22 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

20° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pop-špijun: Češka proćerala šefa podvorja Moskovske patrijaršije

Religija

Comments 2

Pop-špijun: Češka proćerala šefa podvorja Moskovske patrijaršije

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Češke vlasti proćerale su iz zemlje protojereja Nikolaja Liščenjuka (na slici gore), koji je predvodio podvorje Moskovske patrijaršije pri Pravoslavnoj crkvi Čeških zemalja i Slovačke. Svešteniku je oduzeta dozvola za stalni boravak zbog sumnje da stvara prijetnje po nacionalnu bezbjednost.

Kako javlja „Deník N - Nezávislý český deník” (denikn.cz), sveštenik je više puta pokušavao da uloži žalbu na tu odluku tokom prošle godine, ali bezuspješno.

Izdanje podśeća da je Češka 2023. godine stavila patrijarha Rusije Kirila Gundjajeva na listu sankcija, „ali je on nastavio da djeluje preko svojih agenata poput Lišenjuka”.

Prema češkim obavještajnim agencijama, Liščenjuk je „stvorio strukturu uticaja uz podršku ruske državne vlasti i mogao bi da ugrozi bezbjednost države”.

51-godišnji Rus sa ukrajinskim prezimenom, Nikola Liščenjuk, došao je u Češku oko 2000. godine. Prema njegovoj zvaničnoj biografiji, radio je u crkvi pri ruskoj ambasadi u Pragu, kasnije u Karlovim Varima, u crkvi Svetih Petra i Pavla. Liščenjuk je 2009. stavljen na čelo Podvorja patrijarha moskovskoga u Češkoj.

„Antena M” je nedavno prenijela da su senatori Komiteta za vanjske poslove, odbranu i bezbjednost Skupštine Češke Republike iza zatvorenih vrata u tajnom režimu razgovarali s šefovima bezbjednosno-obavještajnih službi o aktivnostima Ruske pravoslavne crkve u Češkoj.

Senat je jedan od dva doma češkog nacionalnog parlamenta. Za ovu diskusiju, senatori su pozvali direktora BIS-a (Bezpečnostní informační služba České republiky) Mihala Kudelku i direktora UZSI-a (Úřad pro zahraniční styky a informace) Vladimira Posoldu.

Proćerevanje ruskoga popa iz Češke nije prvi put u praksi evropskih zemalja. Pod sumnjom za špijunažu i prijetnje nacionalnoj bezbjednosti u septembru 2023. bugarske vlasti su proćerale iz zemlje arhimandrita Vasijana Zmeeva, igumana Ruske pravoslavne crkve pri Bugarskoj crkvi. Prije toga, śevernomakedonske vlasti su ovome svešteniku zabranile ulazak u zemlju. 

Takođe, početkom ove godine estonske vlasti su proćerale poglavara ogranka Moskovske patrijaršije u ovoj zemlji, mitropolita Jevgenija Rešetnjikova, zbog istih sumnji: da stvara prijetnje nacionalnoj bezbjednosti.

U drugoj polovini 2022. crnogorska ANB je iz istih razloga proglasila nepoželjnim ruskoga državljanina Danila Išmatova, igumana Dajbaba, kojim upravlja eparhija crnogorsko-primorska Crkve Srbije. Nije objavljeno da li je zabrana boravka u Crnoj Gori za Išmatova povučena nakon što je u međuvremenu promijenjeno rukovodstvo ANB.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope u svojoj Rezoluciji (Resolution 2540) od 17. aprila o.g. Moskovsku patrijaršiju - Rusku pravoslavnu crkvu prepoznaje kao kvazicrkveni instrument Kremlja ZA PROPAGANDU NAJTEŽIH ZLOČINA.

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Valter

Hahahahah..e zamislite u CG, od svestenika crkve Srbije svaki je spijun, rusko-srbski

Montenegringo

Molim se kad će doći dan kad se isto TO desi i sa SPC u Crnoj Gori!