23 °

max 27 ° / min 16 °

Srijeda

03.07.

27° / 16°

Četvrtak

04.07.

27° / 17°

Petak

05.07.

29° / 16°

Subota

06.07.

30° / 20°

Nedjelja

07.07.

32° / 21°

Ponedjeljak

08.07.

33° / 23°

Utorak

09.07.

35° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I Rakita arhiepiskop

Religija

Tag Gallery
Comments 1

I Rakita arhiepiskop

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Zvanični sajtovi eparhijâ Crkve Srbije (SPC), crnogorsko-primorske (mitropolija.com) i mileševske (milesevskaeparhija.rs), juče potpisuju i Joanikija Mićovića i Atanasija Rakitu s novim činovima – ARHIEPISKOPA.

U sastavu Rakitine eparhije je arhijerejsko namjesništvo (sa šest parohija) na području SO Pljevlja.  

Mićovića u jučerašnjem izvještaju o godišnjem sabranju vjeroučitelja Mitropolije crnogorsko-primorske” predstavljaju kao ARHIEPISKOP CETINJSKI, mitropolit crnogorsko-primorski”, a Rakitu, dosadašnjeg episkopa, kao ARHIEPISKOP mileševski”.

Po svemu sudeći, činovan je i Dimitrije Rađenović, dosadašnji episkop u Trebinju-Mostaru. Nezvanično, njegova titula glasi: - Arhiepiskop mostarsko-trebinjski i Mitropolit zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski. Rađenovićeva eparhija ima na teritoriji Crne Gore - SO Herceg-Novi, parohiju Sutorinsko-kruševičku (s mjestima: Prijevor, Malta, Šćepoševići, Lučići, Ćenič, Žvinje, Šuplje, Njivice i Sutorinsko polje).

Na drugoj strani, sajt Patrijaršije Srbije (spc.rs) prije par dana Teodosija raško-prizrenskog, takođe dojučerašnjeg episkopa, tituliše u svojstvu Njegovog Visokopreosveštenstva MITROPOLITA”… a s njim u obredu učestvovali nekolicina takođe NOVIH MITROPOLITA: …Njegovo Visokopreosveštenstvo MITROPOLIT žički g. Justin (Mirislav Stefanović, prim) uz sasluženje visokopreosvećene GOSPODE MITROPOLITA… timočkog Ilariona (Bojan Golubović) i niškog Arsenija (Milomir Glavčić)”.

Dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski, Fotije Sladojević — a on je član Sinoda Patrijaršije Srbije — objavljuje da je TITULE ARHIEPISKOPSKO-MITROPOLITSKE dobilo čak „VIŠE OD 30 VLADIKA”, uključujući i njega!

Eparhiju crnogorsko-primorsku, s mitropolitom na čelu, propisujući i potpisujući Ustav SPC, godine 1931. osnovao je kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević. 

Eparhiju mileševsku, sa katedrom za episkopa u Prijepolju (Republika Srbija) osnovao je 1992. arhijerejski sabor SPC.

Svetko Rakita, alijas novokomponovani arhiepiskop Atanasije, rodom iz okoline Šipova (BiH), hronološki drugi je vladika eparhije mileševske, nakon što je Jelenko Mićević, alijas Filaret, smijenjen i umirovljen 2015. godine…

Do inflacije” novih arhiepiskopsko-mitropolitskih titulatura u Crkvi Srbije, te umnožavanja eparhija s arhiepiskopima-mitropolitima, došlo je odlukom ASbr. 54/zap. 90 arhijerejskoga sabora SPC, održanog 14-18. maja o.g. u Beogradu, a koja javnosti u svim pojedinostima još nije poznata. Naime — patrijarh Porfirije Perić internom okružnicom br. 574 od 21. maja o.g. naređuje da se do daljnjeg nove titule javno ne objavljuju.

Ovakva činovanja su nastavak degradacije eparhije crnogorsko-primorske tj. onoga što se u percepciji dijela javnosti Crne Gore podrazumijeva pod ekskuzivitetom naslijeđa Amfilohija Radovića u odnosu na ostalih 40-ak eparhija ove jurisdikcije. 

Iz eparhije Joanikija Mićovića nijesu našli za shodno da svojim sljedbenicima, uostalom i cjelokupnoj javnosti Crne Gore, zvanično saopšte o promjenama koje su se desile.

Policijskim nasiljem na Cetinju ustoličeni Mićović je, navodno, prije par dana poslao samo raspis sveštenstvu eparhije crnogorsko-primorske „s obzirom na krajnje neutemeljene objave u nekim medijima koje su kružile javnošću”.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR