23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BORIS: Crkve naših prađedova zatvaraju bezbožnici! Spajićeva vlada opet šalje policiju na Crnogorsku pravoslavnu crkvu

Religija

Tag Gallery
Comments 1

BORIS: Crkve naših prađedova zatvaraju bezbožnici! Spajićeva vlada opet šalje policiju na Crnogorsku pravoslavnu crkvu

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

I Vlada Milojka Spajića nastavlja s diskriminacijom vjernika i sveštenstva Crnogorske pravoslavne crkve.

Juče — na Petrodavan, kako smo objavili, spriječeni su od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova da uđu u crkvu Uspenija Presvete Bogorodice - Svete Gospođe u Dodošima, te u crkvu na Vrelima.

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit Boris, ispred svetinje u Dodošima, Riječka nahija, načelstvovao je juče svetom arhijerejskom liturgijom, uz sasluženje sveštenstva i molitveno učešće Dodošana — kojima je KORDON SPAJIĆEVE POLICIJE spriječio da uđu u hram njihovih predaka.

Nakon lliturgije, uslijedio je, uz zvuke crkvenoga zvona, krsni hod Dodošana oko njihove svetinje, kod koje počivaju njihovi preci.

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, Boris, obraćajući se Dodošanima, kazao je:

„Danas, na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, kada se u ovoj crkvi proslavlja zavjetni praznik, i kada pored Skadarskoga jezera u ovom divnom selu u kojem živi 20 prezimena crnogorskih, na slobodnom crnogorskom kamenu, a pored grobova vaših predaka — nailazimo na zatvorena vrata crkve”.

„ZATVORILI IH BEZBOŽNI LJUDI!” – rekao je Boris.

„Odluku da crkve zatvore mogu donijeti samo bezbožni ljudi. Crkva nije ni moja, ni državna, ona je narodna — ovih ljudi, čiji su ih preci i napravili”.

„No, time što zatvaraju vrata crkve, ne mogu zatvoriti i vrata Raja, koji se ne zadobija time što ćemo samo služiti obrede; nego se Raj zadobija ljubavlju, blagoslovom Božijim”, kazao je Boris.

Arhiepiskop i mitropolit Boris je ukazao i na bezakono miješanje režima u unutrašnji poredak Crnogorske pravoslavne crkve, tj. akt Ministarstva pravde, a koji je Upravni sud nedavno presudio kao neosnovan.

Mještani su, pozdravljajući poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, istakli da je ktitor njihove crkve bio NIKOLA popa ANDRIJE PEJOVIĆA.

Zatim, dodali su da se ova pravoslavna svetinja Dodošana podiže još u ona vremena kada je na katedri Cetinjske mitropolije autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve bio PETAR II PETROVIĆ-NJEGOŠ.

Preci sadašnjih Dodošana se na Petrovdan zavjetovaše Svetome Petru da će ga slaviti i moliti mu se za zdravlje čeljadi i da odagna svaku muku, posebno bolest i siromaštvo. Od tada, ovaj veliki dan – Petrovdan, za Dodošane je prihvaćena seoska slava. Sadašnje generacije tu tradiciju od prađedova nastavljaju.

Ikonostas u slavu dodoške crkve Svete Gospođe je, naglašavaju Dodošani, napravljen 1884. godine, kako je na njemu zapisano, a za vrijeme vladavine knjaza i gospodara Crne Gore Nikole I Petrovića-Njegoša, kada je na katedri Cetinjske mitropolije autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve bio mitropolit Visarion Ljubiša.

Nakon jučerašnjih obreda, svete liturgije i krsnoga hoda, Dodošani su organizovali trpezu ljubavi, proslavljajući s gostima svoju slavu uz narodne pjesme i gusle.

Napominjemo, Crnogorska pravoslavna crkva je jedina vjerska zajednica kojoj i aktuelna, Spajićeva vlada, ometa bogosluženja.

Američki Stejt department je nedavno učinio javno dostupnim svoj dokument „Crna Gora 2023. međunarodni vjerski izvještaj slobode” u kojem se, između ostaloga, uočava diskriminacija i po osnovu: da vlada nema ugovor s Crnogorskom pravoslavna crkvom, nalik onima kakve je sklopila sa Crkvom Srbije (SPC), Katoličkom crkvom, Islamskom zajednicom, Jevrejskom zajednicom…

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Hernan

Proci ce i ova okupacija-ukopacija,izdrzite braco!