16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izmjene Zakona: Taksisti će u vozilu morati da imaju legitimaciju, ugovor, poresku potvrdu...

Ekonomija

Comments 0

Izmjene Zakona: Taksisti će u vozilu morati da imaju legitimaciju, ugovor, poresku potvrdu...

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Vlada je danas usvojila Predlog izmjena i dopuna zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, koji će, prema riječima generalnog direktora Direktorata za drumski saobraćaj, Dalibora Miloševića, imati jak uticaj na smanjenje sive ekonomije i nelojalne konkurencije u javnom prevozu putnika.

“Rezultate, uz dobru angažovanost državnih i lokalnih inspekcijskih organa, očekujemo već u prvoj godini implementacije”, kazao je Milošević nakon sjednice Vlade.

On je dodao da je osnovni razlog izmjena i dopuna bio da se preciznije normiraju i utvrde načini obavljanja auto-taksi prevoza, sa akcentom na uklanjanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije u toj oblasti.

“Predloženim izmjenama se, između ostalog, propisuje dokumentacija koja se, pored već zakonski definisane, mora nalaziti u vozilu prilikom obavljanja auto-taksi prevoza. To su auto-taksi legitimacija istaknuta na vidnom mjestu, ugovor o radu i poreska potvrda kojom se dokazuje da su porezi i doprinosi za vozača plaćeni”, objasnio je Milošević.

Cilj svega toga je, kako je naveo, uklanjanje nelojalne konkurencije koja se javljala zapošljavanjem vozača koji nemaju odobrenje za rad ili nijesu prijavljeni kod prevoznika.

Milošević je rekao da su u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva prepoznali i potrebu definisanja dispečerskih centara koji pružaju uslugu posredovanja i ugovoranja u auto-taksi prevozu, imajući u vidu sve veći razvoj tehnologija i pojavu aplikacija koje posreduju u ugovaranju prevoza.

“Aplikacije to rade na način što sve vožnje dodjeljuju nelojalnim i nelicenciranim licima, što podstiče sivu ekonomiju”, rekao je Milošević.

On je poručio da u Ministarstvu nijesu protiv aplikacija.

“Naprotiv, obuhvatili smo sve načine posredovanja i ugovaranja ovih usluga, uz uslov da se vožnje mogu dodjeljivati isključivo lienciranim auto-taksi prevoznicima”, zaključio je Milošević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR