21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bugari na crkveno-narodnom saboru biraju novog patrijarha

Religija

Comments 0

Bugari na crkveno-narodnom saboru biraju novog patrijarha

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U Sofiji, glavnome gradu Bugarske, danas i śutra, održaće se IV Patrijaršijski crkveno-narodni izborni sabor koji će se izabrati i ustoličiti (intronizovati) njihovog novog patrijarha.

Prema Ustavu Crkve Bugarske, za crkveno-narodni sabor svaka eparhija bira pet predstavnika u birački kolegijum, tri iz redova sveštenstva i dva iz redova mirjana (vjernika) — izuzev Sofije, koja ima veće predstavništvo. 

Dakle, za razliku od nekih drugih jurisdikcija, Crkva Bugarske je normirala drevni običaj da i u izboru i u intronizaciji prvojerarha učestvuju i mirjani.

Ukupan broj izbornih delegata: 140.

Prethodno, glasanjem između 14 vladika članova Sinoda od 20. juna o.g. utvrđena su TROJICA KANDIDATA NA IZBORNOJ LISTI za novoga patrijarha, a to su (po redosljedu s lijeva na desno na naslovnoj fotografiji uz ovaj tekst):

- mitropolit lovčanski GAVRIL DINEV (74), fiksni ruski igrač; - mitropolit vračanski GRIGORIJ CVETKOV (54), sklon poštovanju kanonskoga poretka oličenog u poziciji Vaseljenske Majke-Crkve, on je dobio najjaču podršku na glasanju sinodskih vladika; - mitropolit vidinski DANIL NIKOLOV (52), ima proruske stavove. 

Prema programu crkveno-narodnog sabora, za čije je održavanje bugarska vlada izdvojila novac, danas, 29. juna, na Petrovdan po novojulijanskome kalendaru, nakon registracije delegate, počeće obredi bogosluženja.

Najavljen je dolazak desetak delegacija iz pomjesnih crkava.

Zasad je izvjesno da delegacije neće poslati Antiohijska patrijaršija, te crkve Poljske i Češko-slovačkih zemalja. Neki bugarski mediji su objavili da će delegacije poslati patrijaršije Rusije i Srbije.

Śutra, 30. juna biće održan izbor i ustoličenje bugarskoga patrijarha.

Vjerski portal „Двери на Православието” (dveri.bg) navodi da će iźutra biti bogosluženja i molitve, potom akreditivna komisija provjerava prisustvo delegata poimence i pravilnost njihove akreditacije.

Slijedi postupak izbora: JAVNIM GLASANJEM.

Očekuje se da će ime bugarskoga patrijarha biti objavljeno śutra oko 14:30.

Nakon toga, učesnici sabora krenuće u litiji od Sinodskog dvora do Patrijaršijskog sabornog hrama Sv. Aleksandar Nevski. Tamo će ih sačekati predstavnici pomjesnih pravoslavnih crkava, javne ličnosti, političari i gosti.

Od 15:00 do 17:45 časova održaće se ustoličenje novoizabranog bugarskog patrijarha, na kojem će biti služen moleban.

Prošlog mjeseca je objavljeno da je Sinod u Sofiji pozvao vaseljenskoga patrijarha VARTOLOMEJA da uzme učešće u intronizaciji novog patrijarha Bugarske.

Dolazak Vartolomeja samo je jedan od indikatora da se Bugarska crkva izvlači iz sektaškog zagrljaja Moskovske patrijaršije.

Napominjemo, Sinod Moskovske patrijaršije je 30. maja 2024. objavio da RASKIDA evharistijsku (liturgijsku) zajednicu sa oniih pet arhijerea Bugarske crkve koji su 19. maja o.g. — pod načalstvovanjem Vartolomeja u manastiru Valuklis (Carigrad) — sasluživali s arhijerejima autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit kijevski i cijele Ukrajine, Epifanij, 16. marta o.g. boravio je u Sofiji, prilikom obreda sahrane bugarskoga patrijarha Neofita. Zasad, nema zvaničnih ni potrvrda ni demantija da će ukrajinska crkvena delegacija prisustvovati ustoličenju novoga patrijarha Bugarske.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR