20 °

max 27 ° / min 18 °

Srijeda

03.07.

27° / 18°

Četvrtak

04.07.

28° / 18°

Petak

05.07.

30° / 17°

Subota

06.07.

31° / 20°

Nedjelja

07.07.

33° / 21°

Ponedjeljak

08.07.

35° / 23°

Utorak

09.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Više od 30 novih arhiepiskopa i mitropolita Crkve Srbije – kazao Fotije Sladojević

Religija

Comments 0

Više od 30 novih arhiepiskopa i mitropolita Crkve Srbije – kazao Fotije Sladojević

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Nastavlja se cifranje o novim titulama s kojima su se u episkopatu Crkve Srbije (SPC) međusobno čašćavali tokom zasijedanja arhijerejskoga sabora 14-18. maja o.g. u Beogradu, sve po odluci ASbr. 54/zap. 90.

 Takođe, pisali smo da se te činjenice, po internom naređenju patrijarha Porfirija Perića — još skrivaju od javnosti.

Sajt eparhije zvorničko-tuzlanske (eparhijazt.com) Fotija Sladojevićan — a on je i član Sinoda u Beogradu — citira njegove riječi od 15. juna, izgovorene tokom obreda u mjestu Lopari, BiH:

„Na saboru, VIŠE OD 30 VLADIKA je dobilo svoje stare titule — neki arhiepiskopa, neki arhiepiskopa i mitropolita, neki samo mitropolita, u skladu sa istorijom”.

 „Ja sam, iako sigurno nedostojan, po službi koju imam, udostojen da dobijem titulu Arhiepiskopa i Mitropolita zvorničko-tuzlanskog”.

 „To je titula koju su imali stari mitropoliti ovđe do 1920. godine, kada je radi ujedinjenja SPC doneta odluka da se ostale vladike i mitropoliti smiravaju i svoje titule predaju u nadležnost Patrijarhu”, nastavio je Fotije. „Tako da naš Patrijarh ima titulu Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog, dok su druge mitropolije postale eparhiju”.

 „Sada se taj proces vraća na početak, jer je istorija ciklična i nastavlja se tamo đe je stala”.

 Međutim, mitropolija o kojoj Sladojević govori, kao i sve eparhije na teritoriji savremene BiH, bile su do 1922. pod jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije. Te godine — kada vaseljenski patrijarh sa Meletije IV sa svojim sinodom izdaje tomos — bosanskohercegovačke eparhije, kao i eparhije na područjima Kosova i Makedonije, predate su u nadležnost novoustrojenoj Crkvi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

 Ali, za razliku od ovih eparhija — podvlasnih Vaseljenskoj patrijaršiji, koje ona predaje na upravu novoj jurisdikciji s katedrom u Beogradu — u tomosu 1922. samo se konstatuje, da su „u granicama ovoga ujedinjenoga Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca ušle su i AUTOKEFALNE pravoslavne crkve… CRNOGORSKA…” i da se priznaje „…proglašeno jedinstvo AUTOKEFALNIH CRKAVA: Srpske, CRNOGORSKE i Karlovačke…”

 link

 Kako smo ocijenili, nova činovanja u Crkvi Srbije su nastavak degradiacije eparhije crnogorsko-primorske tj. onoga što se u percepciji dijela javnosti Crne Gore podrazumijeva pod naslijeđem Amfilohija Radovića.

 S nasilno ustoličenim eparhijskim mitropolitom Joanikijem Mićovićem, koji će vjerovatno takođe biti na popisu novih arhiepiskopa, čak su u titulama izjednačeni i dvojica eparhijskih vladika, do juče u činu episkopa, koji na teritoriji Crne Gore, upravljajući iz inostranstva, BiH i Republike Srbije, imaju svoje parohije: zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem Rađenovićem i mileševskim Atanasijem Rakitom — jer su oni od sada i mitropoliti i arhiepiskopi!

 Eparhiju crnogorsko-primorsku — finiširajući okupaciono naslilje nekanonskog „ukidanja” drevne autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve, uključujući njezin Sveti Sinod i eparhije s konsistorijama Cetinjskom, Zahumsko-raškom i Pećskom — osniva kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević, kada 16. novembra 1931, usred svoje Šestojanuarske diktature, a na prijedlog vlade u Beogradu, i propisuje i potpisuje Ustav SPC.

U čl. 12 tog Ustava SPC — a ta je odredba sada, dakle, stavljena van snage — navodi se da samo „arhijereji eparhija: Crnogorsko-Primorske, Skopljanske, Dabrobosanske [Sarajevo] i Zagrebačke imaju po svom položaju tutiulu mitropolita”.

link

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR