15 °

max 21 ° / min 13 °

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

16° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bivši šef KOS-a: Iz Beograda pritiskaju i Mićovića da s Vladom Kosova potpiše temeljni ugovor u ime Crkve Srbije

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Bivši šef KOS-a: Iz Beograda pritiskaju i Mićovića da s Vladom Kosova potpiše temeljni ugovor u ime Crkve Srbije

Autor: Antena M

  • Viber

Iz jednoga od ogranaka Crkve Srbije (SPC) odbacuju mogućnost da potpišu temeljni ugovor s Vladom Kosova, dok čelnik Srpskoga nacionalnog vijeća Kosova i Metohije, organizacije za koju se vjeruje da nije pod Vučićevom kontrolom, tvrdi suprotno.

Kako prenose neki opozicioni mediji iz Beograda, Momir Stojanović, predśednik Srpskoga nacionalnog vijeća KiM, tokom vikenda je na jednome skupu govorio o „potpisivanju temeljnoga ugovora između SPC i Prištine, kao što se slično desilo i ranije sa Crnom Gorom, o zaštiti srpskih svetinja uz garanciju Vatikana” i „ozbiljnim pritisci na mitropolita Joanikija, kao egzarha Pećke patrijaršije i na vladiku Teodosija da oni budu potpisnici tog temeljnog ugovora”.

Stojanović, rođen 1958. u Đakovici, general-major u penziji, bivši je šef VBA, tj. Vojno-bezbednosne agencije, nasljednice KOS-a (Kontraobavještajne sulužbe).

Štoviše, Stojanović je neko za koga se pretpostavlja da ozbiljno i detaljno poznaje ljude, stanje i prilike na Kosovu, jer je tamo tokom 1990-ih bio šef bezbjednosti Prištinskoga korpusa Vojske Jugoslavije. On je, takođe, kao penzioner, od 2012. do 2016. bio poslanik Vučićeve stranke u srpskome parlamentu. Nastanjen u Nišu i sada anti-Vučić nastrojen.

Povodom Stojanovićevih tvrdnji, oglasila se Eparhija raško-prizrenska, ogranak Crkve Srbije na Kosovu, na čijem je čelu Teodosije, alijas Živko Šibalić, rođen 1963. u Čačku, od proljetos s titulom mitropolita. U saopštenju ove eparhije vele da se radi o „tendencioznoj izjavi”.

„Nažalost, pojedinci koji se predstavljaju jedinim autentičnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sada pokušavaju i da pojedinim članovima jerarhije SPC prodaju svoju priču i naprave razdor u tijelu SPC ili trče od jednog do drugog opozicionog lidera”, tvrde iz eparhije s Kosova.

Beogradski list „Danas” objavljuje kako se redakcija ovim povodom ranije bez uspjeha obraćala „nadležnima u Srpskoj patrijaršiji zato što je riječ o odluci saborske težine, koja traži potpis poglavara SPC, a ne za Kosovo i Metohiju nadležnoga episkopa, kako bi se izbjegla svaka mogućnost eventualnog novog političkog pritiska za stvaranje ‘kosovske pravoslavne crkve’”.

Gen. Stojanović: „Stojim iza svoje izjave"

Međutim, oglasio se opet gen. Stojanović, koji je juče saopštio:

„Stojim iza svoje izjave. Nijesam ni očekivao da će ih Eparhija raško-prizrenska potvrditi. Za zaokruživanje kosovske nezavisnosti ostala su samo još dva segmenta – status SPC i iseljavanje Prištinskoga univerziteta u Kruševac. Obje ove institucije biće na udaru: da bi se potpisivanjem temeljnoga ugovora sa SPC i izmještanjem Univerziteta završio proces stvaranja nezavisnog Kosova”.

Dodao je kako „patrijarh Porfirije i vladika Teodosije uporno ćute o onome što se događa tvrdeći da ‘SPC neće da se miješa u politiku’, a Kosovo i Metohija nije politika nego nacionalna stvar” i kako je Srpski nacionalno vijeće „više puta tražilo da razgovara sa obojicom, nijesu ni odgovorili”.

„Većina Srba sa Kosova i Metohije traži da se održi crkveno-narodni sabor na kome bi se našlo riješenje”, kazao je Stojanović za „Danas”.

Napominjemo, prema službenome popisu titula Crkve Srbije, Joanikije Mićović nije „egzarh Pećke patrijaršije”. Njega su proljetos u Beogradu častili i arhiepiskopskom titulom, ali skupa s desetinama drugih novopočenih svetosavskih mitropolita i-ili arhiepiskopa.

Mićović je po Ustavu SPC čelnik samo jedne od desetina po ustrojstvu istih eparhija; i van svoje eparhije nema nikakva ovlašćenja. Od proljetos nije ni član sinoda Patrijaršije Srbije. Manastir Pećka patrijaršija je stavropigija patrijarha iz Beograda.

Sajt Mićovićeve eparhije je prenio saopštenje Eparhije raško-prizrenske povodom tvrdnji gen. Stojanovića.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

saci

E to necete vidjet, to vam ja garantujem. Isto kao sa Hrvatskom, da niste tamo potpisivali?? jes mali sutra. Sa njima se niste mogli igrat, jer oni temaju Dritana. hahaha.