Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Radulović: Bankrot ''Thomasa Cooka'' može izazvati potrese na globalnom tržištu

| Postavio/la: Žarko Vujović

Radulović: Bankrot ''Thomasa Cooka'' može izazvati potrese na globalnom tržištu

Bankrot čuvenog britanskog tur operatera ''Thomas Cook'' ne bi trebalo da značajnije utiče na rezultat ovogodišnje turističke sezone, smatra predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Napominje međutim da bi bankrot najstarijeg i jednog od najvećih svjetskih tur-operatora mogao da na duži rok izazove potrese na globalnom turističkom tržištu, koje se, prema Radulovićevim riječima, mora što prije prilagoditi izazovima koje donosi internet-turizam. 

Najstariji svjetski tur operator "Thomas Cook", osnovan prije 178 godina, bankrotirao je nakon neuspjelih pregovora sa kreditorima o dugu od 1,7 milijardi funti. To znači da se otkazuju svi aranžmani i čarter letovi kojima turisti treba da se vrate u Britaniju i da je potrebno sa ljetovanja vratiti 150.000 britanskih turista.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da to u ovom trenutku neće značajnije uticati na sezonu, jer se dešava praktično na kraju tursitičke sezone.

''Takođe, ''Thomas Cook'' nije toliko jak po broju gostiju u Crnoj Gori da bi to bili neki značajni gubici'', kaže Radulović.

Bankrot ''Thomasa Cooka'' imaće međutim dugoročne posljedice na globalnom turističkom tržištu, smatra Radulović.

''Činjenica je da najstariji svjetski i jedan od najvećih tur-operatora bankrotirao, otvara neka nova pitanja. Da vidimo prvo uzrok bankrota. Ja ga naslućujem i mislim da je internet, mogućnost direktnog bukiranja promijenila kompletno turističko tržište. Ljudi danas putuju sve više individulano, a sve manje preko tur-operatora'', kaže Radulović.

On smatra da se britanski operator tome nije na pravi način prilagodio.

''Nije se pripremio za to, naprotiv, on je imao ekspanziju kupovine, u trenutku kada je već znao da će da bankrotira'', navodi Radulović.

Dodaje da bi to trebalo da zabrine ljude u turizmu. 

''I da nas natjera da počnemo da razmišljamo kako dalje da prodajemo naš turistički proizvod'', kazao je Radulović.

Ostavi komentar

0/300