20 °

max 25 ° / min 18 °

Utorak

02.07.

25° / 18°

Srijeda

03.07.

27° / 15°

Četvrtak

04.07.

27° / 18°

Petak

05.07.

30° / 17°

Subota

06.07.

31° / 19°

Nedjelja

07.07.

32° / 21°

Ponedjeljak

08.07.

34° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Silovao maloljetne bogoslove – pravoslavni EPISKOP nepravosnažno osuđen na 8 godina zatvora

Religija

Tag Video
Comments 2

Silovao maloljetne bogoslove – pravoslavni EPISKOP nepravosnažno osuđen na 8 godina zatvora

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Kornelije Barladeanu-Onila (58), umirovljeni episkop Rumunske pravoslavne crkve, osuđen je na 8 godina zatvora zbog silovanja pred apelacionim sudom u gradu Jašiju.

Zajedno s njim, na 15 godina zatvora, osuđen je i bivši arhimandrit Sebastijan Jitaru. Kazne nijesu pravosnažne. Na presude će biti uložene žalbe višem kasacionom sudu — objavljuju juče rumunski mediji.

Skandal u eparhiji Huškoj, na istoku Rumunije, izašao je na viđelo poslije nekoliko novinarskih istraga. Televizija „Antena 3 CNN” (antena3.ro) otkrila je zloupotrebe u materijalu publikovanom u emisiji „În Premieră”.

Saopštenje o osudi episkopa Kornelija obznanili su javnosti novinari, Dijana Onćou i Ovidije Vangele, čije su istrage i dovele do njegove optužnice. 

Suđenje u kojem je Kornelije terećen za UZASTOPNA SILOVANJA i SEKSUALNE NAPADE na MALOLJETNE UČENIKE BOGOSLOVIJE održano je na apelacionome sudu, s obzirom na njegov visoki crkveni čin… 

U junu 2017. godine eparhiju Hušku Rumunske pravoslavne crkve potresao je skandal velikih razmjera. Episkopa Kornelija ucijenjivali su video materijalnima sveštenici — Sebastijan-Kristi Žitaru, Rezvan-Mihail Bumbu i Georgi Damjan — uključujući i arhimandrita Sebastijana Jitarua. 

Kornelije ih je prijavio vlastima i naveo da su sveštenici od njega tražili NOVAC ili VIŠE POLOŽAJE u crkvenoj jerarhiji kako ne bi objaviili „izvjesni snimak” (ispostavilo se, snimak episkopove homoseksualne veze s muškarcem koji je, kako se vjeruje, bio učenik bogoslovije u Hušiju). 

U martu 2019. godine, Apelacioni sud u Jašiju je donio konačnu presudu u krivičnome predmetu u kojem su trojica sveštenika osuđeni na zatvorske kazne zbog ucjene. U međuvremenu, Kornelije se povukao sa svoje eparhijske funkcije i od tada je „na pokajanju” u manastiru. 

Međutim, novinari su otkrili kako postoji najmanje jedan video-dokaz, koji pokazuje seksualno zlostavljanje koje je vršio episkop Kornelije, a nije poslat tužilaštvu. 

Novinari su takođe detaljno opisali da se seksualno zlostavljanje učenika bogoslovije dešavalo čak i u svešteničkim ćelijama i iznijeli svedočenje đaka iz Hušija koji je tvrdio da ga je zlostavljao Kornelije. Nakon ovih otkrića, tužilaštvo u Jašiju odlučuje da ponovo otvori krivičnu istragu. 

Bivši eparhijski arhijerej Kornelije priveden je 2020. godine na 24 sata, a apelacioni sud naložio mu je preventivno hapšenje. Međutim, viši kasacioni sud je odlučio da se protiv njega vodi istraga bez pritvora, odbačivši i svaku drugu preventivnu mjeru.

Episkop je negirao optužbe, tvrdeći preko svog advokata da je inkriminisani video materijal lažan. Tokom ovoga perioda zadržao je čin umirovljenog episkopa.

Još 1998. tada jeromonah Kornelije postavljen je za administrativnog vikara eparhije Huške. Godine 1999.  podignut u čin arhimandrita, a nedugo, odlukom Sinoda Rumunske pravoslavne crkve, izabran i hirotonisan za vikarnog episkopa Huške episkopije. Za episkopa iste eparhije postavljen i ustoličen 2009. godine…

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Daće srbska crkva najveći orden ovom popu jer take podržavaju i u njihovim redovima

Bajo

Ima li neki medjunarodni orden Crkve Srbije da ovoga odlikuju. Njihov je 10000% . Grijeh je da ga oni ne nagrade i prikljuce svojoj plejadi " duhovnika".