19 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

19° / 17°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Češki bezbjednjaci nadziru ogranak Ruske crkve u njihovoj zemlji

Religija

Comments 0

Češki bezbjednjaci nadziru ogranak Ruske crkve u njihovoj zemlji

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Senatori Komiteta za vanjske poslove, odbranu i bezbjednost Skupštine Češke Republike iza zatvorenih vrata u tajnom režimu su ovih dana razgovarali s šefovima bezbjednosno-obavještajnih službi o aktivnostima Ruske pravoslavne crkve u Češkoj.

Senat je jedan od dva doma češkog nacionalnog parlamenta. U pozivu za ovu diskusiju se navodi da su senatori pozvali direktora BIS-a (Bezpečnostní informační služba České republiky) Mihala Kudelku i direktora UZSI-a (Úřad pro zahraniční styky a informace) Vladimira Posoldu — objavljuje „Magazín Christnet” (christnet.eu).

Predśednik komiteta Pavel Fišer rekao je novinarima poslije sastanka da se raspravljalo o uticaju strane sile, konkretno Rusije, na češku teritoriju.

Fišer je pojasnio da je riječ o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, podvorju patrijarha moskovskoga i cijele Rusije u Češkoj.

„Riječ je o aktivnostima crkve koja je pod direktnim rukovodstvom patrijarha Kirila, a on je, kao što je poznato, na sankcionoj listi Češke. Bila bi greška dozvoliti pravnim licima koja su direktno povezana s neprijateljskom silom da rade ovđe, kao što je slučaj sa jednim pravnim licem“, kazao je senator Fišer na konferenciji za novinare.

„A naš cilj je da razumijemo odnose, aktivnosti ove organizacije i da li, na primjer, nije i dio diverzionih aktivnosti protiv Češke”, dodao je Fišer.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva kulture Češke, podvorje je registrovano 2007. godine. U maju 2022, par mjeseci nakon ruske agresije na Ukrajinu, Ministarstvo kulture je saopštilo da neće opozvati registraciju ogranka Ruske pravoslavne crkve u Češkoj.

Ministarstvo je ranije podstaknuto izjavom najvišeg predstavnika Ruske crkve, patrijarha Kirila, koji podržava rusku invaziju na Ukrajinu, tražilo izjave i odgovore od predstavnika ove Crkve u Češkoj na pitanja u vezi s njihovim stavom o ratnome sukobu. Na osnovu odgovora nije do daljnjeg našlo razloge da povuče registraciju.

Śedište podvorja Kirila Gundjajeva je u gradu Karlove Vari, na śeverozapadu Češke, ali ima ofis i u Pragu.

Kako piše portal „ iDNES” (idnes.cz), „Putinov prvosveštenik očigledno nema razloga za brigu, sakrio je veliki trijumf u Češkoj, jer njegova kontroverzna Crkva ovđe djeluje potpuno legalno”.

Društvo

Gundjajev vođa ubilačke sekte

23.11.2022. 18:43

U Češkoj postoji Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke, koja je 1998. dobila tomos o autokefaliji od Vaseljenske patrijaršije, ali koja posljednjih godina u crkvenom konfliktu između Carigrada i Moskve često ima pro-ruske stavove. Njezina pastva, zavisno od statističkih izvora, broji do 75.000 vjernika.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope u svojoj Rezoluciji (Resolution 2540) od 17. aprila o.g. Moskovsku patrijaršiju - Rusku pravoslavnu crkvu prepoznaje kao kvazicrkveni instrument Kremlja ZA PROPAGANDU NAJTEŽIH ZLOČINA.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR