8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Triglav ocijenjen kao kapitalska grupa sa stabilnim, profitabilnim poslovanjem

Ekonomija

Comments 0

Triglav ocijenjen kao kapitalska grupa sa stabilnim, profitabilnim poslovanjem

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Agencija za kreditni rejting S&P Global Ratings juče je Triglav grupi i njenom matičnom društvu Zavarovalnici Triglav, kao i kćerinskom društvu Pozavarovalnici Triglav Re ponovo potvrdila dugoročan kreditni rejting i kreditni rejting finansijske moći "A".

"Ovi rejtinzi imaju stabilnu srednjoročnu prognozu. Prema navodima S&P ponovna dodjela visokog rejtinga odraz je vodećeg položaja Triglav grupe na tržištu osiguranja i na tržištu upravljanja imovinom u Sloveniji te položaja i jačanja tog položaja na tržištima u regionu. Istovremeno agencija naglašava stabilno i dobro poslovanje Grupe, odgovarajući profil rizika i čvrstu adekvatnost kapitala", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kreditni rejting "A" isključivo rejting samostalnog profila kreditnih rizika Grupe i ne sadrži nikakva povećanja rejtinga koji bi bio posljedica povezanosti Grupe s državom.

Kao što navodi S&P, rejting temelji na vodećem položaju Triglava u Sloveniji i regionu, na njegovoj dobro segmentiranoj ponudi, razgranatoj prodajnoj mreži i na snažnom trgovačkom brendu.

S&P ocjenjuje profil poslovnih rizika kao veoma stabilan. Investicioni portfolio Triglav grupe je kvalitetan i dobro raspodijeljen, usmjeren uglavnom u investicije na području eura. Zaštita u formi reosiguranja Triglav grupe je konzervativna, a njen profil rizika je dobar.

"Sve navedeno omogućava Triglav grupi stabilno i profitabilno poslovanje što S&P očekuje i u budućnosti, kad će Grupa nastaviti sa sprovođenjem strateških planiranih aktivnosti. Te aktivnosti, između ostalog, uključuju kontinuirani razvitak segmentirane ponude, geografsku raspodjelu prihoda s većim udjelom premija sa tržišta izvan Slovenije i jačanje djelatnosti upravljanja imovinom.

Da bi se postigao rast i razvoj, Triglav grupa ima na raspolaganju postojeću dobru kapitaliziranost, za koju S&P očekuje da će i ubuduće ispunjavati minimalno kriterije za rejting "AA"", dodaje se u saopštenju.

Stabilna srednjoročna prognoza kreditnog rejtinga odražava očekivanja S&P da će Triglav i u nadolazećem dvogodišnjem periodu uspješno sprovoditi poslovnu strategiju s naglaskom na rastu, na daljnjoj disperzivnosti poslovanja, na očuvanju veoma visoke adekvatnosti kapitala i na dobrom stabilnom poslovanju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR