32 °

max 32 ° / min 19 °

Subota

29.06.

32° / 19°

Nedjelja

30.06.

31° / 21°

Ponedjeljak

01.07.

31° / 22°

Utorak

02.07.

27° / 19°

Srijeda

03.07.

24° / 17°

Četvrtak

04.07.

29° / 16°

Petak

05.07.

31° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitropolit-izdajnik razmijenjen s Rusijom za zarobljene ukrajinske vojnike

Religija

Tag Video
Comments 0

Mitropolit-izdajnik razmijenjen s Rusijom za zarobljene ukrajinske vojnike

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J. 

Bivši arhijerej Tuljčinsko-bracslavske eparhije UPC-MP, ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini, mitropolit JONAFAN JELECKIH (Іонафан Єлецьких) osuđen na pet godina zatvora i konfiskaciju imovine — deportovan je u Rusiju, uz posredovanje poglavara Katoličke crkve. 

Jeleckih je doveden u Moskvu, tu se sastao sa patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom Gundjajevim. 

Mediji u Kijevu objavljuju da „vrijednost Jonafana leži u činjenici da je otišao u zamjenu za nekoliko zarobljenih ukrajinskih branilaca koji su bili zatočeni u Rusiji”. 

Kako je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi saopšteno, Jeleckih je preko Bjelorusije juče stigao u Patrijaršijsku rezidenciju u Moskvi. Gundjajev ga je odlikovao ordenom Prepodobnog Sergija Radonješkog 1. stepena. 

Zbog lojalnosti patrijarhu Ruske crkve, zbog nespremnosti da pravi kompromise koji se graniče sa izdajom, vladika je mnogo propatio“, kazao je Gundjajev. Kao odgovor, Jeleckih veli da je „njegov zadatak i otpor zlu da ne obeščasti ime Krila”.

ТАСС prenosi da je papa Franjo, poglavar Katoličke crkve, posredovao u oslobađanju iz ukrajinskoga zatvora mitropolita tulčinsko-bracslavskog Jonafana na zahtijev patrijarha Gundjajeva.

Mitropolita je prošlog ljeta prvostepeni sudu u gradu Vinici proglasio krivim po više članova Krivičnog zakonika, koji se odnose na podršku ruskoj agresiji.

Na temelju neporecivih dokaza, osuđen na pet godina zatvora i konfiskaciju imovine, konkretno, za ove zločine predviđene Krivičnim zakonikom Ukrajine:

 - dio 2 čl. 109 (radnje usmjerene na nasilnu promjenu ili rušenje ustavnoga poretka ili preuzimanje državne vlasti); - dio 1 čl. 110 (zadiranje u teritorijalni integritet i nepovrjedivost Ukrajine); - dio 2 čl. 161 (povreda ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihove rasne, nacionalne, regionalne pripadnosti, vjerskoga uvjerenja, invaliditeta i po drugim osnovama); - dio 3 čl. 436 st. 2 (opravdanje, priznanje kao legitimne ili negiranje oružane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, veličanje njezinih učesnika).

Nakon presude, Jeleckih je dao dobrovoljni pristanak na njegovu razmjenu za ratnog zarobljenika i predaju predstavnicima Rusije. Ukrajinski centar za koordinaciju traženja i oslobađanja ratnih zarobljenika, lica nezakonito lišenih slobode uslijed agresije na Ukrajinu, pri Službi bezbjednosti Ukrajine, uvrstio je mitropolita na spiskove za razmjene. 

Međutim, na śednici drugostepenog Apelacionog suda u Vinici ranije ovoga mjeseca, Jeleckih je sebe opovrgao, rekavši da je protiv prelaska na rusku stranu u svojstvu ratnoga zarobljenika, jer se takvim ne smatra; i da osim toga što ne priznaje svoju krivicu „želi da nastavi da radi za dobro Ukrajine”! 

Potom, 18. juna, Apelacioni sud u Vinici potvrđuje u potpunosti presudu prvostepenoga suda — pet godina zatvora, uz konfiskaciju imovine.

I nakon te potvrđujuće presude, Jeleckih se opet predomislio u vezi razmjene. Uslijedia je njegova doportacija u Rusiju, na molbu patrijarha Kirila Gundjajeva, a uz posredovanje pape Franja kod ukrajinskih vlasti. 

Ukrajinski mediji tumače ovaj transfer mitropolita i njegov prijem lično kod Kirila Gundjajeva kao još jedan od neusmnjivih i ilustrativnih dokaza izdajničkih aktivnosti cjelkokupne UPC-MP, ogranka Moskovske patrijaršije, uprkos naporima da se ukriiju.  

Jonafan Jeleckih (75), rodom je iz Šatalovke (Ruska Federacija), a nastanio se u Ukrajini 1980-ih po nalogu KGB-a, čiji je agent bio i sadašnji patrijarh Kiril Gundjajev. 

„Još 1970-ih, kada je Gundjajev bio rektor Akademije Ruske pravoslavne crkve u Lenjingradu, Jeleckih je postavljen za nastavnika pjevanja”, prenosi ukrajinski portal „Релігійна правда” (religionpravda.com.ua). 

„KGB, i Gundjajev očigledno, poslali su ga u Kijev”, tu je „njegova karijera naglo uzlećela kasnih 1980-ih, postaje kancelar tadašnje egzarhije Moskovske patrijaršije, a potom  pod zaštitom KGB-a, upravnik Kijevo-pečerske lavre kada je ova svetinja otvorena nakon mnogo decenija pod komunističkim embargom”.

Navode da je Jeleckih još u martu 1991. odlukom sinoda lišen dužnosti i zabranjeno mu je služenje, a „razlog je krađa imovine Lavre u fantastičnim razmjerama: odvlačio sve što je mogao, čak i ćilime i posuđe”. Slijedi detaljan popis njigovih navodnih nepočinstava, no tajne službe Rusije uvijek su nalazile načine da ga zaštite, etc. 

Napominjemo, UPC-MP, kojoj pripada mitropolit Jonafan Jeleckih, djeluje decenijama unazad kao alatka Rusije na način sličan ogranku Crkve Srbije (SPC) u Crnoj Gori, sektaški manipulišući pravoslavljem u korist aspiracija Srbije. 

Prvojerarh UPC-MP mitropolit Onufrij Berezovski je početkom 2020. s Amfilohijem Radovićem litijao u Podgorici. Delegacija iz ove jurisdikcije 4-5. septembra 2021. boravila je u Crnoj Gori tokom nasilnog ustoličenja Joanikija Mićovića, koji je i nosilac odlikovanja UPC-MP…

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR