19 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Boris: Vlada opet ugrožava vjerska prava pravoslavnih Crnogoraca

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 2

Boris: Vlada opet ugrožava vjerska prava pravoslavnih Crnogoraca

Autor: Antena M

  • Viber

Direktorat za odnose sa vjerskim zajednicama Ministarstvo pravde Vlade Milojka Spajića donio je ovih dana akt kojom odbija promjenu u svome registru ovlašćenog lica za Crnogorsku pravoslavnu crkvu. 

Na taj način, Spajićeva vlada slijedi prethodnu, Dritana Abazovića (potpisnika tzv. temeljnog ugovora s Crkvom Srbije) tj. resorno Ministarstvo pravde, a čija je odluka, od jesenas, od strane Upravnoga suda nedavno presuđena kao neosnovana. 

U presudi, Upravni sud utvrđuje da je Ministarstvo pravde načinjelo povredu upravnoga postupka iz čl. 22 st. 7 Zakona o upravnome postupku (ZUP), da je postupljeno suprotno načelu iz čl. 11 ZUP-a, budući da nijesu pravilno i potpuno utvrđene sve činjenice i okolnosti koje su od značaja za zakonito i pravilno odlučivanje o predmetnoj upravnoj stvari, iz kojih razloga je osporeno rješenje valjalo poništiti. 

Upravni sud je presudom naložio Ministarstvu pravde: da u ponovljenom postupku postupi po primjedbama i pravnome shvatanju ovoga Suda”. 

Međutim, Ministarstvo pravde - Direktorat za odnose sa vjerskim zajednicama sada opet donosi rješenje s identičnom odlukom.

Na čelu Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama je Dragan Radović, sljedbenik Crkve Srbije (SPC), a ministar pravde Bojan Božović je funkcioner PES-a, Spajićeve stranke.

  1. Radović (u sredini), Direktorat za odnose sa vjerskim zajednicama Ministarstva pravde Spajićeve vlade

Spajićeva vlada je tokom ove godine u najmanje tri navrata slala policiju da spriječi liturgije u hramovima svještenstva i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve.

Povodom donošenja rješenja Ministarstva pravde, kojim se potvrđuje akt Abazovićeve vlada —— poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski BORIS, obratio se javnosti porukom:

„Odluka Ministarstva pravde je čisto političkog karatkera i nema veze s pravom jer direktno ugrožava vjerska i ljudska prava pravoslavnih Crnogoraca i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve. Time se takođe miješaju u unutrašnja pitanja naše Crkve”.

„Ova vlast je došla na talasima litija potpomognuta Srpskom crkvom i nijesmo ništa od nje mogli bolje očekivati. Ona nas ugrožava i mi ćemo dati adekvatan odgovor na ovo pitanje”, rekao je Boris.

Napomenuo je kako mu je jako žao što vlast zloupotrebljava umirovljenog mitropolita Mihaila koji ima 87 godina.

„On je u dubokoj starosti, a oni pokušavaju da ga unize, obmanjuju ga i ubjeđuju da on može protiv sveštenstva, Sinoda i naroda crnogorskog da bude poglavar Crnogorske crkve”, kazao je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski.

Dokumentaciju iz Ministarstva pravde poslali su „rješenje tek nakon što je upućeno medijima, tj. mediji dobijaju informacije prije nego stranke u postupku”.

„Ministar Božović biće odgovoran za sva dešavanja koja se budu dalje odvijala. Naš pravni tim će preduzeti sve korake pred nadležnim organima, te uputiti obavještenje o kršenju ljudskih prava amabasadma i drugim međunarodnim organizacijama”, poručio je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, čije je obraćanje javnosti na linku dolje...

Američki Stejt department je nedavno učinio javno dostupnim svoj dokument „Crna Gora 2023. međunarodni vjerski izvještaj slobode”. Između ostaloga, uočavaju diskriminaciju i po osnovu: da vlada nema ugovor s Crnogorskom pravoslavna crkvom, nalik onima kakve je sklopila sa Crkvom Srbije (SPC), Katoličkom crkvom, Islamskom zajednicom, Jevrejskom zajednicom…

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Montenegringo

Što je LITIJUM problem u srbiji za očuvanje okoline to je i LITIJA crkve srbije problem za OČUVANJEM Crne Gore.

slo

Naš dragi Mitropolite Borise,ostanite jaki i vjerute da neće dugo ovaj bezobrazluk . Da nam je vječna Crnogorska Pravoslavna Crkva!