11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žugić informisao predstavnike SB o stanju u bankarskom sistemu

Ekonomija

Comments 0

Žugić informisao predstavnike SB o stanju u bankarskom sistemu

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa timom Svjetske banke, koga su predvodili Emanuel Salinas, šef Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i Mario Guadamillas, menadžer prakse Svjetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije za region Evrope i Centralne Azije.

Kako je saopšteno nakon susreta, na sastanku je bilo riječi o napretku u aktivnostima koje je CBCG sprovela u cilju obezbjeđivanja drugog dijela programa razvojne garancije Svjetske banke Crnoj Gori.

Žugić informisao je predstavnike Svjetske banke o aktuelnom stanju u bankarskom sistemu. Istakao je da su pozitivni trendovi iz prethodne godine nastavljeni i u ovoj, te da svi ključni parametri poslovanja banaka bilježe rast.

„Na kraju avgusta tekuće godine, aktiva banaka, u iznosu od 4,5 milijardi eura, je na istorijskom maksimumu, kao i likvidna aktiva u iznosu od 1,1 milijardu eura. Od kraja 2018. godine, kod 13 banaka u sistemu, ukupni krediti porasli su 10,7%, kapital 18,2%, a depoziti 9,9%, što potvrđuje da postoji snažno povjerenje u bankarski sistem“, saopštio je Žugić i dodao da su ranjivosti iz prethodnog perioda značajno smanjene. Nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75% ukupnih kredita.

On je upoznao predstavnike Svjetske banke i sa najvažnijim aktivnostima koje CBCG sprovodi, a tiču se, prvenstveno, implementacije revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (Asset Quality Review - AQR), modernizacije platnog prometa i usaglašavanja nacionalne sa evropskom regulativom.

Šef Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanual Salinas i tim Svjetske banke su istakli da je CBCG odabrala adekvatne prioritete za naredni period i pozdravili su namjeru o sprovođenju AQR-a, kao djelotvornog instrumenta za prepoznavanje i rješavanje svih eventualnih dodatnih ranjivosti u bankarskom sistemu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR