27 °

max 30 ° / min 19 °

Subota

06.07.

30° / 19°

Nedjelja

07.07.

32° / 20°

Ponedjeljak

08.07.

35° / 22°

Utorak

09.07.

37° / 24°

Srijeda

10.07.

35° / 24°

Četvrtak

11.07.

38° / 25°

Petak

12.07.

38° / 26°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPC okuplja do 3% pravoslavnih vjernika – ocjenjuje teolog Milićević

Religija

Comments 2

SPC okuplja do 3% pravoslavnih vjernika – ocjenjuje teolog Milićević

Autor: Antena M

  • Viber

Teolog dr Vukašin Milićević iz Beograda kaže da je vođstvo Crkve Srbije (SPC) tu vjersku zajednicu pretvorio u ideološki servis društva zasnovanog na nepravdi”.

Milićević je bio predavač na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, dok nije dobio otkaz zbog kritika nekih u vrhu svetosavske jerarhije. Govoreći u podkastu Mreže akademske solidarnosti, navodi da je društvo u Srbiji, po popisu stanovništva, navodno ekstremno religiozno ali je, na nivou prakse, situacija drugačija.

„Ako, prema popisu, imamo 85 odsto pravoslavnih vjernika, ja tvrdim da je BROJ AKTIVNIH VJERNIKA IZMEĐU JEDAN I TRI ODSTO, nema šansi da ih je više”. 

„To je FENOMEN PRIPADNOSTI BEZ VJEROVANJA. U takvom kontekstu vjera na negativan način doprinosi društvenim konfliktima”, kazao je Milićević.

„Pripadanje bez vjerovanja je ‘vjera’ lišena sadržaja, bez refleksije što bi trebalo da bude vjerovanje”.

Dodaje da poistovjećivanje vjere i nacije nema nikakve veze sa hrišćanstvom, da se SPC „pretvara u sopstveni antipod” i „postaje jedna od glavnih poluga poretka koji počiva na nepravdi”.

„Čast izuzecima, kojih ima, i koji su značajni, ali ova opšta ocjena ipak stoji”, ocjenjuje Milićević.

Zaključuje da SPC „ne zastupa univerzalne, hrišćanske vrijednosti, no upravo suprotno: krajnje partikularne, etnoreligijske tzv. vrijednosti koje su u svojoj suštini suprotstavljene univerzalnim hrišćanskim vrijednostima”. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Dusko Radovic

Vi ste bolesnici i teski manipulanti.Svoj narod obmannujete .SPC okuplja dvotrecinsku vecinu pravoslavnog korjenom srpskog naroda u Crnoj Gori.Tako lijepo jednom ko ljudi recite istini iako vas to gorko boli.Ovsj komentar mozete i vjerovatno ce te cenzurisati a nebi trebali ako vsm je stalo da vas i

Dragan

Apsolutno ste u pravu SPC je postala politika partija. Dovela vernike do toga da budu vernici, ali da ne budu religiozni. Kako poštovati partrijarha kada je sedi sa onom nakazom