29 °

max 32 ° / min 22 °

Ponedjeljak

01.07.

32° / 22°

Utorak

02.07.

28° / 18°

Srijeda

03.07.

27° / 16°

Četvrtak

04.07.

27° / 17°

Petak

05.07.

30° / 17°

Subota

06.07.

31° / 19°

Nedjelja

07.07.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitopolitu-izdajniku apelacioni sud potvrdio kaznu na pet godina zatvora

Religija

Comments 0

Mitopolitu-izdajniku apelacioni sud potvrdio kaznu na pet godina zatvora

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Apelacioni sud u gradu Vinici potvrdio je 18. juna presudu prvostepenoga suda po kojoj je arhijerej Tuljčinsko-bracslavske eparhije UPC-MP, ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini, mitropolit JONAFAN JELICKIH (Іонафан Єлецьких) — osuđen na pet godina zatvora, uz konfiskaciju imovine.

Prošloga ljeta, presudom Gradskog suda u Vinici, Jeleckih je proglašen krivim za izvršenje krivičnih djela:

- radnje usmjerene na nasilnu promjenu ili rušenje ustavnoga poretka ili na uzurpiranje državne vlasti; - zadiranje u teritorijalni integritet i nepovrijedivost Ukrajine; - povreda ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihove rasne, nacionalne, regionalne pripadnosti, vjerskoga uvjerenja, invaliditeta i po drugim osnovama; - opravdanje, priznanje kao legitimne, ili negiranje oružane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i veličanje učesnika te agresije.

Sada je Apelacioni sud u Vinici u potpunosti potvrdio prvostepenu presudu, na koju se može izjaviti žalba Kasacionom krivičnom sudu u sastavu Vrhovnog suda Ukrajine u roku od tri mjeseca od dana njezina proglašenja.

Kako navodi portal „Вінниця.інфо” osuđeni mitropolit Jonafan Jeleckih u međuvremenu je odbio da bude uključen u fond za razmjenu kao ratni zarobljenik kako bi se prebačio u Rusiju, iako je ranije vlastoručno pisao molbu za razmjenu. Njegov advokat je izjavio da Jeleckih nema status ratnog zarobljenika, da ne priznaje svoju krivicu i „želi da nastavi da radi za dobro Ukrajine”!

Prema dokazima navedenim u presudi, između ostalih krivičnih djela, Jeleckih je među vjernicima širio propagandne poruke agresorske Rusije, pozivajući ih na preuzimanje vlasti i promjenu državne granice Ukrajine. A na jednom od sajtova Ruske pravoslavne crkve postavio je publikacije podrške ruskim okupatorima i njihovim ratnim zločinima.

UPC-MP, kojoj pripada mitropolit Jonafan Jeleckih, djeluje decenijama unazad na način sličan ogranku Crkve Srbije (SPC) u Crnoj Gori.

Prvojerarh UPC-MP mitropolit Onufrij Berezovski je početkom 2020. s Amfilohijem Radovićem litijao u Podgorici. Delegacija iz ove jurisdikcije 4-5. septembra 2021. boravila je u Crnoj Gori tokom nasilnog ustoličenja Joanikija Mićovića, koji je i nosilac odlikovanja UPC-MP…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR