13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Građani će od četvrtka moći da traže nadoknadu za nestanak struje

Ekonomija

Comments 0

Građani će od četvrtka moći da traže nadoknadu za nestanak struje

Izvor: Mina

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Finansijske kompenzacije za kupce električne energije, ukoliko im operatori prenosnog i distributivnog sistema ne obezbijede minimum kvaliteta usluga, počeće da važe od četvrtka, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Iz RAE su agenciji Mina-business kazali da Pravila o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom, u dijelu obaveza elektroenergetskih subjekata koje se odnose na obradu i dostavljanje podataka od značaja za kvalitet isporuke i snabdijevanja, važe još od avgusta 2017. godine.

„Sljedeća faza primjene Pravila podrazumijeva aktiviranje mehanizma finansijskih kompenzacija i to od četvrtka. Finansijske kompenzacije prate neispunjavanje minimuma kvaliteta usluga koje su operatori i snabdjevač dužni da obezbijede kupcu“, kazali su iz RAE.

Predstavnci regulatora su naveli da je za prekide u napajanju, koji ne ispunjavaju minimum standarda kvaliteta propisan Pravilima, predviđena prmjena finansijske kompenzacije u iznosu od 20 EUR za kupce koji su priključeni na distributivni sistem, koji su pretežno domaćinstva, odnosno 200 EUR za kupce koji su priključeni na prenosni sistem.

„Prekidi u napajanju koji nijesu uzrokovani djelovanjem operatora, već su posljedica tuđeg djelovanja ili koji su nastali usljed više sile, nijesu predmet finansijske kompenzacije“, dodali su iz RAE.

S obzirom da Pravila stupaju na snagu u četvrtak, predmet prigovora kupaca mogu biti svi događaji koji nastanu od tog datuma i to u roku od 30 dana od događaja koji je za posljedicu imao eventualno neispunjavanje minimuma kvaliteta.

„Važno je navesti da kupac podnosi prigovor snabdjevaču sa kojim ima zaključen ugovor o snabdijevanju. Nakon toga, snabdjevač je dužan da u roku od 15 dana odluči po prigovoru ove vrste. Ukoliko kupac nije zadovoljan rješenjem snabdjevača može pokrenuti drugostepeni postupak i podnijeti žalbu RAE“, objasnili su iz RAE.

Nakon donošenja konačne odluke, snabdjevač je dužan da izvrši finansijsku kompenzaciju ka kupcu u roku od 30 dana.

Iz RAE su objasnili da se minimum kvaliteta odnosni na vrijeme u toku kog operator sistema mora otkloniti prekid u napajanju, ali i rokove koje moraju ispoštovati u najavi planiranih prekida, izdavanju saglasnosti za priključenje, ponovnom priključenju kupca, dostavljanju odgovora na prijavu o neispravnosti funkcionisanja mjernog uređaja, obilasku objekta kupca, dostavljanju odgovora na prigovor o naponu i otklanjanju odstupanja napona.

„Pravila, takođe, definišu i rokove koje moraju ispuniti snabdjevači, a koji se odnese na dostavljanje odgovora na zahtjeve za provjeru obračuna ili mjernih veličina iskazanih na računu, za izvršenje finansijske kompenzacije, za ponovno priključenje kupca i za kontrolu ispravnosti funkcionisanja mjernog mjesta“, saopštili su iz RAE.

Pravo na finansijske kompenzacije ima kupac sa zaključenim ugovorom o snabdijevanju.

Na pitanje da li energetki subjekat treba, i u kojem roku, da najavi planirane radove, iz RAE su odgovorili da bi sistem koji bi u svakom momentu svakom kupcu omogućavao besprekidno napajanje podrazumijevao značajne investicione, ali i troškove održavanja i upravljanja.

„Kao takav, sistem bi bio skup za kupce električne energije ili ekonomski neisplativ i upravo zbog toga takvi sistemi ne postoje. Težnja regulatornih mahanizama u primjeni je da se učestalost i trajanje prekida smanjuju. Dodatno, pojedini prekidi u napajanju su posljedica redovnih aktivnosti energetskih kompanija koje se odnose na ulaganje i održavanje sistema i planiraju se unaprijed“, dodali su iz RAE.

O tim prekidima kupci mogu biti blagovremeno obaviješteni.

„Poput primjera koji su već u primjeni u drugim okruženjima, Pravila predviđaju obavezu za operatora distributivnog sistema da najavi planirani prekid u napajanju najmanje 24 sata prije početka istog putem sredstava informisanja“, objasnili su iz RAE.

Na pitanje da li ima novina po pitanju plaćanja takse za ponovno priključenje kupca koji je isljučen zbog neplaćanja računa, iz RAE su odgovorili da se segment koji Pravila tretiraju odnosi na rokove koje energetske kompanije moraju ispoštovati prilikom ponovnog priključenja.

„Nakon što kupac, koji je isključen zbog neplaćanja računa, izmiri obaveze prema snabdjevaču, odnosno nakon što snabjevač i kupac zaključe sporazum o izmirivanju duga, kupac podnosi zahtjev za ponovno priključenje“, rekli su iz RAE.

Snabdjevač je dužan da u roku od četiri sata zatraži od operatora distributivnog sistema ponovno priključenje kupca. Ooperator je dužan da priključenje obavi u roku od 20 sati.

„Dakle, energetske kompanije su dužne da u roku od 24 sata ponovo priključe kupca. Eventualne takse koje kupci plaćaju za njihovo ponovno priključenje nijesu predmet ovih Pravila“, zaključili su iz RAE.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR