24 °

max 26 ° / min 18 °

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Patrijarh Kiril raščinio još jednog sveštenika koji odbija da čita ‘Molitvu za pobjedu Svete Rusije’ u Ukrajini

Religija

Comments 0

Patrijarh Kiril raščinio još jednog sveštenika koji odbija da čita ‘Molitvu za pobjedu Svete Rusije’ u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J. 

Sveštenoslužitelj hrama Ikone Bogorodice Живоносный Источник u Bibirevu, blizu Moskve, jerej Andrej Kudrin, na slici gore, raščinjen je — objavljuje sajt Moskovske patrijaršije (patriarchia.ru). 

Navode da se „na osnovu odluke Eparhijskog crkvenog suda Moskovske eparhije od 10. jula 2024. godine, lišava svešteničkog čina u vezi sa kršenjem 25. pravila Svetih Apostola“. 

Prethodno, otac Andrej je 4. aprila 2024. godine, ukazom koji potpisuje patrijarh Kiril Gundjajev, suspendovan do okončanja razmatranja njegovog slučaja. 

Sveštenik Andrej Kurdin je na svojim bogosluženjima, od početka agresije Rusije na Ukrajinu, čitao molitvu za pomirenje naroda Rusije i Ukrajine — a ne „Za pobjedu Svete Rusije” kako je propisao Gundjajev. 

Odluku Crkvenoga suda Moskovske eparhije o konačnom raščinjenju sveštenika odobrio je 14. avgusta patrijarh Rusije. 

Nekoliko drugih rusko-pravoslavnih klirika je takođe raščinjeno od vrha Moskovske patrijaršije sličnim povodom, a najpoznatiji među njima, Andrej Kurajev, čuveni teolog, pobjegao je u emigraciju. 

Kurajev, nekada bliski saradnik Kirila Gundjajeva, nakon žalbe (eklitona) Vaseljenskoj Majci-Crkvi je proljetos crkveno-sudski rehabilitovan — da bi 23. jula o.g. bio postavljen za sveštenika u egzarhatu Vaseljenske patrijaršije u Litvaniji (Visuotinio patriarchato Egzarchatas Lietuvoje). 

Vaseljenska patrijaršija u crkveno-sudskim drugostepenim postupcima po eklitonu ukinula je presude i ruskim sveštenicima Jovanu Kovalju i Aleksiju Uminskom, koje je Kiril Gundjajev nekanonski lišio čina zbog kritikovanja krvave agresije na Ukrajinu 

Međutim, Moskovska patrijaršija u svom sektašenju neće priznati crkveno-sudsku rehabilitaciju klirika kojima je nekanonski presudila, jer je još u jesen 2018. objavila jednostrani raskol s Vaseljenskom Majkom-Crkvom.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR