11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sezona u zenitu, rekordan prihod od taksi, evo šta turistima najviše smeta

Ekonomija

Comments 0

Sezona u zenitu, rekordan prihod od taksi, evo šta turistima najviše smeta

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Podaci iz NTO govore da od početka godine bilježimo 5.149.000 eura prihoda od boravišne takse na nivou Crne Gore (koji pripadaju budžetu i lokalnim turističkim organizacijama), što je rast od 19,46 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kako su kazali Pobjedi iz NTO, u Crnoj Gori boravi 219.234 turista, što je više za 22.000 ili 12 odsto u odnosu na uporedni podatak prethodne godine.

"Prema podacima koje nam dostavljaju lokalne turističke organizacije, a koje se odnose na broj turista koji borave u njihovim opštinama od 1. juna do sada u prosjeku bilježimo 8,3 odsto više turista nego u uporednom periodu prethodne godine", kazali su iz NTO.

Oni ističu da je evidentno da se mijenja struktura gostiju pa tako u hotelima na prvom mjestu borave turisti iz Njemačke sa 11 odsto u strukturi inostranih turista, a zatim slijede turisti iz Srbije, Rusije, Francuske i Velike Britanije.

Kako je Pobjedi kazala direktorica TO Budva Maja Liješević posljednji podaci govore da u Budvi boravi oko 74.000 gostiju, što predstavlja blagi porast u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj je u privatnom smještaju, oko 57.000, dok u hotelima i drugim vidovima kolektivnog smještaja boravi oko 17.000 gostiju. Što se tiče strukture gostiju Liješević napominje da je kao i prethodnih godina.

Kada je u pitanju kolektivni smještaj, prema dostupnim zvaničnim podacima Monstata, najviše dolazaka ostvaruju turisti iz evropskih zemalja (79 odsto), a najveća emitivna tržišta su Njemačka (11 odsto od ukupnog broja turista u kolektivnom smještaju), Rusija (devet odsto), Srbija (osam odsto), Albanija (šest odsto), Kina (šest odsto) i Francuska (pet odsto).

"Interesantno je da ove godine u privatnom smještaju imamo goste i iz nekih dalekih destinacija, poput Južne Afrike, Papua Nove Gvineje, Mauricijusa, Kambodže, Indonezije, Bahreina i mnogih drugih", kaže Liješević.

Kako ističe primjedbe i sugestije turista se najčešće odnose na gužve u saobraćaju, na plaže koje imaju previše plažnog mobilijara, na buku nakon jedan sat poslije ponoći što je kaže uobičajeno za ovo doba godine.

"Za Budvu kao turističku destinaciju sa najvećim udjelom u broju ostvarenih dolazaka i noćenja i prihoda od turizma, od krucijalnog je značaja održiv razvoj turizma, koji će zadovoljiti kako potrebe posjetilaca, tako i zahtjeve domaćina i njihove životne sredine, uvažavajući ekonomske, socijalne i ekološke uticaje ove i te kako značajne privredne grane", kazala je Liješević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR