23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije iz Rusije, Knežević iz Srbije…

Religija

Comments 4

Joanikije iz Rusije, Knežević iz Srbije…

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V. Jovanović

Dva građanina Crne Gore svojim su dopisima juče, neposredno i posredno, predśedniku države Jakovu Milatoviću nacrtali „crvene linije” i projektovali mu svetosavske sankcije od Patrijaršije Srbije (SPC). 

Indikativno, to su obojica uradili iz inostranstva — Srbije i Rusije!

Takođe indikativno, nijedan nije naveo kakav eklisiološki, kanonski, crkveno-istorijski ili kakav drugi, ma i laički razlog, zbog čega Crna Gora ne treba da ima autokefalnu Crkvu!

Naprotiv, palamuđenjem, nastoje održati višedecenijski propagandni mit da je i ma kakav razgovor o temi autokefalije „jeres”, iako autokefalija implicira upravo obrnuto — ne samo upodobljavanje crkvene administrativno-teritorijalne organizacije sa slavnom tradicijom Crne Gore, Crnojevića i Petrovića-Njegoša, te realnostima obnovljene državne nezavisnosti, nego i prezentnu potrebu očuvanja izvorne, nepomućene pravoslavne vjere, lišene šovinističkih i subverzivnih uticaja iz Srbije.

A povod za njihova javljanja, iz Srbije i Rusije, prekjučerašnji je susret Milatovića s poglavarom Kiparske pravoslavne crkve. Ahiepiskop Georgios III u svojoj izjavi novinarima je pomenuo autokefaliju Crnogorske crkve.

Dakle, građanin Knežević Milan, iz BEOGRADA, REPUBLIKA SRBIJA, a tamo je bio na „Vučić-Porfirije-Dodik saboru”, kako smo prenijeli, upitao je „ima li ko iz mitropolije da kaže Jakovu Milatoviću da je zbog jučerašnje promocije tzv. CPC zaslužio ISKLJUČENJE IZ CRKVE”.

Potom je građanin Mićović Jovan, alijas Joanikije, nasilno ustoličeni eparhijski mitropolit crnogorsko-primorski Crkve Srbije, neprimjernim riječima atakovao na Georgiosa III, arhipastira jedne drevne pomjesne Crkve — 431. godine Arhiepiskopiji Kipra je autokefaliju priznao Sveti Vaseljenski Sabor.

Mićović je, obratimo pažnju, arhipastira Kipra napao iz TVERA, RUSKA FEDERACIJA.

 U Tveru, na śeverozapadu Rusije, Mićović boravi od 7. juna kao gost Eparhije tversko-kašinske Ruske pravoslavne crkve, citiramo:

 - „po blagoslovu Njegove svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije KIRILA i Njegove svetosti Patrijarha srpskog PORFIRIJA”.

 S naše strane smo već primjetili, da nije juče Mićović mogao ni da pomisli da se neposredno obraća poglavaru pomjesne Crkve Kipra bez istih „blagoslova”, naredbi, sugestija i-ili odobrenja Patrijaršije Srbije,, a možda i Rusije. Mićović je po formaciji obični eparhijski arhijerej, jedan od čedrdesetak takvih istih u svetosavskome episkopatu, etc.

Napomenuli smo takođe važan kontekst:

- Moskovska patrijaršija je 2019. jednostrano raskinula kanonsko i liturgijsko opštenje s Kiparskom crkvom jer je priznala autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine, a njezina saveznica, Crkva Srbije, takođe 2019, usvojila je svoj akt u kojem preporučuje svojoj jerarhiji da ne saslužuje u liturgijama s jerarhijama koje priznaju Pravoslavnu crkvu Ukrajine — a to uključuje i jerarhiju Kiparske pravoslavne crkve.

Suština ovih mjera Rusa i Srba je jasna — kroz osporavanje kanonskih ingerencija Vaseljenske Majke-Crkve, koja je pravoslavnim Ukrajincima dodijelila tomos o autokefaliji, da sruše drevni poredak Svete Pravoslavne Crkve i zamijene ga sektaškom rusko-srpskom vaseljenom putinoslavlja i svetosavlja.

Milatović, nolens-volens učestvuje u tom rusko-srpskom svetogrđu, zločinu protiv i Svete Pravoslavne Crkve i Vaseljenske Majke-Crkve od koje su, ne zaboravimo, naši preci i primili hrišćanstvo.

Predśednik nam je sljedbenik Prvoslava Perića, alijas patrijarha Porfirija, građanina Republike Srbije, za koga se iz jerarhije Vaseljenske Majke-Crkve nedavno, samo za jedno od nepočinstava, čulo da je „nanio sramotu Crkvi”!

 

  

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Piper

Crkva Srbije je potvrdila da je bruka od pravoslavlja koja pokušava da Crnogorce uvuče u spiralu zla. U pamet se dobro Crnogorci!

Petar

Kako se prepadoss ka lopovi kad ih neko od tzv autoriteta prijavi.Crnogorci,vjerujte u sto ocete,istinskog Hrista je razapela vecina,nisu prstom mrdnuli,njemu nije ni zlato ni mantije trebalo pa ni crkve, te sto nam ukradose na nos im izaslo. Njegos nije ljubio lance ni u rim ni u bg pa nemote ni vi

Zoran

Pipun voli putinove metode nijesam čuo da postoji iskljčenje iz crkve, to znači da je SPC sekta partijska što se oni i ne trude da sakriju