9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dio radnika održao štrajk upozorenja; Telekom: Prekid rada neopravdan

Ekonomija

Comments 2

Dio radnika održao štrajk upozorenja; Telekom: Prekid rada neopravdan

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Dio radnika Crnogorskog Telekoma održao je danas ispred upravne zgrade kompanije jednosatni štajk upozorenja jer nijesu zadovoljni pregovorima o kolektivnom ugovoru.

''Zaposleni u Crnoj Gori nijesu roba, nego su ljudi, zbog čega vam ovaj zli naum neće i ne može proći. Takođe poručujemo poslodavcu da ukoliko u narednih nekoliko dana ne ne sjedne za pregovarački sto i sa zaposlenima ne dogovori potpisivanje sporazuma po otvorenim pitanjima, sindikat će pokrenuti štrajkačke aktivnosti, ali tada se nećemo zadržati an ovim minimalističkim zahtjevima''- kazao je Žejko Burić ispred zaposlenih.

nakon štrajka upozorenja oglasio se i menadžment Telekoma.

Kako poručuju, nemaju namjeru da ukidaju kolektivno pregovaranje, kao što se, kako su ocijenili, mogao steći utisak nakon obraćanja predstavnika Sindikata tokom današnjeg kratkog prekida rada.

''Zbog toga ovakvu retoriku i poteze predstavnika Sindikata smatramo neopravdanima i vidimo ih kao korak unazad u pregovorima koji se unutar kompanije vode gotovo godinu. Jasan je stav kompanije da neće ukinuti Kolektivni ugovor kao takav, niti se ikada o tome razmišljalo. Problematične su dvije stavke Kolektivnog Ugovora, odnosno produženje suspenzije zimnice i redefinisanje jubilarnih nagrada, o čemu su predstavnici Sindikata detaljno informisani u prethodnih godinu dana pregovora''- navedeno je u saopštenju Telekoma.

Kompanija je, kako tvrde, zaposlenima ponudila da dobrovoljno potpišu sporazume kojima se uređuju određena prava zaposlenih i garantuju benefiti, i to samo zato što poslodavac i vrh sindikata nijesu postigli dogovor po tim pitanjima nakon godinu dana.

''Međutim, nije tačno da se time što se sa zaposlenima uređuju određena pitanja želi ukinuti kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog. Podsjećamo da je pregovore neuspješnim proglasilo i napustilo rukovodstvo Sindikata, uprkos brojnim ustupcima od strane menadžmenta koji ipak rukovodstvu Sindikata nijesu bili dovoljni. Umjesto toga, predstavnici Sindikata insistiraju između ostalog na trajanju predmetnih uslova do kraja 2022, umjesto do kraja 2021, što Kompanija u ovom trenutku može da obezbijedi, uz ultimatum da bez toga ne žele da sklope sporazum''- dodali su.

Pojedinačni sporazumi sa zaposlenima su, suprotno današnjim tvrdnjama predstavnika Sindikata, zakonit način uređivanja odnosa između poslodavca i zaposlenih, iza čega stoje pravni tim Telekoma i eksterni pravni konsultanti, ali njegovo potpisivanje ne znači i stavljanje tačke na kolektivno pregovaranje. Kao što je već poručeno predstavnicima Sindikata – i da svaki zaposleni u kompaniji potpiše Sporazum, menadžment je otvoren da nastavi razgovor sa Sindikatom, poručili su iz Telekoma. 

Do rješenja se, međutim, može doći, jasni su iz kompanije, samo kroz dijalog i spremnošću na kompromis, ''a ne pritiscima i oštrom retorikom.''

''Svi naši zaposleni, a i crnogorska javnost svjesni su činjenice da je Telekom poslodavac sa izuzetno dobrim uslovima za rad, koji osim visokih zarada kako za industriju u kojoj posluje tako i za crnogorski prosjek, svim zaposlenima i njihovim porodicama te članovima i predstavnicima Sindikata, obezbjeđuje brojne benefite – od dodatne zdravstvene zaštite, rekreacije, pa do rješavanja stambenog pitanja. Kako ne postoji namjera o značajnijoj promjeni strukture benefita, ostaje da se rukovodstvo Sindikata vrati za pregovarački sto kako bi sa Kompanijom postiglo dogovor. Menadžment Telekoma vjeruje da će se rukovodstvo Sindikata ponijeti odgovorno prema kompaniji, svojim članovima i svim zaposlenima, i vratiti dijalogu kako bi se pronašlo održivo rješenje koje ide na ruku, a ne na štetu Crnogorskog Telekoma''- zaključeno je u saopštenju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

BRM

Problematične su dvije stavke Kolektivnog Ugovora, odnosno produženje suspenzije zimnice i redefinisanje jubilarnih nagrada. Cista laz, sindikat se odrekao i zimnice i jubilarnih, problem je otpustanje radnika u sledecoj godini i zelja da se kolektrivni potpise na 2 godine.

Ivan

Ocajna kompanija, kao i usluge. Najlošiju ponudu u regionu imaju.