9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stabilizovale se cijene nafte, evo kolike su

Izvor: Foto: Wikipedia

Ekonomija

Comments 0

Stabilizovale se cijene nafte, evo kolike su

Izvor: Mina bussines

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Cijene nafte stabilizovale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 65 USD, nakratko skočivši blizu nivoa od 72 USD, nakon napada Hutija na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, koji je podigao premiju rizika.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 5,16 USD na 65,39 USD. Nakratko je u elektronskoj trgovini cijena skočila čak 19,5 odsto na 71,95 USD, što je bio njen najveći skok od 14. januara 1991. godine, prenosi Hrportfolio.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,51 USD višoj cijeni, od 59,36 USD. Tokom noći poskupio je u jednom trenu 15,5 odsto, na 63,34 USD, najviši nivo od 22. juna 1998. godine.

Okidač za uzlet cijena bilo je napad pobunjenih Hutija na veliko saudijsko naftno postrojenje tokom vikenda i objava američkog predsjednika Donalda Trumpa da je stavio na raspolaganje strateške naftne rezerve kako bi osigurao stabilno snabdijevanje.

Saudijska Arabija najveći je izvoznik nafte u svijetu, a zbog napada dronova na Saudi Aramcova postrojenja za preradu u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu njena je proizvodnja smanjena 5,7 miliona barela dnevno.

Iz Saudi Aramcoa nijesu objavili kada će obnoviti puni kapacitet proizvodnje.
Dva upućena izvora tvrde da bi povratak na normalne nivoe proizvodnje "mogao potrajati mjesecima".

"Protegnu li se poremećaji u proizvodnji na duži vremenski period, Saudi Aramco će teško ostvariti izvozne specifikacije za svoju naftu i možda će biti prisiljen da objaviti „višu silu“ na dio izvoza", navode u bilješci klijentima analitičari konzultantske tvrtke Energy Aspects.

Oni očekuju da će Međunarodna agencija za energiju (IEA) i američko Ministarstvo energetike staviti na raspolaganje strateške zalihe kako bi nadoknadili manjak u snabdijevanju ukoliko prekid u saudijskoj prozivodnji potraje.

Pritom glavni razlog za skok cijena nije zabrinutost za snabdijevanje već eskalacija napetosti i sukoba na Bliskom istoku nakon američke prijetnje odmazdom Iranu zbog navodne podrške Hutima, upozoravaju analitičari.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 60,02 USD, što znači da je pala 49 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR