16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danil novi patrijarh Bugarske crkve – ima proruske stavove

Religija

Comments 1

Danil novi patrijarh Bugarske crkve – ima proruske stavove

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Dosadašnji mitropolit vidinski Danil Nikolov (52), novi je patrijarh - poglavar Bugarske pravoslavne crkve.

Bugarski mediji prenose da je Danil pobijedio u drugome krugu glasanja na crkveno-narodnome saboru sa 69 glasova. Drugi kandidat za patrijaršijski tron, mitropolit vračanski Grigorij Cvetkov (54), dobio je 66 glasova. Bila su 3 nevažeća glasačka listića. U glasanju je učestvovalo ukupno 138 delegata, sveštenika i mirjana (vjernika).

Neki bugarski mediji izvještavaju o navodnim nepravilnostima „u spornom drugom krugu glasaja”.

Još u prvome krugu, dobivši najmanje glasova, ispao je treći kandidat, mitropolit lovčanski Gavril Dinev (74).

Novi patrijarh Bugarske saopštavao je PRORUSKE STAVOVE. Ne birajući riječi, 2019. osudio je Vaseljensku patrijaršiju zbog izdavanja tomosa o autokefaliji Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Izbor Danila, makar i tijesnom razlikom, iznenađenje je.

Njegov protivkandidat, mitropolit Grigorij Cvetkov, koji je u prethodnome postupku izbora tri kandidata za patrijarha dobio ubjedljivo najviše glasova od vladikâ na Sinodu Bugarske, a prepoznat kao jerarh sklon poštovanju kanonskoga poretka oličenog u poziciji Vaseljenske Majke-Crkve — bio je favorit.

U prvim komentarima bugarskih medija, ističe se da je „Danil smatran za najmanje vjerovatnog pobjednika u trci za bijelu pankamilavku”, ne samo zbog toga što je najmlađi od trojice kandidata.

„Дневник” (dnevnik.bg) piše:

„Njegov izbor dolazi u teškom vanjskopolitičkom trenutku: rat koji traje u Ukrajini doveo je do oštre konfrontacije vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja, koji osuđuje rusku agresiju, i ruskoga patrijarha Kirila, koji je blagosilja”.

„Danil, sada četvrti patrijarh u novijoj istoriji Bugarske, poznat je u crkvenim krugovima kao čovjek velike vjere i vrijedan monah. On se posljednjih godina pojavljuje kao žestoki protivnik odluke Vartolomeja da proglasi autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine, koju Moskovska patrijaršija ne priznaje. Javno je napao Vaseljenskoga Patrijarha. Sinod se tada ogradio od njegovog djelovanja”.

Uprkos tome što će postati patrijarh, Danil neće moći samostalno upravljati Bugarskom crkvom, jer glavnu ulogu ima tamošnji Sinod u kojem većina vladika, zasad, ne dijeli s njim proruske stavove.

Danas u Sofiji boravi vaseljenski patrijarh Vartolomej. On je Bojku Borisovu, jednom od tamošnjih političkih lidera, uručio najviše odlikovanje Vaseljenske patrijaršije.

U toku dana uslijediće obred intronizacije Danila Nikolova za novoga patrijarha Crkve Bugarske.

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Lasar

Ima dugu i crnu bradu. Svaka mu cast.