22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Arhiepiskop Kipra: Nijesam mislio na jurisdikciju Crkve Srbije u Crnoj Gori, govorio o autokefaliji Crnogorske crkve

Religija

Comments 2

Arhiepiskop Kipra: Nijesam mislio na jurisdikciju Crkve Srbije u Crnoj Gori, govorio o autokefaliji Crnogorske crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Pojašnjenje arhiepiskopa kiparskog Georgiosa, nakon njegovog sastanka sa predśednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, danas prenosi „Orthodox Times” (orthodoxtimes.com), grčki vjerski portal. 

„Ovom izjavom arhiepiskop je želio da pojasni svoju jučerašnju izjavu koja je možda bila predmet pogrešnih tumačenja i dovela do pogrešnih utisaka”, tumači „Orthodox Times”. 

Pojašnjenje poglavara Kiparske pravoslavne crkve, objavljeno i na engleskome, prenosimo u cjelini: 

„Želio bih da dam pojašnjenje u vezi s izjavom koju sam dao juče, jer je možda bila podložna pogrešnim tumačenjima i dovela do pogrešnih utisaka. 

Sa Predśednikom Crne Gore nijesmo razgovarali, niti smo se bavili bilo kakvim pitanjima koja se tiču autokefalne Crkve Srbije (Autocephalous Church of Serbia) ili lokalne crkvene vlasti u Crnoj Gori. 

Ono što je vjerovatno dovelo do pogrešnog tumačenja je moj odgovor na novinarski upit o našim odnosima sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (Montenegrin Orthodox Church.). 

Eksplicitno sam govorio o našim odnosima sa autokefalnim crkvama, ističući da Crkva u Crnoj Gori nije autokefalna. Ovom izjavom nijesam implicirao, niti impliciram, da očekujemo ili podržavamo Autokefalnu Crkvu u Crnoj Gori (Autocephalous Church in Montenegro). 

Za Crkvu Kipra nema govora o autokefalnosti Crkve u Crnoj Gori, koja potpada pod jurisdikciju Patrijaršije Srbije (Church in Montenegro, which falls under the jurisdiction of the Patriarchate of Serbia)”. 

„Takve stvari ne spadaju u našu nadležnost”, zaključio je arhiepiskop Kipra, koji, u suštini, nije opovrgao svoju jučerašnju izjavu i poruku, nakon sastanka s Milatovićem, a koja glasi: 

„CRKVA CRNOGORSKA još uvijek NIJE AUTOKEFALNA i mislim da ono što je istina među svim ostalim pravoslavcima postoji i među nama. Kada, uz Božiju pomoć, POSTANU AUTOKEFALNI, naši odnosi će se sigurno dalje razvijati”.

Napominjemo, utvrđivanje i priznanje autokefalije neke jurisdikcije, do održanja Osmog Vaseljenskog Sabora, isključivi je kanonski prerogativ Vaseljenske Majke-Crkve. I „takve stvari ne spadaju u našu nadležnost”, podvukao je upravo i danas arhipastir Kiparske pravoslavne crkve, a to važi i za sve druge pomjesne crkve. 

„Orthodox Times” citira i Joanikija Mićovića, mitropolita eparhije crnogorsko-primorske Crkve Srbije, koji reagujući na izjavu poglavara Kiparske pravoslavne crkve danas tvrdi da je „ta izjava, ukoliko su je mediji pravilno prenijeli, u najmanju ruku, NEPRIMJERENA”, kao i da „nije uobičajeno da se poglavar jedne Crkve MIJEŠA U UNUTRAŠNJI POREDAK druge autokefalne Crkve”.

Po liniji subordinacije, kao čelnik Srbiji podložne eparhije, Mićović ne bi danas mogao na ovu temu uopšte da se oglasi da nije dobio prethodnu NAREDBU ili SAGLASNOST Patrijaršije Srbije. 

Iz Beograda su 1931. Ustavom SPC osnovali eparhiju crnogorsko-primorsku, a eparhiju budimljansko-nikšićku ustrojli sedam decenija kasnije. 

Podśećamo, Moskovska patrijaršija je 2019. jednostrano raskinula kanonsko i liturgijsko opštenje s Kiparskom crkvom jer je priznala autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine, a njezina saveznica, Crkva Srbije, takođe 2019, usvojila je svoj akt u kojem preporučuje svojoj jerarhiji da ne saslužuje u liturgijama sa jerarhijama koje priznaju Pravoslavnu crkvu Ukrajine — a to uključuje i jerarhiju Kiparske parvoslavne crkve. 

Kiparska pravoslavna crkva, u rangu arhiepiskopije, ima priznatu autokefaliju od 431. godine. Arhiepiskop Georgios III, rođen 1949, na čelu je Kiparske crkve od 7. novembra 2022. godine. 

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Milos

Mozes ti da verujes i u drekavca ali to ne znaci da je to crkva

Vele

Ja sam vjernik CPC. Mene i ne interesuje jeli autojefalna. Kako god, ja i moja porodica tu pripadamo. Cak i radje da nije autikefalna, jer znam u biti da je to NEpravda. Toliko, s postovanjem prema drugima.