27 °

max 32 ° / min 22 °

Ponedjeljak

01.07.

32° / 22°

Utorak

02.07.

28° / 18°

Srijeda

03.07.

27° / 16°

Četvrtak

04.07.

27° / 17°

Petak

05.07.

30° / 17°

Subota

06.07.

31° / 19°

Nedjelja

07.07.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ZVANIČNO: Aktera pedofilskih i gej skandala Pahomija unaprijedili u mitropolita, kao i dojučerašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog

Religija

Comments 2

ZVANIČNO: Aktera pedofilskih i gej skandala Pahomija unaprijedili u mitropolita, kao i dojučerašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U velikoj turi činovanja unutar episkopata Crkve Srbije (SPC), TOMISLAV GAČIĆ, alijas PAHOMIJE, dojučerašnji episkop — kako je „Antena M” i najavljivala — postao je mitropolit.  Portal „Vranje News” (vranjenews.rs) piše da je „Pahomije od ovoga Duhovskog poneđeljka i zvanično mitropolit vranjski”.

To se vidi iz eparhijske korespondencije s medijima i tekstova o proslavi gradske slave u Vranju na oficijenome sajtu eparhije vranjske, da je ‘svetu arhijerejsku liturgiju služio njegovo visokopreosveštenstvo MITROPOLIT vranjski PAHOMIJE”.

Pahomije Gačić je 2000-ih akter pedofilskih i gej skandala, koji su u sumnjivim okolnostima okončani bez osuđujuće presude; a prije par godina je razmijenio ordenja s Aleksandrom Vučićem.

Ovih dana je još jedan svetosavski gej-episkop, VASILJE KAČAVENDA, zvanično umirovljen, dobio, istina ne viši čin — nego crkveno odlikovanje od takođe novokomponovanog ARHIEPISKOPA kragujevačkog i MITROPOLITA šumadijskog Jovan Mladenovića iz Kragujevca.

Na drugoj strani i Savo Rađenović, alijas Dimitrije, dojučerašnji episkop zahumsko-hercegovački, sa katedrom u Mostaru-Trebinju, takođe AVANZOVAO U MITROPOLITA. Odsad nije više „njegovo preosveštensto” već „njegovo viskopreosveštenstvo”.

Zvaničan sajt Patrijaršije Srbije (spc.rs) u izvještaju tituliše Rađenovića kao „NJEGOVO VISOKOPREOSVEŠTENSTVO MITROPOLIT zahumsko-hercegovački g. Dimitrije”.

Rađenovićeva eparhija ima na teritoriji Crne Gore - SO Herceg-Novi, parohiju Sutorinsko-kruševičku (s mjestima: Prijevor, Malta, Šćepoševići, Lučići, Ćenič, Žvinje, Šuplje, Njivice, Sutorinsko polje).

Učesnik tzv. protestnih litija u Crnoj Gori, Rađenović se, sa Ljubišom Ostojićem, alijas episkopom Metodijem, neprimjereno cerekao tokom obreda sahrane Amfilohija Radovića.

Društvo

Veseli episkopi sahranjuju Amfilohija

05.12.2020. 16:36

Antena M” je ranije objavila i da je Svetko Rakita, alijas Atanasije, rodom iz okoline Šipova (BiH), hronološki drugi vladika eparhije mileševske, osnovane 1992. na sajtu SPC titulisan kao „ARHIEPISKOP mileševski”. 

U sastavu Rakitine eparhije je arhijerejsko namjesništvo (sa šest parohija) na području SO Pljevlja.  

Društvo

I Rakita arhiepiskop

23.06.2024. 07:31

Dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski, Fotije Sladojević — a on je član Sinoda Patrijaršije Srbije — objavljuje da je TITULE ARHIEPISKOPSKO-MITROPOLITSKE dobilo čak „VIŠE OD 30 VLADIKA”, uključujući i njega!

„Inflacija” novih arhiepiskopsko-mitropolitskih titulatura u Crkvi Srbije, te umnožavanje eparhija s arhiepiskopima-mitropolitima, nastupila je odlukom ASbr. 54/zap. 90 arhijerejskoga sabora SPC, održanog 14-18. maja o.g. u Beogradu, a koja javnosti u svim pojedinostima još nije poznata. Naime — patrijarh Porfirije Perić internom okružnicom br. 574 od 21. maja o.g. naređuje da se do daljnjeg nove titule javno ne objavljuju.

Ta novokomponovana činovanja su nastavak degradacije eparhije crnogorsko-primorske, osnovane 1931, tj. onoga što se u percepciji dijela javnosti Crne Gore podrazumijeva pod ekskuzivitetom naslijeđa Amfilohija Radovića u odnosu na ostalih 40-ak eparhija ove jurisdikcije. 

Iz eparhije Joanikija Mićovića nijesu našli za shodno da svojim sljedbenicima, uostalom i cjelokupnoj javnosti Crne Gore, zvanično išta saopšte o promjenama koje su se desile.

Policijskim nasiljem na Cetinju ustoličeni Mićović je, navodno, krajem prošle neđelje poslao raspis jedino sveštenstvu eparhije crnogorsko-primorske „s obzirom na krajnje neutemeljene objave u nekim medijima koje su kružile javnošću”. 

Zvaničan sajt eparhije crnogorsko-primorske u nekoliko navrata ovih dana, ali ne i u kontinuitetu, Mićovića tituliše kao „ARHIEPISKOP CETINJSKI, mitropolit crnogorsko-primorski”.

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Pahomije, Filaret, Kačavenda i mnogi drugi u SPC-a, a država i crkva ćute i ustupaju javni prostor takvim štetočinama.

Vanja

Slični se sličnom raduju. Samo veselo...