom crkvom jer je priznala autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine, a njezina saveznica, Crkva Srbije, takođe 2019, usvojila je svoj akt u kojem preporučuje svojoj jerarhiji da ne saslužuje u liturgijama sa jerarhijama koje priznaju Pravoslavnu crkvu Ukrajine — a to uključuje i jerarhiju Kiparske parvoslavne crkve.

Arhiepiskop Georgios III, rođen 1949, na čelu je Kiparske crkve od 7. novembra 2022. godine.  Zvanična, drevna titula poglavara Kiparske crkve glasi: Arhiepiskop Nove Justinijane i cjeloga Kipra.

 Kiparska pravoslavna crkva, u rangu arhiepiskopije, ima priznatu autokefaliju od 431. godine. 

 

 

 

 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Hajduk

Neka zivi VJEČNO CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA !

zoran

Ako pop joanikije i pipun sa vojvodom balerinom Karleušom i popadijom ne odbrane tako zvano ugroženo srpstvo niko neće.

Petar

Kipranin Georgios voli uzvišenu, legende vrijednu Crnu Goru. Hrišćanskom dobrotom joj želi dobro i mir. Šta ti čovječe, tobožnji hrišćanone - želiš Crnoj Gori? Želiš da joj lance staviš - kvislinški izvršioče..