15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SD: Socijalni partneri pokazali zavidan stepen odgovornosti

Ekonomija

Comments 0

SD: Socijalni partneri pokazali zavidan stepen odgovornosti

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Socijaldemokrate pozdravljaju dogovor socijalnih partnera o povećanju minimalne zarade sa 193 na 222 eura, koji će donijeti korist za preko 40.000 zaposlenih, saopšteno je iz ove partije. 

"Takođe, smatramo opravdanim i dogovoreno smanjenje stope doprinosa na zarade za 2%. Naravno, u periodu pred nama, treba analizirati efekte navedenih mjera i ići u pravcu dogovora o daljem povećanju minimalne zarade.

Za Socijaldemokrate okosnicu efikasnog ekonomskog razvoja čine zadovoljni radnici i poslodavci, zbog čega država mora još odlučnije da podstiče dijalog socijalnih partnera koji uvijek treba da bude baziran na ozbiljnim analizama. U tom smislu, još jednom se pokazao zavidan stepen odgovornosti socijalnih partnera koji su prednost dali dijalogu i dogovoru, a ne populizmu onih političkih subjekata koji su pokušali da profitiraju na ovoj veoma važnoj i osjetljivoj temi", navode u saopštenju. 

Uporedo sa ovom pričom, kako dodaju, u narednom periodu Socijaldemokrate smatraju da se mora pristupiti i ozbiljnoj analizi stope poreza na dohodak.

"Kao što je poznato javnosti, Socijaldemokrate se zalažu za progresivno oporezivanje dohotka (umjesto proporcionalnog koje je na snazi u Crnoj Gori) koje podrazumijeva smanjenje poreskih opterećenja za sva ispodprosječna primanja, odnosno uvođenje neoporezivog dijela dohotka. Taj porast svih ispodprosječnih zarada u Crnoj Gori bi za rezultat imao pravednije oporezivanje dohotka, dodatno rasterećenje stanovništva i povećanje raspoloživog dohotka.

Takođe, pozdravljamo i dogovor o neophodnosti donošenja izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji treba da ponudi kvalitetnija sistemska rješenja, uz naše očekivanje da će ona biti u pravcu povećanja minimalne penzije koju prima oko 11.000 penzionera", navode u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR