9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Italija kao ekonomska spona pokretač brojnih inicijativa

Ekonomija

Comments 0

Italija kao ekonomska spona pokretač brojnih inicijativa

Izvor: Mina business

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Italija, kao ekonomska spona Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), bila je pokretač brojnih inicijativa usmjerenih na korišćenje kapaciteta ekonomske razmjene i jačanja poslovnih veza u regionu, kazao je generalni sekretar Privredne komore (PKCG), Pavle Radovanović.

Radovanović, kako je saopšteno iz PKCG, učestvuje na redovnoj godišnjoj Konferenciji generalnih sekretara privrednih komora Italije, koja se održava u Bariju, od 20. do 22. maja.

„On je istakao konstruktivnu ulogu Italije koja je, kao ekonomska i kulturna spona Zapadnog Balkana i EU, bila pokretač brojnih inicijativa usmjerenih na korišćenje kapaciteta ekonomske razmjene i jačanja poslovnih veza u regionu“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Radovanovića, duga saradnja sa komorama Italije pomaže da se lakše sagledaju i definišu prioriteti u zajedničkim projektima, koji u najvećoj mogućoj mjeri odražavaju realne potrebe privreda.

„Intenzivnu saradnju ostvarujemo sa komorama Jadranske regije, poput današnjeg domaćina, sa kojom u kontinuitete dijelimo iskustva italijanskog modela razvoja malih i srednjih preduzeća koja Crnoj Gori mogu pomoći na putu ka punopravnom članstvu u EU“, rekao je Radovanović, ističući i saradnju sa Unijom komora Italije u okviru Eurochambersa.

On je posebno naglasio kvalitetnu saradnju sa komorama italijanskih regija kroz Asocijaciju komora jadransko jonske makroregije.

Radovanović je podsjetio da je PKCG nedavno bila domaćin godišnjem Kongresu Foruma i da je zajedno sa forumima gradova i univerziteta, u saradnji sa EU kroz EUSAIR strategiju, tri dana vođena opsežna diskusija na visokom nivou o daljim pravcima razvoja jadransko jonskog područja.

„Na skupu je razgovarano o ulozi privrednih komora u podsticanju poslovanja, kroz analizu odnosa kompanija i države, prije svega u digitalnom razvoju, kroz tri diferencirane mikro oblasti - Istraživanje i transfer tehnologija, Preduzeća i inovacije i BRE projekat“, dodaje se u saopštenju.

„Snaženje biznis registara“ (BRE projekat) realizuje se kroz program Interreg IPA CBC Italija - Albanija - Crna Gora, a na kojem je PKCG partner.

Navodi se da je cilj projekta BRE unaprjeđenje kapaciteta institucija i kompanija u smjeru razvoja saradnje na međunarodnom nivou.

„Kroz projekat će biti izrađena partnerska platforma sa bazom podataka o kompanijama iz tri zemlje, koja će objediniti tri biznis registra.

Takođe, biće izrađena mapa postojećih izvora i baza podataka koja sadrži informacije o preduzećima, a daće se i preporuka za univerzalni sistem biznis registara“, rekli su iz PKCG.

Tim projektom, kako su naveli, biće ostvareni značajni benefiti za poslovnu zajednicu tri zemlje partnera, kroz jačanje okvirnih uslova za razvoj konkurentnosti, povezivanje aktivnosti organizacija koje podržavaju razvoj biznisa i promociju saradnje sa javnim institucijama.

Projekat će, kako se dodaje, uticati i na razvijanje kapaciteta i obuke kroz koje će se pomoći internacionalizacija poslovanja.

„Opšte poboljšanje tri poslovna registra uticaće na poboljšanje poslovnog okruženja, i to olakšavanjem pristupa informacijama, pružanjem transparentnih i tačnih podataka, smanjenjem
troškova i jačanjem efikasnosti poslovanja, čime će se osigurati bolji alat za nadzor nad tržištem, praćenje poslovanja i konkurentnost“, kazali su iz PKCG.

Radovanović je rekao da PKCG realizuje tri projekta po trilateralnom programu saradnje sa Italijom i Albanijom, a zvanični početak četvrtog se očekuje tokom narednog mjeseca.

On je naveo da su projekti rezultat partnerstva sa Privrednom komorom Barija, zahvaljujući kojoj su prenijeta dragocjena znanja, vještine i izgrađeni kapaciteti za njihovu uspješnu pripremu i realizaciju.

Prema riječima Radovanovića, to će biti od izuzetnog značaja za upravljanje značajno većim sredstvima koja će Crnoj Gori biti na raspolaganju nakon prijema u EU.

Predstavljajući uređenje najstarije crnogorske poslovne asocijacije, Radovanović je posebno istakao novi Zakon o Privrednoj komori koji je
definisao snažnije institucionalno partnerstvo sa donosiocima odluka, te da ona sada obavezno razmatra sva pravna akata od značaja za ekonomiju i rad privrede prije njihovog usvajanja.

„Kroz projekat BRE, PKCG prepoznaje priliku da na kvalitetan način realizuje obavezu ustanovljenu tim zakonom, a to je uspostavljanje i vođenje registra članica“, naveo je on.

Radovanović je kazao da poslovni registar uspostavljen od strane italijanskih privrednih komora predstavlja dobar model, čija rješenja će biti implementirana u mjeri u kojoj je moguće obezbijediti njegovu maksimalnu funkcionalnost u zakonodavnom, institucionalnom i privrednom kontekstu Crne Gore.

„Dodatni podsticaj za takve promjene je dogledna neophodnost usaglašavanja nacionalnog sistema registara članica EU“, rekao je Radovanović.

Događaj je okupio 85 generalnih sekretara regionalnih i gradskih komora Italije, čija je krovna organizacija Unija italijanskih privrednih komora.

Glavna tema Konferencije bila je „Novi odnos između preduzeća i države u doba digitalne revolucije".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR