24 °

max 26 ° / min 18 °

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crkva Srbije gradi hram u Bijeloj, iz Srbije im održali i kulturno-umjetnički program

Religija

Comments 7

Crkva Srbije gradi hram u Bijeloj, iz Srbije im održali i kulturno-umjetnički program

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Crkve Srbije (SPC) sapštavaju da su juče položili kamen temeljac za svoj hram u Bijeloj, mjesnoj zajednici u Opštini Herceg-Novi. Obredom rukovodio Porfirije Perić, patrijarh Srbije, asistirao eparhijski mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović.

U Domu kulture u Bijeloj su tim povodom održali „svečanu akademiju posvećenu jubileju 1.000 godina oltara i 200 godina od izgradnje crkve Polaganja Rize Presvete Bogorodice”. Prisutan i Marko Kovačević (SO Nikšić).

Dobrodošlicu Periću poželio je Joanikije Mićović: „Vašim blagoslovom podići će se novi saborni hram. Vaša svetosti, uvjereni smo da će vaš blagoslov vrlo brzo da se ostvari jer nam vi dajete snagu, vi nas nadahnjujete, ohrabrujete i okrjepljujete”.

Čelnik SO Herceg-Novi, Stevan Katić, iz stranke Alekse Bečića, kazao je da je „Herceg-Novi imao čast koja se malo kojem gradu pružila dva puta, da opet dočeka i bude u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija”.

Skupu se obratili i Drago Šerović, Nenad Šerović, Goran Komar.

Saopštavaju i da su im program održali akteri iz Srbije (Sremski Karlovci), naime „u programu akademije učestvovali su hor Karlovačke bogoslovije i KUD Ilija Kišić”.

Ranije je iz ovdašnjeg eparhijskog ogranka crnogorsko-primorskog Crkve Srbije objavljeno da Perić śutra (na dan lokalnih izbora) boravi u Kotoru.

Područje Boke Kotorske — uključujući i Bijelu — od epohe Crnojevića do 1814, iako u vlasti Mletačke republike, duhovna je jurisdikcija autokefalne Mitropolije cetinjske - Crnogorske pravoslavne crkve.

S okupacijom od strane Austrijske carevine, Boka Kotorska je nasilno izuzeta iz crnogorske jurisdikcije, nakratko je u nadležnosti eparhije iz Vaseljenske patrijaršije, potom srpske Karlovačke crkve, a docnije, od 1873. do 1918, autokefalne Bukovinsko-dalmatinske crkve sa śedištem katedre u gradu Černovci, savremena Ukrajina.

 

 

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

zora

Krivi su oni što su ćutali i za popovima slijepo šetali gradeči lažni srpski svijet.

JF

A,sto se cudite sledeca Budva.....itd, itd. Zar jos niste svatili da je ovaj srbijanski pop bog i batina u CG. Ajede vise narode ne foliraj te se, rade popovi sto hoce sa nama. Mrak,mrak i samo mrak zavladao Crnom Gorom.

Orlov krš

Ko je dao dozvolu da srbijanska sekta gradi hram u Bijeloj i da strani državljanin Porfirije Perić polaže kamen temeljac uz asistenciju dostavljenog i degradiranog Joanikija Mićovića,koji se ponaša kao srbijanski sluga!?Da li za ove prevarante i uzurpatore važe crnogorski zakoni ili im sve može biti