16 °

max 25 ° / min 16 °

Subota

28.09.

25° / 16°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

18° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jačamo crkvenu nezavisnost – Zelenski razgovorao s Vartolomejem

Religija

Comments 1

Jačamo crkvenu nezavisnost – Zelenski razgovorao s Vartolomejem

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Predśednik Ukrajine Volodimir Zelenski telefonski je razgovarao s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, informišui ga o zakonu usvojenom prije tri dana koji ima za cilj „jačanje naše crkvene nezavisnosti”. 

„Veoma je važno da imamo zajedničko razumijevanje potencijala ujedinjavanja ukrajinskoga pravoslavlja koji ovaj novousvojeni zakon pruža”. 

„Sve što je potrebno je sada na mjestu dovoljno da se eliminiše zavisnost od Moskve i doda jedinstvo Ukrajini“, naveo je Zelenski.

U ukrajinskome parlamentu (Vrhovnoj radi) je 20. avgusta izglasan zakon 8371 - O zaštiti ustavnoga poretka u sferi djelatnosti vjerskih organizacija, osmišljen da zabrani UPC-MP, jerarhijski ogranak Moskovske patrijaršije koji od proljeća 2022. tvrdi da je samoproglasio nezavisnost. 

UPC-MP godinama sarađuje s ogrankom Crkve Srbije (SPC) u Crnoj Gori.

Ukrajinski mediji navode da je vaseljenski patrijarh Vartolomej prekjuče poslao u Kijev svoju delegaciju u kojoj su arhiepiskop vinipeški, mitropolit Kanade Ilarion, mitropolit pisidijski Jov i patrijarški đakon Epifanije Kamjanovič. Dolazak iste delegacije bio je planiran i prošle godine, ali je iz nepredviđenih tehničkih razloga pośeta odložena. 

Delegacija e, službeno je navdeno, učestvovati na svečanostima povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine i sastae se sa predstavnicima državnih vlasti i crkvenim poglavarimam a „posebna pažnja bie posveena traženju puteva razumijevanja između pravoslavnih Ukrajine i dijalogu za postizanje jedinstva u crkvenom pitanju”. 

Članovi delegacije su, odmah po dolasku u Kijev, pośetili drevnu Svetoandrijevsku crkvu, stavropigiju Vaseljenske patrijaršije u Kijevu, u kojoj su održali kratku molitvu „za pobjedu Ukrajine, hrabrog ukrajinskog naroda i za crkveni mir u Ukrajini”.

Nezvanično, delegacija Vaseljenske patrijaršije u Kijevu trebalo bi da ispita mogućnosti da se dio jerarhije UPC-MP na neki način priključi Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, kojoj je Vartolomej 2019. dodijelio kanonski tomos o autokefaliji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Srecnoo!

Autokefalnost i suverenitet Ukrajine i njene crkve, ko i crnogorske! Da je vječna!