11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora proglašena zvijezdom Mediterana

Ekonomija

Comments 0

Crna Gora proglašena zvijezdom Mediterana

Izvor: cdm/jutarnji.hr

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Zvijezda Mediterana u prvom kvartalu ove godine je Crna Gora, ocjena je Evropske komisije za putovanja. Kako piše hrvatski Jutarnji list, Crna Gora je u prva tri mjeseca, prema evropskim statističkim podacima, ostvarila rast noćenja od 29 i dolazaka od 49 odsto.

Prema pisanju hrvatskog medija, stručnjaci upozoravaju da Crna Gora, u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma itekako ima komparativnih prednosti. Sagovornici Jutarnjeg ističu da je naša zemlja, u odnosu na Hrvatsku, jaka zbog investicijskih paketa po uzoru na Tursku.

“Oni ulagačima u prvih nekoliko godina nude vađenje dozvola u samo nekoliko mjeseci, te oslobođenje od nameta kako bi lakše prebrodili prve tri godine, dakle vrijeme u kojem se hotel tek postavlja na noge. Osim toga, svoje rezultate podebljali su još i jeftinim benzinom za nautičare, oslobađanjem od visokih troškova, i sve je to i te kako uticalo na rezultat”, prenosi Jutarnji.

Državnik sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je u izjavi za hrvatski medij da Crna Gora u posljednjih 15 godina, izuzev jedne, ostvaruje kontinuirani rast prometa.

“U 2019. godini otvorili smo 27 novih hotela od čega 24 imaju četiri ili pet zvjezdica. U zemlji su u toku tri višegodišnja projekta vrijedna tri milijarde eura Luštica bay, resortski grad sa marinom u blizini Kotora, Marina Porto Montenegro, te projekt Portonovi u kojem će sljedeće godine biti otvoren prvi “One and Only” hotel u Evropi i u koje je dosad uloženo 1,1 milijardu eura”, istakao je Davidović.

On je objasnio da Crna Gora danas ima 43.000 kreveta u objektima kolektivnog smještaja od čega se 52 odsto odnosi na kategorije četiri ili pet zvjezdica. Investitorima su, kako je naveo, ponuđeni i i znatno bolji poreski uslovi. Dok PDV u zemlji iznosi 21 odsto, na smještaj u hotelima on je na nivou od sedam, dok za hotele sa pet zvjezdica iznosi sedam odsto na sve usluge.

Davidović je naveo i da u Crnoj Gori posluje Aman grupa koja upravlja hotelima na Svetom Stefanu, a isti investitori, kako je najavio, planiraju na toj lokaciji još jedan hotel sa pet zvjezdica, kao i novi hotel najviše kategorije na Žabljaku.

Jutarnji list piše da mišljenje kako su Njemci platonski zaljubljeni u Jadran, demantuju brojke. Od 54 miliona Njemaca koji su u 2017. godini negdje pošli na odmor, u Hrvatsku ih je stiglo 2,6 miliona, a većina ih je odletjela za Grčku ili Španiju.

“Nažalost, zbog slabih avio-veza, skoro smo u potpunosti eliminisali bogata njemačka tržišta i gradove poput Hamburga ili Hanovera, u kojima našu zemlju praktično ne prepoznaju kao turističko odredište”, piše Jutarnji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR