17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CRBC-u isplaćeno 562 miliona eura

Izvor: Foto: Infobiro

Ekonomija

Comments 0

CRBC-u isplaćeno 562 miliona eura

Izvor: Pobjeda/Mina-business

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Glavnom izvođaču radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare, kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), do sada je isplaćeno 562,24 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Iz tog resora i kompanije Monteput Pobjedi su kazali da je do sada realizovano 75 odsto radova na prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa.

“Od početka radova do sada, zaključno sa onim izvedenim u martu, izvođaču radova isplaćeno je 400,32 miliona EUR za obim stvarno izvedenih radova na terenu, plus 161,9 miliona EUR na ime avansa”, rekli su iz Ministarstva saobraćaja.

Kako su naveli, od ukupnog do sada isplaćenog iznosa u toku ove godine je isplaćeno 26,53 miliona EUR.

Zakonom o budžetu za ovu godinu za projektovanje i izvođenje radova na terenu planirano je 210,58 miliona EUR, od čega 15 odsto iz državnog budžeta i 85 odsto od kredita kineske Exim banke.

Iz ministarstva su kazali da zakon ostavlja mogućnost da se isplate vrše do nivoa realizacije.

Predstavnici Ministarstva i direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje projektom autoputa, Goran Vujović, naveli su da se u ovom trenutku može reći da je realizovano 75 odsto radova na prioritetnoj dionici, koji podrazumijevaju radove na tunelima, mostovima i otvorenoj trasi, kao i veliki obim pripremnih radova koji je izveden na samom početku realizacije tog infrastrukturnog objekta.

“Do sada je u obje cijevi probijeno 15 od 16 tunela, dok je tunel Mateševo probijen u lijevoj cijevi, ostalo je 80 metara u desnoj cijevi, a kompletno probijanje tog tunela očekuje se narednog mjeseca. Paralelno sa radovima na proboju u toku je izrada unutrašnje betonske obloge”, rekao je Vujović.

On i predstavnici Ministarstva su precizirali da ukupni stepen gotovosti radova na proboju tunela (podzemnog iskopa) iznosi 99 odsto, odnosno 34,6 kilometara, što podrazumijeva tri miliona kubika iskopanog materijala.

Stepen gotovosti radova na izgradnji gornjeg dijela sekundarne obloge tunela iznosi 94 odsto ili 33,2 km.

Ukupan broj mostova na trasi autoputa je 20, a prema podacima Ministarstva i Monteputa do sada je na konstrukciji mostova, odnosno na pozicijama stubova i temelja završeno 95 odsto radova, dok je na rasponskim konstrukcijama završeno 46 odsto radova.

Akcenat je stavljen na most Moračica kao jedinstveni objekat u regionu, ali iz Ministarstva i Monteputa ukazuju i na most Uvač 4 i most Jabuka, dužine 890, odnosno 750 m u desnim (dužim trakama).

Glavni inženjer kompanije CRBC na mostu Moračica i sekciji jedan autoputa, Duško Rondović, podsjetio je da se sada na mostu Moračica radi rasponska konstrukcija.

“Ostalo je da završimo 200 metara rasponske konstrukcije na tom mostu, očekujemo da je sastavimo u avgustu ili do početka septembra”, rekao je Rondović i najavio da će odmah nakon sastavljanja rasponske konstrukcije krenuti zanatski radovi na mostu Moračica, odnosno izgradnja i postavljanje vjetrobrana, ograda, vodovodnih instalacija, hidroizolacije i na kraju asfalta.

Kako je naveo, rok za završetak radova produžen je do septembra naredne godine, ali se nada da će most Moračica biti završen mnogo ranije.

Rondović je dodao da ne može precizirati i predvidjeti kada će most biti gotov, budući da to zavisi od vremenskih uslova.

Govoreći o dinamici radova i kašnjenju izgradnje prioritetne dionice auto-puta, predstavnici ministarstva i Monteputa su naveli da je izvođač radova iako renomirana svjetska kompanija, ispoljavao početno nedovoljno poznavanje domaćih propisa, procedura i standarda.

Oni su dodali da je za ovako kompleksan građevinski poduhvat, kakav se prvi put realizuje u Crnoj Gori, trebalo uraditi obimne pripremne radove, koji su uključivali izgradnju pristupnih puteva čija ukupna dužina premašuje dužinu same prioritetne dionice.

Sve to je, kako su kazali, imalo uticaj na tempo realizacije projekta.

“Ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan dinamikom radova na prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa. Očekivali smo svi da izgradnja bude završena u roku, međutim, imali smo od Kineza kašnjenja u pripremnim radovima, koji su bili vrlo obimni”, rekao je Vujović.

Iz ministarstva i Monteputa su naveli da ne treba gubiti iz vida ni da se ovaj projekat realizuje u veoma složenim geološkim uslovima i uz ograničenja nametnuta sezonskim klimatskim prilikama.

“U toku ove godine realizacija je značajnim dijelom bila uslovljena vremenskim prilikama, no početkom ljeta se očekuje intenziviranje radova duž čitave trase, koji će se kontinuirano odvijati do završetka koji je planiran za 30. septembar naredne godine”, poručili su iz ministarstva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR