23 °

max 31 ° / min 22 °

Ponedjeljak

01.07.

31° / 22°

Utorak

02.07.

27° / 18°

Srijeda

03.07.

27° / 17°

Četvrtak

04.07.

22° / 18°

Petak

05.07.

29° / 17°

Subota

06.07.

30° / 19°

Nedjelja

07.07.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blagojević: JOANIKIJE sada može zatražiti AUTOKEFALIJU za njegovu Crkvu u Crnoj Gori

Religija

Comments 3

Blagojević: JOANIKIJE sada može zatražiti AUTOKEFALIJU za njegovu Crkvu u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ne treba da iznenadi ako u doglednoj budućnosti arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski (Joanikije Mićović), kako od nedavnog arhijerejskoga sabora (SPC) glasi njegova titula, pozivajući se upravo na to da je on arhiepiskop a njegova Crkva u Crnoj Gori arhiepiskopska crkva, ne zatraži tomos od Vaseljenskog patrijarha za AUTOKEFALNOST te Crkve — tvrdi dr Milan Blagojević, profesor ustavnoga prava u Republici Srpskoj, entitetu Bosne i Hercegovine.

 „Termin arhiepiskop ima i značenje poglavara autokefalne crkve”, objavio je Blagojević.

 „To nikako nije dobro, jer je upravo to temelj da nekada neko od njih u budućnosti od svoje arhiepiskopije napravi novu crkvu i odvoji je od SPC. 

Blagojević, prenosi danas portal RTV Bijeljina (rtvbn.com), piše da će „neki na ovo reći da arhijerejski sabor SPC ima vlast da mijenja Ustav SPC pa može te odredbe sadašnjeg Ustava da promijeni i propiše da su i mitropoliti arhiepiskopi”.

„Nije sporno da arhijerejski sabor SPC ima ustavotvornu i ustavno-revizijsku vlast, ali takva vlast mora na prvom mjestu da vodi računa o očuvanju jedinstva SPC”, tvrdi Blagojević.

 „Antena M” izvještava da se nastavlja opšta konfuzija, oličena i u cifranju o novokomponovanim mitropolitskim i arhiepiskopskim titulama s kojima su se u episkopatu Crkve Srbije međusobno čašćavali tokom zasijedanja arhijerejskoga sabora 14-18. maja o.g. u Beogradu, sve po odluci ASbr. 54/zap. 90.

 Takođe, pisali smo da se te činjenice, po internom naređenju patrijarha Porfirija Perića — još skrivaju od javnosti.

 Nakon toga, sajt eparhije zvorničko-tuzlanske (eparhijazt.com) Fotija Sladojevićan — a on je i član Sinoda u Beogradu — citira njegove riječi od 15. juna, izgovorene tokom obreda u mjestu Lopari, BiH:

 „Na saboru, VIŠE OD 30 VLADIKA je dobilo svoje stare titule — neki arhiepiskopa, neki arhiepiskopa i mitropolita, neki samo mitropolita, u skladu sa istorijom”.

link

Nasuprot stavu dr Milana Blagojevića, „Antena M” ocjenjuje da su nova činovanja u Crkvi Srbije upravo obrnuto — nastavak degradacije eparhije crnogorsko-primorske tj. onoga što se u percepciji dijela javnosti Crne Gore podrazumijeva pod naslijeđem Amfilohija Radovića.

 S nasilno ustoličenim eparhijskim mitropolitom Joanikijem Mićovićem, koji će vjerovatno takođe biti na popisu novih arhiepiskopa, čak su u titulama izjednačeni i dvojica eparhijskih vladika, do juče u činu episkopa, koji na teritoriji Crne Gore, upravljajući iz inostranstva, BiH i Republike Srbije, imaju svoje parohije: zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem Rađenovićem i mileševskim Atanasijem Rakitom — jer su oni od sada i mitropoliti i arhiepiskopi!

Eparhiju crnogorsko-primorsku — finiširajući okupaciono naslilje nekanonskog „ukidanja” drevne autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve, uključujući njezin Sveti Sinod i eparhije s konsistorijama Cetinjskom, Zahumsko-raškom i Pećskom — osniva kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević, kada 16. novembra 1931, usred svoje Šestojanuarske diktature, a na prijedlog vlade u Beogradu, i propisuje i potpisuje Ustav SPC.

 U čl. 12 tog Ustava SPC — a ta je odredba sada, dakle, STAVLJENA VAN SNAGE — navodi se da samo „arhijereji eparhija: Crnogorsko-Primorske, Skopljanske, Dabrobosanske [Sarajevo] i Zagrebačke imaju po svom položaju tutiulu mitropolita”.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Jagoš

@Betoven Joanikije nije prisustvovao Svesrpskom saboru . Bio je kod Kirila na dogovoru o osamostaljenju pravoslavne crkve u CG. Povratak na stari poredak Crkvi na Balkanu od prije formiranja države SHS . Za tu ideju dobiće blagoslov i Kirila i Vartolomeja.

Vele

Sta god srbi 4adili meno je svejedno. Ja sam pripadnik svete CPC. I moja porodica. Dok smo zivi.

Betoven

Taj je zabrinut za jedinstvo SPC. medjutim, Joanikije na takvo što ni ne pomišlja. Istu je titulu imao i Amfilohije . Pa šta?