6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pala trgovinska razmjena Kine sa SAD

Izvor: Foto: capital.ba

Ekonomija

Comments 0

Pala trgovinska razmjena Kine sa SAD

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Trgovinska razmjena Kine sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) naglo je pala u avgustu u jeku sve goreg rata oko carina, koji prijeti i globalnom ekonomskom rastu.

Uvoz američke robe u Kinu pao je u avgustu za 22 odsto u odnosu na godinu ranije, na 10,3 milijarde USD poslije kineskog povećanja carina i naredbi kompanijama da otkažu narudžbine, pokazuju zvanični podaci.

Kineski izvoz u SAD, najveće kinesko tržište, pao je 16 odsto na 44,4 milijardi USD pod pritiskom kaznenih carina koje je uveo predsjednik SAD Donald Trump, koji se bori protiv velikog kineskog trgovinskog suficita sa njegovom zemljom i kineskim ambicijama oko preuzimanja tehnologije, prenosi B92.

Uzajamno američko i kinesko podizanje carina na uvezenu robu u vrijednosti od više milijardi USD poremetilo je trgovinu u oblastima od soje do medicinske opreme i pogodio trgovce iz obje zemlje.

Kineski izvoznici suočeni su i sa oslabljenom globalnom potrošačkom tražnjom u vrijeme kada ih Peking upućuje da traže druga tržišta da zamjene SAD. Politički osetljiv kineski trgovinski suficit sa SAD se smanjio na 31,3 milijarde USD u avgustu u odnosu na 27 milijardi godinu ranije.

Globalni izvoz Kine pao je tri odsto na 214,8 milijardi USD, a uvoz je porastao 1,7 odsto na 180 milijardi USD. U prvih osam mjeseci ove godine kineski izvoz je pao jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine, a uvoz je manji 5,6 odsto.

Ukupni trgovinski suficit Kine porastao je u avgustu 25 odsto u odnosu na prošlu godinu na 34,8 milijardi USD.

Izvoz za EU porastao je tri odsto na godišnjem nivou, na 38,3 milijarde. Američki i kineski pregovarači spremaju se za nove pregovore u oktobru, ali nijedna strana nije dala znake da nudi ustupke koji bi mogli da dovedu do izlaska iz blokade oko sporazuma.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR